parallax background

Dobra knjiga: 5 novih knjiga koje nećete moći ispustiti ovog rujna

sukhasana
Sukhasana – lakoća bivanja kroz lagani položaj u jogi
1. rujna 2020.
osobni razvoj
Marina Ćosić: Važnost osobnog razvoja u novim vremenima
3. rujna 2020.

 

Čitanje je prava wellness terapija koju možete prakticirati pod toplom dekicom i sa šalicom toplog napitka, a može vas odvesti i u sasvim nove svjetove.

Dokazano je da čitanje smanjuje stres i žudnju za šećerom!, gradi empatiju i suosjećanje, proširuje vidike i jednostavno ljude čini sretnijima. Imajući to na umu donosimo nove naslove koje ovog rujna nećete moći ispustiti iz ruku.

5 NOVIH KNJIGA KOJE NEĆETE MOĆI ISPUSTITI OVOG RUJNA

Lažljivi život odraslih, Elena Ferrante

Novi roman genijalne talijanske autorice Elene Ferrante Lažljivi život odraslih napokon je objavljen i na hrvatskom jeziku te ga možete nabaviti u svim knjižarama. New York Times je Elenu Ferrante proglasio jednom od najutjecajnihih osoba na svijetu, a prema njenom romanu Moja genijalna prijateljica snimljena je i odlična HBO serija.

Radnja romana Lažljivi život odraslih događa se u Napulju ranih 90-ih dvadesetog stoljeća. “Giovanna je jedinica u obitelji situiranih srednjoškolskih profesora. Djevojčica koja ulazi u pubertet i koja se mijenja, a njezino lijepo lice, barem kako misli njezin otac, postaje ružno, nalik onome njezine tete Vittorije. Mijenja li se Giovanna doista? Pretvara li se u svoju tetu, ženu koju jedva poznaje, ali koju njezini majka i otac očito preziru? Postoji li negdje ogledalo u kojem može vidjeti kakva je doista? Giovanna traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju, prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice.”

elena ferrante

Tijelo – priručnik za korisnike, Bill Bryson

Puna nevjerojatnih činjenica, vješto odabranih anegdota i razgovora s vodećim znanstvenicima i liječnicima, pred nama je knjiga genijalca Billa Brysona koja nas podsjeća kako je život čudesan i kakvo ste čudo vi.

Bill Bryson još jednom briljantno pokazuje zašto je jedan od najomiljenijih autora današnjice – piše vraški duhovito, bezobrazno lucidno i zarazno dobro. Autor planetarno popularne i obilato nagrađivane knjige Kratka povijest gotovo svega ovaj nas put vodi na proputovanje divotom koju često uzimamo zdravo za gotovo, a zapravo je čudesno, nepredvidljivo i puno tajni – našim tijelom. Knjiga Tijelo – priručnik za korisnike trenutno je zauzela vrh liste bestelera New York Timesa, Washington Post ju je proglasio knjigom godine, a predložena je za niz nagrada. Na svoj neponovljivi brysonovski način, putujući kroz povijest, istražujući brojne podatke i slučajeve, otkriva nam kako ljudsko tijelo funkcionira, kako se čudesno iscjeljuje, ali i kako propada. Nakon obilne doze začudnih pa i šokantnih činjenica, bizarnih anegdota, ponešto rječitih slika i nekih nezgodnih pitanja, više nikada nećete gledati svoje tijelo istim očima.

Bryson u svom najboljem izdanju jamči vam da knjigu nećete ispuštati iz ruku dok je ne pročitate. A onda je možda pročitate još jednom.

„Životni vijek provodimo unutar te tople, titrave mase mesa, a pritom je u potpunosti uzimamo zdravo za gotovo. Koliko nas zna gdje je slezena i što ona radi? Ili razliku između tetiva i ligamenata? Ili što to čine limfni čvorovi? Što mislite, koliko puta na dan trepnete očima? Petsto? Tisuću? Naravno, nemate pojma.“ Bill Bryson, Tijelo

Noćni tigar, Yangsze Choo

Roman Noćni tigar (Night Tiger, 2019.) iz pera autorice Yangsze Choo, čudesna je i uzbudljiva priču o odrastanju dječaka i djevojke u potrazi za vlastitim mjestom u svijetu koji bi želio da oni ostanu nevidljivi. Bogat i raskošan, ovaj roman u kojem se isprepliću povijest i mitologija, misterij i praznovjerje, stvarnost i mit, savršen je za obožavatelje Isabel Allende. Mitološka bića, razgovori s mrtvima, sretni brojevi, konfucijanske vrline i zabranjena ljubav sjajna su pozadina ove veličanstvene detektivske priče. Koristeći raskošan milje kolonijalne Malezije, Choo spretno spaja detektivski zaplet i azijske legende i običaje.

Darovita i ambiciozna Ji Lin u životu želi puno više od toga da se dobro uda. Ona danju radi kao krojačka naučnica, a dodatno zarađuje u plesnoj dvorani kako bi otplatila majčine kockarske dugove. No kada se slučajno dokopa jezive amajlije – mumificiranog prsta – iz džepa tajanstvenog plesnog partnera, Ji Lin kreće u opasnu pustolovinu kroz svijet tajni i praznovjerja. Jedanaestogodišnji sluga Ren također ima svoju tajnu. Mora ispuniti posljednju želju svoga pokojnog gospodara – pronaći njegov davno amputirani prst i položiti ga u njegov grob. Ren ima 49 dana da pronađe prst, u protivnom će duša njegova gospodara vječno lutati svijetom. Dok sat nemilosrdno otkucava i dani prolaze, niz neobjašnjivih smrti pogađa grad i šire se glasine o ljudima koji se pretvaraju u tigrove, a životni putevi Ji Lin i Rena sve se češće presijecaju, kako na javi tako i u jezovitim snovima…

