multipla skleroza

Dobra vijest: Znanstvenici otkrili nove genetske naznake onoga što izaziva multiplu sklerozu

 

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je da tip stanica u središnjem živčanom sustavu poznat kao oligodendrociti može imati drugačiju ulogu u razvoju multiple skleroze (MS) nego što se prije mislilo, a razumijevanje mehanizama koji utječu na rizik od MS-a ključno je za pronalaženje novih, učinkovitih terapijskih pristupa.

Multiplu sklerozu pokreću imunološke stanice koje napadaju oligodendrocite čime se ometa protok informacija u mozgu i leđnoj moždini i uzrokuju oštećenje živaca koja izazivaju simptome povezane s MS-om kao što su drhtanje i gubitak hoda.

U ovoj studiji nalazi su pokazali da oligodendrociti i njihovi progenitori imaju otvorenu konfiguraciju genoma u blizini imunoloških gena i u regijama povezanim s MS rizikom što znači da bi mogli igrati važniju ulogu nego što se prije mislilo u razvoju MS-a.

multipla skleroza

Takvi nalazi sugeriraju da bi se rizik od multiple skleroze mogao očitovati neispravnim funkcioniranjem ne samo imunoloških stanica, već i oligodendrocita i njihovih prekursorskih stanica te da bi se te stanice također mogle ciljati za terapijske pristupe za MS, kako bi se spriječila neispravnost koja bi mogla biti uzrokovana ovim mutacijama.

Želite li pročitati još dobrih , lijepih i optimisitčnih vijesti to možete u našoj rubrici DOBRE VIJESTI. 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

Photos: Unsplash

Izvor: https://news.ki.se/new-genetic-clues-on-multiple-sclerosis-risk
Izvorna publikacija: https://www.cell.com/neuron/fulltext/S0896-6273(21)01089-8

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.