parallax background

Wild and beautiful: Kad vrt podivlja

blizanci horoskop
Blizanci – razigrani prevrtljivci
svibanj 21, 2022
unutrašnji glas
ZEN tarot – Unutrašnji glas
svibanj 22, 2022

 

Svibanj na Budi dobro je u znaku divljine i ljepote, a ako se pratili sve dosadašnje članke na temu vrtlarenja i uhvatili se posla, vaši balkoni ili vrtovi sada su zasigurno već prilično bujni i lijepi!

Međutim, uz obilje zelenila, često dolazi i „divljina“ koja u vrtovima baš i nije poželjna – nametnici i bolesti. Zato u ovom članku donosimo savjete kako ih na prirodne načine suzbiti.

Prevencija prije svega

Biljke uzgojene u pravo vrijeme iz zdravog sjemena i posađene u kvalitetnu zemlju manje će biti podložne nametnicima i bolestima. Zato proučite kalendar sjetve za područje u kojemu živite, nabavljajte kvalitetno sjeme i ne štedite na supstratima za uzgoj.

Još jedan preventivni korak koji će imati pozitivno djelovanje na vaš povrtnjak sadnja je cvijeća. Ovdje saznajte koje cvjetnice će pomoći odbiti nametnike i bolesti.

Dok vrtlarenje na balkonima sa sobom nosi puno izazova, kada je riječ o nametnicima definitivno je u prednosti jer je takav vrt zaštićen od nekih vrsta koje vam na biljkama mogu napraviti štetu – prije svega to su puževi. U klasičnim vrtovima u tu svrhu pomoći će vam povišene gredice.

Vrtlarenje u posudama ima još jednu prednost ako do problema i dođe! Naime, zaražene biljke uglavnom je prilično lako izolirati od ostalih dok se problem ne sanira.

balkonski vrt

Prva pomoć iz kuhinje

Ako na biljkama primijetite nametnike poput lisnih ušiju i crvenog pauka ili gljivičnih bolesti poput pepelnice i plamenjače zavirite u kuhinjski ormariće i potražite sodu bikarbonu. Otopite je u vodi u omjeru od 5 g sode na 1 l vode i prskajte po zaraženim biljkama. Ovu otopinu možete obogatiti i s par kapi blagog deterdženta za pranje posuđa koji će pomoći boljem raspršivanju sode te par kapi biljnog ulja koje će služiti kao fiksator. Prije korištenja otopinu dobro promućkajte.

balkonski vrt

Rješenja iz prirode

Kada prva pomoć iz kuhinje nije dovoljna, na raspolaganju vam je i nekoliko moćnih biljaka. Jedna od njih je neem, odnosno ulje koje se dobiva prešanjem njegovih sjemenki, a dostupno je u trgovinama zdrave hrane (inače se koristi i kod raznih zdravstvenih problema). Biljkama pomaže tako da djeluje i kao insekticid i kao fungicid. Pripravak od neema radi se tako da se u 1 l mlake vode doda 10 ml ulja neema te par kapi blagog deterdženta i prska po biljkama. Pripremljeno sredstvo iskoristite odmah te kada vam drugi put zatreba, napravite svježu dozu.

Kod pojave tvrdoglavih lisnih ušiju mogla bi vam pomoći i kopriva. Svježu koprivu možete pronaći i nabrati sami, čak i u urbanim sredinama ili nabaviti na tržnici. Insekticid se priprema tako da se 1 kg svježe koprive potopi u 10 l vode i pusti od 12 do 24 sata. Nakon toga, tekućinu procijedite i spremna je za korištenje. Zaraženo bilje tretira se nerazrijeđenim pripravkom.

Još jedna moćna biljka od koje se priprema prirodni insekticid širokog djelovanja je dalmatinski buhač. Pripravak od njegovog lijepog cvijeta nalik na ivančicu koristi se, između ostalog, za tretiranje biljnih uši, stjenica i krumpirove zlatice. Buhač je samonikla trajnica, a može se i kultivirati i potom pripremati sredstvo na sličan način kao i od koprive. Međutim, ako vam biljka nije dostupna, na tržištu srećom postoje kvalitetni ekološki pripravci od buhača koje onda treba koristiti prema uputama proizvođača.

vrt

Ne zaboravite

Nijedan ekološki pripravak ne daje instantne rezultate – u tretiranju treba biti uporan i konzistentan, osobito u slučaju čestih kiša.

Tretiranje je najbolje obavljati predvečer, kada sunce padne i kada je manje aktivnih kukaca koju su nam u vrtu saveznici. Bez obzira na to što je riječ o ekološki prihvatljivim metodama suzbijanja štetnika i bolesti, imajte na umu da neka sredstva mogu imati negativan učinak i na te kukce koje smatramo dobrima.

Zato, bilo kakva sredstva koristite samo kada je to zaista nužno i imajte malo vjere da će vam priroda vratiti tu uslugu. Primjerice, ako vam se na biljkama pojave uši, vrlo je vjerojatno da će za njima doći i bubamare kojima su uši prava poslastica te tako uspostaviti prirodnu ravnotežu.

Želite li pratiti razvoj mog balkonskog vrta, pridružite mi se na Instagramu!

 

Možda želite pročitati i:

Buđenje ljubavi prema vrtlarenju

Odabir biljaka za balkonski vrt

Kad vrta procvjeta

 

Anđela Ivčević

 

Foto: @lil__kitchen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.