Yangsze Choo spisateljica je s liste bestselera New York Timesa iz četvrtog naraštaja Malezijaca kineskog porijekla. Diplomiravši na Harvardu, radila je kao poslovna savjetnica prije nego što je napisala svoj književni prvijenac Ghost Bride koji je nedavno pretvoren i u originalnu Netflixovu seriju.

noćni tigar

Ježenja, Neva Lukić

Iako počinje od kože – ili se, možda, na njoj manifestira tek njegov konačni odjek – ježenje silazi u dubine tijela i iz njih se opet uspinje na površinu. Ciklusi nove zbirke Neve Lukić rišu koncentrične kružnice valova koji nas prožimaju pri susretu s drugima, našim manjkavim tijelom, mjesecom, istinom, umjetnošću, žalcima tuđih i vlastitih riječi… Kako to ponekad biva s knjigama poezije, Ježenja su što katalog, a što vodič: katalog trenutaka i zaustavljenih isječaka promjene; vodič kroz izložbu koja razotkriva isprva nešto drugotno, izvanjsko, što gledamo iz sigurnosti vlastite osobe, ali koja možda ogoljuje i nas. A goli – to znamo – ježimo se od hladnoće.

Autorica (ljubiteljica i aktivna sudionica vizualnoumjetničke produkcije) knjizi dodaje popis osoba, izložbi i umjetničkih djela koji su nadahnuli neke od pjesama, čime nas poziva na produbljivanje spona i na izgradnju našeg tumačenja teksta na presjecištu raznovrsnih umjetničkih izraza i oblika. Otvorene, ispisane lakom rukom, nove pjesme Neve Lukić svojim nas ritmom, ponavljanjima i začudnim svršecima zavodljivih početaka zovu na užitak u slobodi pjesničkog jezika. – Goran Čolakhodžić.

ježenja

O ljudskoj slobodi, Epiktet

Duša je poput zdjele vode, a duševne su impresije poput zraka sunca koje pogađaju vodu. Ako je voda
uzburkana, i svjetlo izgleda uzburkano – iako ono, naravno, to nije. (11.21-22)

„Zapamti da su ti vrata uvijek otvorena“, poručuje nam Epiktet, jedan od najzanimljivijih filozofa stoicizma iz 2. stoljeća. Ovaj Grk veći je dio svog života proveo kao rob što je uvelike oblikovalo njegovu filozofsku misao. Epiktet promišlja pojam slobode težeći oslobođenju iznutra, spoznajno i filozofski. Upravo je potraga za unutarnjim oslobođenjem ono što najviše povezuje ovaj antički tekst s današnjim čovjekom, koji nastavlja propitivati značenje slobode i pregovara uvjete njena postizanja u svojim specifičnim okolnostima.

O ljudskoj slobodi koja se nalazi pred vama sastoji se od izabranih poglavlja, odnosno zapisa iz izvornika koji je antičkom svijetu poznat kao Epiktetovi Razgovori.

Epiktet (55. – 135. po. Kr.) je bio stoički filozof grčkog porijekla koji je živio i podučavao u doba rimskog stoicizma. Rođen je u Hijerapolu u Frigiji (današnja Turska) kao rob, sin majke ropkinje. Neko je vrijeme živio i služio u Rimu, gdje mu se pružila prilika da se školuje i oslobodi ropstva.

Epiktet, kao ni Sokrat prije njega, za života nije ništa zapisao, pa tako ni objavio. Sve što nam je ostalo u naslijeđe stoga su zapisi njegova učenika Flavija Arijana pod naslovom Razgovori, a temeljeni su na Epiktetovim predavanjima. Pretpostavlja se da su Razgovori služili isključivo kao podsjetnik svakodnevnoj praktičnoj primjeni unutar Epiktetove škole i nisu bili poznati široj javnosti. Vrijednost i snaga tih antičkih učenja leži ponajviše u tome što su jednako primjenjiva i danas.

Ova će vas knjižica poput vremeplova odvesti na kratko, ali intenzivno putovanje u antičku Grčku i Rim. Tamo ćete se susresti s rimskim senatorima, konzulima i političkim vođama, osuđenicima na smrt, robovima i bvišim robovima, gusarima, putnicima, bradatim filozofima, kraljevima i glumcma, a zatim i s hrvačem, boskačem i atletom, špijunom, sviračem lire, mudracem i tzv. „mudrom budalom“, djetetom; kao i primjerima iz životinjskog svijeta.

Nije čudo što je upravo ljudska sloboda bila jedna od najzastupljenijih tema u Epiktetovu učenju. Pmre a nekim izvorima riječi „sloboda“ i „)biti) slobodan“ kod Epikteta se spominju čak 130 puta, što je gotovo šest puta više nego u Novom Zavjetu i dvostruko više nego kod Marka Aurelija.

Kao da se obraća svima nama, Epiktet kaže:

Ne dozvoli da te snaga prve impresije obori s nogu, samo joj reci, „Pričekaj malo; dopusti da vidim što si i što predstavljaš. Dopusti da te ispitam.“ (10.24.)

Razum je naša sposobnost, ali i moć, božanski dar. Svaki je čovjek razumno biće koje donosi odluke u skladu sa svojim razumom i svojom prirodom. Prema Epiktetu, u tom smo aspektu potpuno slobodni i tu nam slobodu nitko ne može oduzeti.

o ljudskoj slobodi

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

 

Foto: Pexels, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.