jantre

Jantre: što su i kako upravljati energijom u prostoru

 

Jantra (yantra, sanskr. यन्त्र) je geometrijski dijagram, simbol mikro i makro kozmosa, koji je ucrtan na različitim materijalima (metalu, kamenu, drvetu, staklu, platnu, papiru i sl.) i koji služi za upravljanje energijama prostora postavljanjem na određena mjesta. Riječ jantra dolazi od sanskrtske korijenske riječi “yam”, što znači kontrolirati ili pokoriti. Kontrola i pokoravanje se očito odnose na um, jer um obično luta posvuda.

Jantre se koriste tisućama godina u istočnom misticizmu, ali smisao njihovog stvaranja nije bio samo zato što izgledaju lijepo obješene na zidu, već zato što nas pomažu dovesti do dublje razine svijesti. Postoji mnogo različitih vrsta jantri, svaka s vlastitim pripadajućim božanstvom i sa svojom određenom svrhom.

Jantre komuniciraju sa životnom energijom (pranom) našeg doma te na taj način stvaraju osjetne promjene. Zato ih je dobro postaviti na odgovarajuća mjesta odakle će najefikasnije utjecati na oblikovanje prostornih energija.

Koriste se za uravnoteženje energija koje ulaze kroz vrata i prozore u stambeni prostor.

Možemo ih postaviti na sva ključna energetska mjesta – zid, pod ili strop, a čak i ispod kreveta, odakle namjenski utječu na tijelo i tjelesne funkcije odnosno na postizanje ravnoteže suptilnih energija u tijelu. Dakle, pojedinim jantrama možemo utjecati na pojedine organe ili na uklanjanje postojećih bolesti.

Kao što izgovaranje mantre ili molitve oslobađa određene suptilne energije, tako i jantra može pomoći pri dostizanju istog pa se osim za ispravljanje energije prostora koriste u duhovnoj praksi, kao predmet meditacije, u svrhu podizanja svijesti. Prostor u kojem živimo je usko povezan s unutrašnjim prostorom naše svijesti pa se zbog toga jantrama pridružuju mantre, da bi se povećala njihova energetska moć.

Mantra je moćna zvučna vibracija koja ima pozitivni materijalni i duhovni učinak. Za izradu jantre bira se poseban povoljni trenutak (muhurta). Dok se jantra izrađuje, mogu se izgovarati određene mantre, kako bi se jantrama pridodala još veća moć.

jantre

Kako postaviti jantre

Generalno se jantre usmjeravaju prema strani svijeta koju treba zaštititi, ali postoje konkretna pravila za njihovo postavljanje.
Jantre treba postaviti na sjever /sjeveroistok prostorije, kako bi licem bile okrenute prema jugu / jugoistoku. Ovo pravilo ne vrijedi za sve jantre. Jedna od najdjelotvornijih i najčešće korištenih jantri, Shree jantra, trebala bi se postaviti na istok kuće kako bi gledala na zapad. Kuber jantru treba postaviti na sjever kako bi gledala na jug ili na istok kako bi gledala na zapad.

Dvije ili više jantri se mogu postavljati zajedno, ali oprezno. Kuber jantra se uvijek postavlja na krajnje lijevu poziciju u grupi jantri. Shree jantra mora biti u samom centru grupe; ako je pored Kuber jantre, onda se Shree jantra postavlja s njene desne strane (kada ih promatramo stajajući ispred njih). Ganapati ili Ganesha jantra uvijek mora biti postavljena na krajnje desnu stranu bilo koje grupe jantri.

Ne treba ih stavljati u kupaonicu ili toalet. Ukoliko upravo tu postoji potreba za njima, u tom se slučaju lijepe sa unutarnje strane prozora ili iznad vrata. Ako ih stavljate na pod, prekrijte ih tepihom tako da ne gazite direktno po njima. U tom slučaju ih usmjerite prema istoku (isto vrijedi i za njihovo postavljanje na strop).

Ukoliko jantre upotrebljavate ciljano za podupiranje terapije prilikom liječenja određenih bolesti i rješavanje specifičnih problema, postavljajte ih direktno ispod madraca na kojem spavate tako da budu točno usmjerene na određene čakre ili organe. Ova metoda je veoma efikasna budući da jantre na taj način djeluju svakodnevno tokom većeg dijela dana.

Koristite ih prilikom meditacije i vizualizacije ili ih jednostavno promatrajte prije spavanja.

jantre

Šri jantra

Geometrijski elementi jantre

Jantre su načinjene od složenih geometrijskih elemenata, koji zajedno čine jednu cjelinu.

