Feel Good jutra – nekoliko načina kako sami možete kreirati novi dan

28. lipnja 2023.
Iskustvo stvarnosti nije ono što mislimo
27. lipnja 2023.
seed cycling
Seed cycling (rotacija sjemenki) za ravnotežu hormona
28. lipnja 2023.

 

Život je avantura pisana nepoznatim fontom. Ponekad malo manje romantično i malo manje motivirajuće. Rapidne promjene intenzivnih intervala neprestano pomoću s točke bezbrižnosti i iziskuju neprekidne prilagodbe.

Strah, nesigurnost, bezvoljnost i sumnja u sebe, četiri su kraja plašta kojim se sve češće obavijemo jutrima, a pokrivamo noćima. Da bi se takvi ne(funkcionalni) mehanizmi reprogramirali, potrebna je reinvencija. Reinvencija je radnja ili proces kroz koji se nešto mijenja toliko da se čini da je potpuno novo te je kao takva važna jer preispituje život i nudi priliku za promjenom.

Feel Good jutra – nekoliko načina kako sami možete kreirati novi dan

ZAŠTO JUTRA

Prilikom buđenja, dok smo još uvijek pomalo sneni, nalazimo se u sporijim alfa moždanim valovima. Na toj frekvenciji um i tijelo su polu budni, manja je mogućnost da će htjeti odustati, a mentalni i emotivni obrasci se još nisu u potpunosti aktivirali. To doba dana najpogodnije je za rad na sebi i kreiranje feel good osjećaja koji se potom prelijeva na ostatak dana. Potrebno je minimalno jutarnje discipline da bi ostatak dana mogao biti produktivni nered.

Često možemo čuti kako je netko za sebe postavio mentalne etikete “ja nisam jutarnja osoba”, no to je samo još jedna u nizu umnih destrukcija s kojima se olako identificiramo. Iako su jutra pojavom jednaka svima, svi ih različito percipiramo i biramo kako ćemo ih provoditi.

Uobičajeno je da kako dan prolazi energije je sve manje te se zajedno sa Suncem “gasimo”, odnosno usporavamo. Time možemo zaključiti da početkom dana imamo najviše energije i da će vrlo vjerojatno nakon dinamičnog dana na poslu/školi/fakultetu naš energetski vrhunac početi znatno opadati, a um će lako pronalaziti brojne razloge zašto nešto ne napraviti ili odložiti.

Svi imamo različite uvjete i faktore koji određuju kojim tempom živimo, ali nekoliko dana u tjednu ili mjesecu možemo tempo prilagoditi istom nam unutarnjem motivirajućem čimbeniku, a to je rast – van materijalnog i fizičkog svijeta.

U nastavku vam pišemo nekoliko načina kako možete sami kreirati novi dan. Nije poanta da promjene budu brze i drastične, već da postepeno isprobavate različite tehnike, a vrijeme će pokazati s kojom rutinom ili ritualom najviše rezonirate. Ono zrno koje posadimo bezvoljno i s mantrom “moram”, nikada neće uroditi plodom.

Prije svega u vama mora postojati zrno volje, a potom aktivno djelovanje u naumu će uroditi plodom. I neka vam uvijek bude cilj da se zabavite jer život je igra nepisanih pravila.

“Do fewer things. Do them better. Know why you’re doing them.” – Cal Newport

SVJETLOST

Po ustajanju, ako je još mračno, uključite prigušene izvore svjetlosti. Izvor mogu biti ili lampice ili svijeće. Čin paljenje svijeća vrlo je meditativan, a simbol vatre zauzima jedno od najistaknutijih mjesta u ljudskoj simbolici te je povezan s najvažnijim trenucima egzistencije (rođenjem, ljubavlju i smrću) – vatra je bit same prirode i svega što postoji.

MIRIS

Osjetilo njuha ima važnu ulogu u našem svakodnevnom životu jer mirisi stimuliraju limbički sustav – područje mozga za nadzor emocionalnih reakcija i ponašanja. Tako miris može probuditi sjećanja, utjecati na raspoloženje, koncentraciju i rad te se svaki miris može povezati s određenim događajem, osobom, predmetom ili trenutkom – to je razlog zašto nas recimo miris pokošene trave podsjeća na ljeto, a cimet na zimu i Božić.

