Blagdanski stol – mjesto toplih druženja s najmilijima

 

Cijeli prosinac je tradicionalno obojan blagdanskim duhom, međutim, sam Božić je kruna ove čarolije u kojoj svi uživamo i čeznutljivo ju čekamo cijele godine.

Iako većina nas s uređenjem doma krene već početkom adventa, kićenje božićne jelke na Badnjak i svečani stol za božićni ručak ipak su nešto oko čega ćemo se svi posebno potruditi. Blagdanski stol je središnje mjesto druženja ovih dana i znamo da ste jako ponosni kad je i on lijepo uređen, svečan i kad se gosti oduševe atmosferom i detaljima te na koncu u slasnoj i ukusnoj hrani.

Neki od nas priređuju velike gozbe za velike obitelji, neki imaju manja i intimnija druženja, ali i jedna i druga opcija daju mnogo prostora za pravu blagdansku atmosferu i osjećaj posebnosti. Pregršt je mogućnosti za uređenje stola u blagdanskom ruhu, a svatko od nas ima priliku potaknuti svoju kreativnu stranu pa oduševiti i sebe i svoje goste te dugo nositi u sjećanju ovo lijepo druženje. U nastavku pogledajte kako sam uredila blagdanski stol ove godine. Vjerujem da ćete i sami pronaći inspiraciju.

Blagdanski stol – mjesto ljubavi i okupljanja

Kažu da ljubav ide kroz želudac, a tek kad je i cijela priča lijepa, mekana i topla, nema toga čije srce neće zauvijek biti vaše. Osobno jako volim kuhati za svoju obitelj i prijatelje te se kod nas često odvijaju i obiteljska i prijateljska druženja koja baš uvijek uključuju jelo. Po prirodi volim lijepo te se uvijek potrudim sve aranžirati, posložiti na neki svoj način i unijeti dašak posebne atmosfere.

Kako nam je dom uređen manje-više u japandi stilu ta jednostavnost oblika i linija te prirodne boje pružaju mi prostor za igru s detaljima. Uvijek unosim i nešto iz okolne prirode, jer mi se jako sviđaju živi i prirodni elementi i očarana sam ljepotom divljeg koje nam je nadohvat ruke. Ove godine sam kao biljne ukrase koristila grane šipka, imele, tise, kurike, lijeske i bršljana koje sam pronašla u obližnjoj šumi.

Naravno, središnji element ove priče je stol. Moj stol od masiva Edgar iz Prima salona apsolutna je zvijezda ove priče. S obzirom na to koliko je prekrasan nije dolazilo u obzir prekrivanje velikim stolnjakom. Kako u obiteljskom nasljeđu imam neke vintage stvari koje su mi drage i posebne te uvijek dodaju dašak glamura i posebnosti, odlučila sam ih koristiti za taj moment topline. Tako se na stolu našao mali ručno vezeni stolnjak od jedne bake te ručno rađeni drveni podložak za kruh od druge bake. Toliko mi je toplo oko srca zato što su preko tih predmeta i njih dvije uvijek za našim stolom. Na koncu, ti predmeti pričaju neke davne priče i uvijek su tema razgovora i sjećanja.

Primijetila sam da i igra raznim teksturama kao što su drvo, staklo, porculan, srebro uz detalje podiže cijelu priču. Kako bi izgled stola ipak bio svečan i classy koristila sam fini porculan. Blagdanski stol nekako uvijek traži zelenu i crvenu boju i morate priznati da zbilja izgledaju božićno. Ove godine sam se poigrala s aranžiranjem bešteka. Htjela sam odmak od klasičnog strogog serviranja bočno od tanjura te sam sav beštek povezala crvenom vrpcom s grančicom ružmarina iz vrta.

S godinama sam jako zavoljela eklektične momente u prostoru te sam počela prikupljati različite čaše. To stolu uvijek daje posebnu dozu razigranosti i šarma, a bude i praktično jer se uvijek zna koja je čaša čija.

Velika sam ljubiteljica svijeća i kod mene su one uvijek prisutne pa sam i ovog puta prekrasni drveni stol obogatila njihovom toplom svjetlošću iz raznih uglova. Dojam mi je da drveni elementi jako vole tu mekoću i toplinu koju daje svjetlo svijeća.

Obožavam prekrasne kuglice za bor i potraga za onima zbilja posebnima mi je svojevrsni hobi. Odvojila sam ih nekoliko i poslagala po stolu kao ukrase.

Za završni dodir kućne božićne bajke, središnji dio stola ukrasila sam češerima, listovima lovora, šipkom, lješnjacima, orasima, suhim narančama i još pokojom šarmantnom sitnicom.

Doživljaj koji se pamti – blagdanski ručak

Naravno, za blagdanski ručak jelo je iznimno važno. Nisam sklona pretrpavanju i nakuhavanju desetaka jela, već težim tome da bude ukusno, a efektno. Pazim na to da uvijek ima malo više nego što je potrebno, jer uvijek netko nakon sat vremena želi još malo.

Kada slažem hranu po stolu pokušam se staviti u položaj gostiju i gledam gdje trebam pozicionirati hranu kako bi svima bila nadohvat ruke. Stol Edgar je zbilja velik i savršen za ovako prostrane prostore poput moga, a i kao stvoren za obiteljska druženja. Iako s njegovih 2,40 m nemam problem da neću imati dovoljno prostora za posložiti sve, ipak pazim da bude smisleno i ugodno. Za ugodu su se posebno pobrinule blagovaonske fotelje Ordos Prima salona. Njihova udobnost je kao mekani jastuk na kojem plutate prilikom druženja i činilo mi se da se svi pitaju je li ovo san ili java.

Naše druženje, kao uvertira u blagdane koji su pred vratima, svima će nam dugo ostati u lijepom sjećanju, a nadam se da će i moje ideje u vama probuditi inspiraciju da i sami možete ukrasiti i aranžirati stol ovih dana te provesti najljepše trenutke sa svojim najdražima.

U Prima salonima diljem Hrvatske, kao i na njihovom webshopu možete pogledati bogatu ponudu stolova, blagovaonskih stolica ili fotelja te blagovaonskih setova i pronaći svoju zvijezdu za druženja.

Budite dobro!

 

 

Indira Juratek

Foto: Marina Ćosić

 

SPONZORIRANI SADRŽAJ

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.