Tamara Obrovac i Stefano Battaglia “Apoxyomenos recomposed” ovog petka na Malom Lošinju

U petak 26.4. u 20 sati u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju održat će se koncert Tamare Obrovac i talijanskog pijanista Stefana Battaglie pod nazivom “Apoxyomenos recomposed”.

Prije dvadesetpet godina u moru pored Malog Lošinja pronađen je brončani kip mladoga atleta, a ova velika obljetnica u njegovu muzeju idealno je vijeme i mjesto za predstavljanje novog
glazbenog projekta i suradnje između hrvatske skladateljice i pjevačice Tamare Obrovac i talijanskog pijanista Stefana Battaglie o kojem Tamara Obrovac kaže:

„Iznimno sam sretna da se sasvim slučajno poklopilo da ovaj projekt na kojemu Stefano i ja radimo posljednje dvije godine imamo priliku predstaviti upravo u Malom Lošinju na dvadeseti rođendan Aopoksiomena u njegovom Muzeju.“

Lošinjska publika imat će priliku poslušati kompozicije koje je Tamara Obrovac skladala za balet „Apoksiomen“ Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 2017. godine; skladbe je reharmonizirao Stefano Battaglia, a konačnu formu dobile su tijekom zajedničkog rada u Sieni na Accademia musicale Chigiana gdje su i snimljene.

Organizatori koncerta su Muzej Apoksiomena, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, a ulaz na koncert je besplatan.

Umjetnička vizija projekta počiva na Apoksiomenu kao svjedoku iščezle civilizacije, simbolu potonulog svijeta, izumrlog jezika, brodoloma, te metafizici mora kao grobnice, ali istovremeno i izvora i nastavka života.
Tekstovi pjesama su na starogrčkom, sastavljeni od fragmenata stihova Euripidove tragedije „Trojanke“, po izboru dramaturginje Lade Kaštelan, evo i nekoliko njezinih riječi:

„Ponekad su riječi dozvale melodije, ponekad su melodije dozvale riječi, u oba je slučaja došlo do dubokog prepoznavanja i pretvaranja u energiju i emociju, koje su potom kao struje i valovi uronile u more klavirskih varijacija Stefana Battaglie.”

Tragedija „Trojanke“, koja svojom temom rata i izgnanstva nažalost korespondira i sa suvremenošću, evocira osjećaje kao što su tuga, očaj, bol, odustajanje, nada, nostalgija, rezignacija, nemir i pobuna. A ti su osjećaji poslužili kao inspiracija za teme skladbi.

Melodioznost, ali i oporost starogrčkog dali su jednu novu dimenziju kreativnom radu ovog dvojca, čije su filigranske izvedbe otvorile novi spektar izričaja i potaknule transformaciju skladbi u drugačiju glazbenu formu koja u njihov rukopis kojeg karakterizira spoj suvremenog jazza i improvizirane glazbe donosi i elemente klasične glazbe.

Prva javna izvedba dijela skladbi bila je 31.10.2023., u dvorani Orpheum u Grazu u sklopu Phono Femme festivala, a premijerna koncertna izvedba cijelog materijala održana je 14.2.2024. u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

Nakon Malog Lošinja, „Apoxyomenos recomposed” moći će se poslušati i na pozornici Spring Jazz festivala u Rovinju 23.5.2024, a izlazak albuma planiran je do kraja 2024. godine.

Na omotu novog albuma, kao i na svim njezinim dosadašnjim albumima, bit će korištene slike Tamarinog oca akademskog slikara Ivana Obrovca, a likovno oblikovanje potpisuje Studio Sonda.

 

 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.