petak 13

Petak 13 – je li strah od ovog dana opravdan?

Ako ste pogledali na kalendar, shvatili ste da je danas ,,famozni” petak 13. Evo ga, stiže! Primiče se minutu po minutu dok u podsvijesti čujete kako se zvuk bubnjeva postepeno pojačava, podižući napetost. Pred nama je još jedan petak 13!

Datum koji se ponavlja i do 3 puta u kalendarskoj godini duboko je urezan u pore našeg društva. Strah od tog famoznog datuma je toliko rasprostranjen da je čak dobio i svoje stručne nazive: triskaidekafobija – strah od broja 13 i paraskavedekatriafobija – strah od petka 13.

“Baksuzluk” ovog datuma povjesničari povezuju s petkom 13.10.1307. kada je francuski kralj Filip IV naredio da se uhite i spale svi francuski templari, a njihova imovina oduzme. Međutim, strah od lošeg utjecaja broja 13 seže i dublje u prošlost, u pretkršćansku eru. Broj 13 slijedi nakon broja 12 koji se smatra savršenim, jer se može podijeliti na 2, 3, 4 ili 6 jednakih dijelova, dok kod broja 13 uvijek ostaje jedan ostatka, te je broj 13 simbol nesavršenosti. Kršćani su to povezali s 13 palih anđela i s 13 gostiju na Posljednjoj večeri, od kojih je upravo 13. po redu, Juda, izdao Isusa.

U modernom dobu ovo uvjerenje ne jenjava. U svijetu, mnoge zgrade pri brojanju katova ili ulice pri dodjeljivanju brojeva kuća, preskaču broj 13. Stavljaju oznaku 12A ili jednostavno odmah pređu na broj 14. Također, u nizozemskom gradu Utrehtu, na željezničkoj stanici ne postoji peron 13, a u utrci Formula I ne postoji bolid s brojem 13.

petak 13

Mnoge slavne ličnosti su patile ili pate od ovih strahova. Kompozitor Arnold Schönberg je svoju posljednju operu nazvao ,,Moses und Aron’’ umjesto pravilnog pisanja ,,Moeses und Aaron’’ (Aaron se piše s dva slova A), kako bi izbjegao 13 slova u nazivu. Zanimljivo je spomenuti da je Schönberg rođen 13. u mjesecu, a umro je na petak 13.7.1951. u svojoj 76. godini (7+6=13) u 13 minuta prije ponoći (američkim zapisom 11:47 pm, 1+1+4+7=13).

No što numerologija kaže na ovo? Broj 13 nosi određena otežanja, broj je karmički, kada je reduciran nosi simboliku Saturna (1+3= 4, broj 4 je Saturnov broj). Ali i pored toga, datum u mjesecu se nikad ne promatra zasebno, već se promatra u okviru čitavog zapisa datuma (dan, mjesec, godina).

Da zaključimo, petak 13. pored svih strahova i praznovjerja, ne mora uopće biti fatalan ili baksuzan dan, hoće li taj dan nekoj osobi donijeti nesreću ili obilje sretnih okolnosti, zavisi od predispozicija datuma rođenja te osobe. Ne opterećujte se nerealnim strahovima, uživajte u životu…

 

Miloš Tomić

Foto: Unsplash