Feng shui u spavaćoj sobi: koju boju odabrati za savršen san

Otpad ne mora otpasti: Neka zero waste postane i vaša svakodnevica
17. lipnja 2022.
Kad vrt urodi plodom
18. lipnja 2022.

 

Iako je svaki prostor u domu važan, spavaća soba ima posebno mjesto, jer sadrži našu osobnu energiju, a ujedno je i prostor gdje smo najopušteniji.

Uređenje spavaće sobe koja će biti ugodna, lijepa, cozy i u kojoj ćemo s lakoćom usnuti te imati kvalitetan odmor više je umjetnost nego znanost. Najskuplji madrac, ugodne plahte, rasvjeta, ništa od toga neće biti garancija za dobar san, ako nedostaje prava energija spavaće sobe. Prema feng shui filozofiji mnogi su čimbenici koji pridonose cjelokupnom osjećaju sobe – a boja je velika stvar.

feng shui

Feng shui u spavaćoj sobi: koju boju odabrati za savršen san

Kako i sama uređujem svoj stambeni prostor bacila sam se na istraživanje postoji li najsretnija ili nesretna boja prema feng shuiju.

Feng shui dizajneri slažu se u tome kako je crvena boja apsolutni pobjednik među bojama, no to ne znači da je ona najbolji izbor za spavaću sobu. Crvena boja je vatrena, strastvena i životna. Međutim, ona je i vrlo jaka boja pa je ne treba koristiti puno. Crvena nas može jako obuzeti pa će i samo jedan crveni jastuk ili neko umjetničko djelo crvene boje dati dovoljno prostoru da ga podigne.

feng shui

Zabranjenih boja u feng shuiju nema, iako neke mogu mogu biti problematične, ovisno o tome kako ih upotrebljavate. Budući da je svaka boja povezana s određenom energijom, trebali biste pažljivo razmisliti u koju sobu smještate koju boju.

Rebecca West, trenerica psihologije dizajna, dizajnerica interijera i autorica knjige Happy Starts navodi sljedeći primjer: “Narančasta se dobro koristi u dnevnoj sobi u kojoj želite potaknuti socijalnu interakciju i živahan, zabavan osjećaj, ali možda se kosi s vašim ciljevima u mirnoj sobi poput spavaće soba.”

feng shui

Najbolje boje za spavaću sobu prema feng shuiju

Ako u svoju spavaću sobu želite unijeti umirujuću paletu, najbolje je koristiti nijanse koje biste pronašli u prirodi. Tu spadaju tople, zemljane, zelene, nebeskoplave i prigušene smeđe boje. Mary Lambert, međunarodna feng shui savjetnica, predlaže ružičasti ton deka i jastuka na krevetu, pažljivo postavljen npr. u bijeli minimalistički interijer.

Zemljani tonovi su blagi i pružaju zacjeljivanje i potporu. Zemlja je tu da nas podrži. Pouzdana je i daje nam osjećaj stabilnosti i uzemljenosti. To je tako važno, posebno u današnje doba.

Za početak je najbolje pokušati uvesti zemljanije boje u područje neposredno preko puta kreveta, jer je to vjerojatno posljednje mjesto u koje ćete pogledati prije nego što zatvorite oči kako biste zaspali.

feng shui

Zapamtite: Važno je i kako kombinirate boje.

U feng shuiju se manje radi o jednoj određenoj boji, a više o ravnoteži boja i elemenata u sobi. Najbolji izbor boja je onaj koji promiče osjećaj ravnoteže, zdravlja i dobrog raspoloženja. Opuštanje će sigurno donijeti neka nježna nijansa smeđe i prigušeno zelena, jer ta kombinacija oponaša shemu boje stabla, a šuma nas uvijek opušta i uzemljuje.

feng shui

Feng shui stručnjaci kažu kako zemljano zelenilo opušta, a crveni naglasci daju dodatni nalet sreće – ali to ne znači da su te boje prikladne za vas ili vaš prostor. Prije nego što se odlučite za bilo kakav make over spavaće sobe, provjerite sami i spoznajte učinak određene boje na svoje raspoloženje.

 

Indira Juratek

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.