parallax background

Igra percepcije: Naša percepcija stvarnosti daleko je od prave istine

porin
Dodijeljena je glazbena nagrada Porin, razgovarali smo s Pavelom, Urbanom i Je Veux
6. lipnja 2021.
zauvijek pocket palma
Zaljubite se u “Zauvijek” – nostalgičnu ljubavnu priču pocket palme
8. lipnja 2021.

 

Stvari kako ih vi vidite nisu najčešće stvari kakve zapravo jesu. Dvoje ljudi nikada neće gledati na iste stvari, iste događaje ili situacije na isti način. Svi gledamo drugačijim očima.

Igra percepcije

Reći ću vam jednu riječ i zamoliti vas da razmislite kakve vam osjećaje ona stvara.

Političari.

Kako se osjećate u vezi političara? Generalizirate li ih sve? Jesu li dobri ili su loši? Jesu li dobri samo oni kojima vi vjerujete, a loši svi ostali?

Ono kako ste instinktivno odgovorili je ono kako vi vidite političare, no je li to točno? Nije. Netko drugi ih možda vidi na potpuno drugačiji način. Nema te osobe koja odlučuje što je ispravno, a što nije. Stoga, sljedeći put kada mislite da ste u pravu, vjerojatno niste jer vi samo tvrdite nešto iz svoje realnosti, koja nema veze s objektivnom stvarnošću, već s vašim preferencijama i životnim iskustvom.

igra percepcije

Vrlo često čujem razne predrasude prema bogatim ljudima. Kako vi percipirate bogate ljude? Divite im se, jer su se uspjeli obogatiti ili vam je prva misao bila da su sigurno nešto smuljali da bi došli do novaca? Koliko je novaca uopće dovoljno da čovjek bude bogat? Zašto se najčešće uspoređujemo s bogatim ljudima, a ne sa siromašnima? Jesmo li mi bogati u odnosu na sve one ljude koji žive na ulici? Tko određuje kada je netko bogat?

Sve su to naše percepcije stvarnosti. Ja imam svoje, vi imate svoje. I to je ok. Nadam se da ste sada osvijestili kako nije sve što mislite zaista istina. Dobro će vam doći ova činjenica sljedeći put kada uđete u raspravu s nekim tko će tvrditi svoje, a kome ćete vi nametati svoje mišljenje. Takvim raspravama najčešće nema kraja, a zapravo nitko nije u pravu (ili su svi).

 

Rafael Jaić

– imam 23 godine i student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.