EFT – Tehnika emocionalne slobode ili tapkanje

knjige
Dobra knjiga: 6 novih knjiga koje čitamo ovog studenog
6. studenoga 2021.
klorofil
Klorofilni imuno booster za snažan i jak imunitet
7. studenoga 2021.
 

EFT- Tehnika emocionalne slobode ili od milja i popularno zvano tapkanje je energetska tehnika koja s iznimnim uspjehom kombinira kinesku tradicionalnu medicinu i suvremenu psihologiju.

U EFT-ju tapkamo prstima na akupunkturne točke, izlazne energetske meridijane našeg tijela i istovremeno na glas izgovaramo kratke afirmacije kojima osvještavamo trenutni problem i na taj način otpuštamo neugodne emocije, negativne misli i ograničavajuća uvjerenja iz našeg mentalnog, emocionalnog i tjelesnog sustava.

Ne znam jeste li znali da sve emocije, bilo one ugodne ili neugodne proživljavamo našim tijelom.

Kada osjećamo bijes neka energija kao da krene iz želuca i poput erupcije vulkana kreće prema gore, počinjemo vikati, zacrvenimo se u licu, ubrzaju nam se otkucaji srca, naraste nam krvni tlak... Događa se tu i niz ostalih tjelesnih reakcija, ali ih ne primjećujemo.

Kada stanemo i osluhnemo vlastito tijelo, misli i emocije vidimo da nam emocije izazivaju ponekad pretjerane fizičke reakcije. I jednostavno ih ne možemo kontrolirati. Tu emocije krenu kontrolirati nas. I javlja se stres!

Čim je intenzitet stresa veći teže kontroliramo emocionalne reakcije i skloniji smo emocionalnim ispadima.


 

Od kuda i kako nastaje stres?

Stres dolazi iz različitih izvora. Dolazi iz trauma iz djetinjstva kada nismo znali i mogli reagirati i samim time otpustiti nastale emocije. Dolazi zbog uvjerenja koja imamo o svijetu oko sebe, o sebi, o drugima... Dolazi zbog kršenja naših vrijednosti, bilo da ih kršimo mi sami ili netko iz okoline. Dolazi zbog toga jer stalno želimo imati kontrolu jer mislimo da možemo kontrolirati. Dolazi iz očekivanja, neispunjenih želja, kolektivnog straha... I stresne reakcije tijela su svakodnevne i uobičajene.

Kada smo pod stresom, koji nije pokretač nego crpi našu energiju tu kao jednostavan, brz i učinkovit alat dolazi tapkanje.

Tapkanje nam uspješno pomaže smiriti emocionalne reakcije, otpustiti emocionalne reakcije iz prošlosti i biti u miru.

Brojna istraživanja pokazuju da EFT nakon samo 20-tak minuta smanjuje razinu kortizola u uzorcima krvi i sline što ga svrstava među tehnike pomoći i samopomoći za budućnost.

To je jednostavan alat i kroz samo nekoliko minuta tapkanja primjećuju se značajne promjene u energiji tijela.

EFT je jedna od rijetkih tehnika koja ne poriče „negativne“ emocije i ono „negativno“ s čim se nosimo nego nas potiče da se suočimo s problemom i konstruktivno ga riješimo uzimajući u obzir tijelo, misli i um. Pruža nam holistički pristup rješavanja problema i izrazito je uspješno na SVIM poljima života, bilo da se radi o poslu, odnosima, uspjehu kojeg želimo postići, obitelji, samopouzdanju... Potpuno je primjerena i prilagođena zapadnom, urbanom načinu života jer je za primjenu EFT-ja na dnevnoj bazi dovoljno 10-tak minuta što svatko može izdvojiti.


 

Više možete pogledati u kratkom videu:

 
 

Danijela Medaković

Cerfificirani Life Coach i EFT praktičar po AAMET-ovim standardima i

Više na tapkanje.eu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.