Pogledajte ove predivne ekološke slikovnice koje mijenjaju svijet

mary may
Novi singl Mary May moćni je krik na događaje u Americi
25. lipnja 2020.
daniella kordić
Intervju: Daniella Kordić – Svjesno moguće mijenja nesvjesno nemoguće
26. lipnja 2020.

 

Slikovnice i dječje knjige prava su inspiracija te bi ih zaista trebali čitati i odrasli. Da slikovnice mogu biti i ekološke  i edukativne već smo se uvjerili u izdanjima Nakladničke kuće Planetopija, a najnoviji naslovi su nas oduševili.

Djecu danas više nego ikada prije treba učiti o povezanosti čovjeka s prirodom koja nas okružuje, o utjecaju čovjeka na okoliš, o klimatskim promjenama. Treba ih učiti što ne valja raditi, kako se može izbjeći onečišćenje, zašto i kako trebaju poštivati i voljeti svijet koji ih okružuje. Mudro im je od malih nogu svojim svakodnevnim primjerom pokazati kako se odgovorno ponašati prema planetu Zemlji. A lijepo im je navečer prije počinka pročitati priču uz koju oni mogu postati pravi mali super junaci – ekolozi. Pogledajte naš izbor ekoloških slikovnica koje treba imati svaka obitelj.

ekološke slikovnice

Čudesno drveće, Claire McElfatrick, Jen Green

Slikovnica ili preciznije enciklopedija za djecu Čudesno drveće je naprosto čudesna već od samih korica. Otisnuta na ofsetnom papiru za čiju izradu nije upotrebljeno drveće prava je oda ovim divovima oko nas. Ako ste ljubitelji šume i drveća uživat ćete u svakoj stranici ovog čudesnog putovanja. Ako još ne znate koliko su drveća posebna stvorenja zaronite sa svojom djecom u ovaj šumoviti svijet i otkrijete tajni život drveća.

Znate li da se stabla brinu jedno o drugome i da je cijela šuma povezana? A znate li da komuniciraju fantastičnom mrežom ispod zemlje? Jeste li ikada čuli da stabla skrbe za svoju obitelj? Ako doma imate malca koji vas pita koje je najviše stablo, a koje je najveće, a koje je najšire, a najstarije, svi ti odgovori čekaju da ih otkrijete među predivnim koricama ove slikovnice.

Spakirajte kofere i otputujte na fascinantno putovanje u svijet drveća. Saznajte i kako ljudske aktivnosti uništavaju šume diljem planete te kako možemo pomoći drveću. Možda poželite posaditi i svoje stablo. Knjiga Čudesno drveće objasnit će vam kako.

čudesno drveće slikovnica

čudesno drveće slikovnica

čudesno drveće slikovnica

A što s otpadom – Mala enciklopedija za spas planeta, Jess French

Ljudske aktivnosti nažalost proizvode enormne količine otpada, a plastika je jedan od gorućih problema. Iako se može reciklirati, nažalost samo mali postotak proizvedene plastike se zaista i ponovno oporabi. Količina plastike kojom je naš planet zagušen je naprosto nevjerojatna. Znate li da Pacifičkim oceanom pluta hrpa smeća dvaput veća od površine Teksasa? Brojke zaista navode na razmišljanje možemo li bolje:

Znate li da će do 2050. godine u moru biti više komada plastike nego ribe? Ili da se plastične vrećice u prosjeku koriste tek 12 minuta? A da se svake sekunde kupi 20 000 plastičnih boca? A što kažete na to da je potrebno 200 godina da se razgradi plastična slamka? Jeste li znali da svaka četkica za zube koja je ikad napravljena još uvijek postoji?

Prava ekološka i edukativna slikovnica A što s otpadom naučit će mlade naraštaje koliki je utjecaj ljudske vrste na planet te ih zasigurno pretvoriti u ekologe i ljude koji razmišljaju o očuvanju našeg jedinog doma.

Ova enciklopedija otkriva i aktualne planove spašavanja mora, programe raznih država koji već sada imaju pozitivan učinak te kako se otpad može pretvoriti u nešto korisno.

Slikovnica je proizvedena od odgovorno odabranih materijala i sojine tinte.

a što s otpadom

Alba-riba koja živi sto godina – Spasimo naša mora i oceane, Lara Hawthorne

Slikovnica Alba – riba koja živi sto godina, nadahnuta je životom ribe Sebastes aleutianus, koja je pronađena blizu Aljaske, a doživjela je čak 250 godina. Govori o ribi Albi koja uživa na koraljnom grebenu prepunom boja, koralja, drugih riba, hobotnica… Kroz njen dugi životni vijek mnogo toga se mijenjalo, ali promjene koje su došle u posljednje vrijeme nisu dobre. Koraljni greben gubi svoje predivne boje i oblike i umjesto toga postaje sivo mjesto na kojem se sakuplja sve više smeća. A što se za to vrijeme događa u gradu iznad površine mora i kako su ljudi koji ondje žive povezani s Albom i njezinim prijateljima, saznajte u ovoj prekrasno ilustriranoj slikovnici za djecu od 3 do 7 godina.

alba riba koja živi sto godina

alba riba koja živi sto godina

alba riba koja živi sto godina

I ja mogu spasiti svijet, Adelina Lirius, Loll Kirb

‘Kad čujete za klimatske promjene, vrlo biste lako mogli osjetiti strah. Normalno je da se osjećate bespomoćno i nesigurno jer ne znate što možete poduzeti, Ali vi imate pravo boriti se za svoju budućnost te imate moć i sami poduzeti korake’, piše  Anna Taylor, voditeljica udruge UK Student Climate Network, u uvodu slikovnice I ja mogu spasiti svijet. 

U vrijeme klimatskih promjena, djeca diljem svijeta podižu svijest kako bi pokušala spasiti planet. Upoznajte dvanaest mladih aktivista iz različitih dijelova svijeta koji govore i poduzimaju mjere protiv klimatskih promjena. Saznajte kako su se odlučili nešto promijeniti, što točno rade i na koje prepreke nailaze.

Na kraju knjige su podaci i praktični savjeti koji potiču mlade čitatelje da i sami postanu aktivisti poduzimajući jednostavne, ali učinkovite korake kod kuće i u školi.

Budućnost Zemlje ovisi o svakome od nas! Svatko od nas može biti super junak – a ima li boljeg junaka od onoga koji može spasiti naš prekrasni planet.

ekološke slikovnice

Volite li slikovnice ovdje možete pronaći još neke prijedloge izvrsnih i edukativnih slikovnica.

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potražite u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

Foto: Planetopija, Budi Dobro

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.