No, sposobnost percepcije mirisa varira i vrlo je individualna pa isprobajte neke od sljedećih opcija:

DIFUZOR

Dokazano je da mirisi citrusa stimuliraju razbuđivanje i koncentraciju, a najbolje jutarnje kombinacije su:
● Razbuđivanje: 3 kapi pepermint + 3 kapi limun/naranča
● Sreća: 3 kapi pepermint + 3 kapi tamjan
● Koncentracija: 3 kapi ružmarina

MIRISNI ŠTAPIĆI

Postoje razni mirisi, od vrlo intenzivnih do nježnih, a najveći izbor mirisnih štapića možete pronaći u Ethno shopu Ornament – naša preporuka:
● Deepika Palo Santo
● Auroshikha Eucalyptus

miris

MEDITACIJA

Meditacija pomaže tijelu odmaknuti se od prošlosti i od anticipiranja budućih događaja što oslobađa od emocija koje nas drže vezanim za isti, poznati nam mentalni obrazac. Dr. Joe Dispenza opisao je taj proces, odnosno početak meditacije kao mirno obraćanje pažnje, koncentriranjem i fokusiranjem u opuštenom stanju.
Smanjenim dotokom podataka iz okoline počinje se aktivirati prednji režanj mozga te se stišava aktivnost u neuronskim mrežama koje prerađuju vrijeme i prostor. Moždani valovi prirodno usporavaju i prelaze u već spomenutu alfu koja je most iz stanja preživljavanja u stanje kreativnosti. Ovdje se naš mozak prirodno kalibrira u skladniji obrazac moždanih valova.

Najpoznatija aplikacija s preko 100.000 besplatno vođenih meditacija je Insight Timer, a sve što trebate je registrirati se. U aplikaciji postoje rubrike za tematske meditacije kao na primjer meditacije za pokret, jogu, fokus, anksioznost i mnogo drugih. Također, Youtube je neiscrpan izvor besplatnih meditacija, a neke od su:

Boho beautiful Yoga vođene meditacije
Yoga with Adriene MEDITATE kompilacija joge i vođenih meditacija

My Human Design je pak aplikacija na kojoj možete vidjeti kojem energetskom tipu osobe pripadate što može pomoći u izboru meditacije budući da obilje izbora ponekad paralizira u donošenju same odluke.

BUĐENJE TIJELA

Pokret je velika blagodat svima koji ga mogu svaki dan aktivno izvoditi. Osim što povećava snagu i izdržljivost, pokret omogućuje razvoj pozitivnih društvenih i moralnih osobina te pomaže pri svladavanju svakodnevnih prepreka kao i snalaženju u velikom broju novih i stresnih situacija.

Način na koji započinjemo dan igra veliku ulogu kako ćemo mi odigrati ostatak dana jer fizička aktivnost povećava brzinu izlučivanja serotonina u mozgu (hormon sreće) te suzbija lučenje kortizola (hormon stresa).

U dan zakoračite:
● Šetnjom, 30 minuta prije ili do posla
● Trčanjem, a više pročitajte u članku
● Dinamičnijim treningom; inspiraciju pronađite kod naše Marite
● Jogom ili rastezanjem; prijedloge besplatnih programa pronađite ovdje

VOĐENJE DNEVNIKA

Jutarnje pisanje dnevnika započnite time što ćete se osvrnuti na prethodni dan, a na temelju identificiranih segmenata koje bi voljeli promijeniti, vizualizirajte novi dan pred sobom. Jutarnja pitanja potiču zahvalnost, vibraciju “gledanja prema naprijed” te postavljanje željenih fokusa i prioriteta kroz dan.
Ako posjedujemo svoje dane, posjedujemo i svoj život.

feel good

Odgovorite na sljedeća pitanja tako da se prvo započne s refleksijom na prethodni dan:
1. Tri pobjede
2. Jedna stvar koju sam naučila/o
3. Jedna stvar koju sam mogla/o jučer napraviti bolje i kako je mogu danas primijeniti?
4. Da li se nečemu odupirem?
5. Najdraži dio dana mi je bio…
6. Kratka priča o trenutku dana.

1. Što sam sanjala/o?
2. Tri stvari na kojima sam zahvalna/an
3. Čemu se danas veselim?
4. Da živim još svjesnije, slobodnije i hrabrije, ja bih…?
5. Što bih pod mojom kontrolom današnji dan učinilo još boljim?
6. Ja sam… (ispisati nekoliko afirmacija, inspirirajte se u članku s afirmacijama za zdravlje)
7. Najvažnije stvar na koju se danas trebam fokusirati je…

Tijela će nam kroz vrijeme usporiti zato je svaka odluka koju donesemo danas važna jer će utjecati na naš izbor, a izbor će odrediti koliko vlastito tijelo punimo životnom energijom i koliko zaista uživamo u svakom trenutku.

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

Photos: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.