parallax background

Dobre vijesti: Higijenski ulošci u školama

namaz od kestena
Tost s namazom od kestena i mariniranim crnim trubama
31. listopada 2021.
svjetski dan veganstva
Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan veganstva
1. studenoga 2021.

 

Menstruacija je dio reproduktivnog procesa, odnosno ženske anatomije i nije nešto što se svjesno bira prilikom rođenja.

Od svoje prve menstruacije, djevojčice, a kasnije žene, suočene su s dodatnom potrebom za higijenskim proizvodima prilagođenima intimnoj njezi kao neizostavnoj komponenti menstrualnog ciklusa.

Iako je menstrualni ciklus fundamentalna sila koja drži ljudski rod na okupu, proizvodi za intimnu njegu dostupni su isključivo na policama u trgovačkim lancima te kod mnogih predstavljaju dodatni trošak već u startu tankog financijskog budžeta.

higijenski ulošci

Sve dominantnije globalno siromaštvo, o kojem više možete pročitati na sljedećem linku, uključuje i menstrualno siromaštvo u čijem središtu su kućanstva suočena s nedostatkom osnovnih životnih uvjeta poput vode i struje. U takvim (ne)egzistencijalnim okolnostima ispunjenih neimaštinom, izdvajanje dodatnih financijskih sredstava za intimnu njegu krajnji je luksuz.

No dobra vijest je da u Hrvatskoj uz Grad Varaždin, imamo još jedan grad koji će pokrenuti promjenu u ovom gorućem problemu i u osnovne škole uvesti besplatne uloške za sve djevojčice. Čak 2.269 djevojčica iz Rijeke će od sljedećeg polugodišta u svojim školskim toaletima imati na raspolaganju osnovne higijenske potrepštine i tako po prvi puta svjedočiti svojem temeljnom higijenskom pravu.

 

Možda vas zanimaju i ovi tekstovi:

Menstrualna čašica: Sve što  ste željeli znati o njoj 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

Foto: Pexels

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.