parallax background

Fertility: Kad vrt urodi plodom

feng shui u spavaćoj sobi
Feng shui u spavaćoj sobi: koju boju odabrati za savršen san
lipanj 18, 2022
prisutnost
ZEN tarot – Biti prisutan
lipanj 19, 2022

 

Daleko najljepši trenutci vrtlarenja su kada sav taj trud urodi plodovima. Ako ste pratili sve što sam prethodnih mjeseci pisala o (urbanom) vrtlarenju i uhvatili se posla, do sada ste već zasigurno doživjeli tu satisfakciju i uživate u nekim plodovima, a u ovom tekstu donosim savjete kako da ih bude što više!

Plodno tlo

Sve počine dobrim, plodnim tlom. U kontekstu urbanog, balkonskog vrtlarenja riječ je o nekom kvalitetnom supstratu koji sadrži sve osnovno što je biljkama potrebno i koji je prilagođen potrebama uzgoja u teglama (između ostalog, obično sadrži i malo perlita radi bolje propusnosti). Taj supstrat poželjno je i dodatno obogatiti – idealno vlastitim kompostom, ali kako nije izgledno da ćete na balkonu imati mjesta i za to, na raspolaganju su vam i dobra ekološka gnojiva iz vrtnih centara.

Kada je riječ o uzgoju u posudama svakako imajte na umu da prihrana nije jednokratan posao na razini jedne uzgojne sezone već bi to trebali raditi i češće, osobito ako uzgajate plodovito povrće kojemu treba puno nutrijenata. Lisnato povrće i začinsko bilje znatno je manje „gladno“.

Plodnosti tla možete pridonijeti i pažljivom rotacijom biljaka – primjerice u istoj posudi na proljeće možete uzgajati grašak koji će uz svoj korijen fiksirati dušik koji će itekako dobro doći rajčicama na ljeto.

vrt

Gusta sadnja

Ako vodite računa o tome da supstrate redovito prihranjujte te pazite da biljkama osigurate i dovoljno vode te sunca, možete se „izvući“ s tim da biljke sijete odnosno sadite dosta bliže nego što je to preporučeno i tako maksimalno iskoristite mali prostor koji vam je na raspolaganju. Također, dobro proučite koje su biljke dobri susjedi i kombinirajte ih.

vrt

Redovito branje

Ako biljke redovito berete na taj način odgađate njihov prirodni ciklus osjemenjivanja i propadanja. To vrijedi za lisnato povrće i začine koji se redovitim podrezivanjem sprječavaju da procvjetaju i odu u sjeme te za plodovito povrće koje će redovitom berbom biti potaknuto da stvara nove cvjetove, a time i plodove.

vrt

Osluškivanje potreba

Baš kao što trebamo osluškivati svoje potrebe kako bi bili plodni u onome što stvaramo tako trebamo voditi računa koje specifične potrebe naš vrt ima – vezano uz mikroklimu, položaje sunca i koješta drugo. Te male lekcije dolaze kroz godine i najčešće se uče kroz greške.

Tako sam ja primjerice gotovo cijelu jednu sezonu brala minijaturne tikvice koje nikako nisu htjele narasti – a dobivale su sve potrebne nutrijente i svu vodu koju su mogle popiti i svo sunce koje su mogle upiti. Na kraju sam shvatila da je problem u nedostatku oprašivača u urbanoj sredini. Nakon te spoznaje, počela sam ručno oprašivati cvjetove i posljedično brati velike plodove, a za dugoročniju pomoć ekosustavu sijati cvijeće koje mi ranije nije bilo u fokusu.

vrt

Više o važnosti cvijeća u vrtu možete saznati ovdje, a još puno priča i lekcija iz mog urbanog vrta pratiti na  Instagramu!

vrt

Možda želite pročitati i:

Buđenje ljubavi prema vrtlarenju

Odabir biljaka za balkonski vrt

Kad vrta procvjeta

Kad vrt podivlja

 

Anđela Ivčević

 

Foto: @lil__kitchen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.