parallax background

Dobre vijesti: Prestanite grabljati lišće, jer tako pomažete ekosustavu

maca bioandina
Maca: magični prah s Anda – moje iskustvo s korištenjem
20. listopada 2021.
mikoriza
Mikoriza – gljive nisu ono što mislite
26. listopada 2021.

 

Grabljanje lišća s travnjaka u dvorištu može biti vrlo frustrirajuće, jer se zbog naglog opadanja često ne vidi produkt rada pa čemu uopće grabljati kada će opet napadati?

Dobra vijest je da postoji objektivna isprika za izbjegavanje grabljanja, a s kojom se dobro utječe na okoliš i zdravlje travnjaka.

Nacionalna federacija za divlje životinje kaže da ostavljanje lišća na mjestu gdje je palo pomaže životinjama i pridonosi zdravom ekosustavu. Krastače, kornjače i druge životinje jedu otpalo lišće, ptice ga koriste za izgradnju gnijezda, a gusjenice se zimi skrivaju ispod vlažnih pokrivača.

jež

Za sve koji su zabrinuti za zdravlje travnjaka, dovoljno je samo proći kosilicom za malčiranje preko lišća nakon čega će manji komadi djelovati kao gnojivo. Hranjive tvari iz gnojiva smanjit će širenje korova u proljetnim danima.

Suho lišće se također može kompostirati kod kuće u komposteru ili jami, takozvani listinac. Tako se poboljšava struktura zemljišta te inkubira biokemijski proces i razvoj zemljišne flore i faune.

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

Foto: Unsplash, Pexels

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.