parallax background

Dobre vijesti: Psi su zakon

svjetski dan siromaštva
Svjetski je dan borbe protiv siromaštva: siromaštvo u svijetu
17. listopada 2021.
james nestor
Ususret gostovanju u Zagrebu razgovarali smo s Jamesom Nestorom
19. listopada 2021.

 

Mnogi vlasnici pasa će reći da ih psi razumiju puno bolje od bilo kojeg čovjeka, ali vjerojatno mnogi nisu svjesni koliko zaista to i je točno. Proučavajući ljudsko-pseću vezu dokazano je da psi mogu “uhvatiti” ljudske emocije te na isti način poput djece, promatraju svoje vlasnike i apsorbiraju njihove reakcije na podražaje iz okoline.

U studiji objavljeno ove godine, otkriveno je da psi – kućni ljubimci i psi – vukovi koji žive u čoporu, imaju fiziološke razlike u interakciji s blisko povezanim čovjekom.

Kućni ljubimci oslobodili su oksitocin, hormon koji je direktno povezan uz ljudsko povezivanje i povećanje povjerenja i odanosti, dok psi koji žive u čoporu nisu. Time istraživači sugeriraju da je životno iskustvo, a ne pasmina, ono što zapravo uzrokuje posebnost odnosa čovjeka i psa.

dobre vijesti

Isto tako, psi ne dijele samo našu radost već i naš strah. Gledajući koncentracije kortizola druga skupina istraživača otkrila je da su u usporedbi s usamljenim lovom i drevnim pasminama nalik vuku, koncentracije kortizola pastirskih pasa u korelaciji s koncentracijama njihovih vlasnika.

Primijećeno je i da psi reagiraju na isti način na koji mi reagiramo kada naiđemo na recimo uplakano dijete, s mješavinom pokornosti i budnosti, a jedno je
istraživanje čak pokazalo da psi mogu sinkronizirati svoje ponašanje na temelju šest ljudskih lica: ljutnja, strah, sreća, tuga, iznenađenje i gađenje.

psi

Nadamo se da smo ovim kratkim pozitivnim rezultatima istraživanjima barem jednom čitatelju pomogli u donošenju odluke o udomljavanju ovog malog, predivnog bića koji u sebi nosi ljubav galaktičkih razmjera.

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

Foto: Unsplash

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.