Svaka jantra je ograničena linijom ili grupom linija koje tvore njezin okvir. Te rubne crte imaju funkciju održavanja, zadržavanja i sprečavanja gubitka magičnih sila predstavljenih strukturom jezgre jantre, a povećaju i njegovu čarobnu i suptilnu silu.

Jezgra jantre se sastoji od jednog ili više jednostavnih geometrijskih oblika: točke, linije, trokuta, kvadrata, krugova i lotosa, koji na različite načine predstavljaju suptilne energije.

Krug (CHAKRA) – Energija elementa vode
Kvadrat (BHUPURA) – Energija elementa zemlje
Trokut okrenut prema gore (TRIKONA) – Energija elementa vatre
Trokut okrenut prema dolje (TRIKONA) – Energija elementa vode
Dijagonalne linije – Energija elementa zraka
Vodoravna linija – Energija elementa vode
Uspravna linija – Energija elementa vatre
Točka (BINDU) – Energija elementa etera
Lotus (PADMA) – Simbol lotosa (ili njegove latice) je i simbol čistoće i raznolikosti, a svaka latica lotosa predstavlja poseban aspekt. Uključivanje lotosa u jantru predstavlja slobodu od višestrukog uplitanja u vanjštinu (čistoću) i izražava apsolutnu silu Vrhovnog Ja.

jantre

Lakšimi jantra

Boje jantri

Jantra može biti jednobojna ili sadržavati više boja čime joj se povećava energetski učinak i čistoća. Spektar boja predstavlja spektar suptilnih energija. Boje jantri su boje različitih planeta i smjerova, koriste se kako bi se energije određene planete ili smjera manifestirale u jantri.

Vrste jantri

Shree Yantra (Šri jantra) – je najpopularnija jantra posvećena božici Lakshmi (bogatstvo). Pomaže u materijalnim dobicima i čini osobu bogatom pozitivnim preusmjeravanjem energija
Kuber Yantra – ova jantra je posvećena gospodaru Kuberu, a donosi financijske dobitke
Lakshmi Yantra (Lakšimi jantra) – poput Shree Yantre posvećena je božici Lakshmi i donosi prosperitet, te uklanja siromaštvo iz života
Mahamrithyunjay Yantra – pripada Shivi. Daje dobro zdravlje i dugovječnost te rješava problem prijevremene smrti
Saraswati Yantra (Sarasvati jantra) – ova je jantra posvećena božici Saraswati (znanju). Povećava koncentraciju i pamćenje
Navgreh / Navgriha Yantra – posvećena je svim planetama. Ova jantra smanjuje nepovoljne utjecaje koje ove planete uzrokuju i povećava pozitivne učinke, čineći život miroljubivim
Vyapaar Vridhi Yantra – koristi se za povećanje prodaje i profita poslovanja. Preporučuje se držati ovu jantru u uredu
Ganesh Yantra (Ganeša jantra) – ova jantra posvećena je bogu Ganeshu, pomaže u ispunjavanju svih želja i donosi prosperitet u životu

ganesh jantra

Ganeša jantra

Kako koristiti jantre

Tajni ključ korištenja jantri u meditaciji je rezonancija. Proces rezonancije uspostavlja se mentalnim usredotočenjem na sliku jantre.

sarasvati jantra

Sarasvati jantra

UPUTE ZA MEDITACIJU NA JANTRE:
• Objesite jantru na zid okrenut prema sjeveru ili istoku, postavljajući središte jantre u nivo očiju
• Sjedite udobno održavajući kralježnicu ravnom
• Udahnite kroz nos i pustite dah da normalno teče
• Pogledajte u središte jantre, pokušavajući trepnuti što je rjeđe moguće; ne želite gledati određene detalje jantre, samo usmjerite pogled pravo u središte i promatrajte cijelu jantru odjednom
• Ova bi vježba trebala trajati najmanje 15-30 minuta svaki dan – iskustvo će biti neopisivo
• S vremenom, nakon najmanje sedam dana meditacije na jantru, moći ćete ući u istu jantričnu energiju čak i bez jantre (u početku možete usmjeriti pogled na vanjsku ili imaginarnu točku ili evocirati jantru zatvorenih očiju)
• Prilikom izvođenja ove tehnike preporučuje se da održimo stanje težnje i intenzivnu čežnju za doživljajem blagodati energije svijesti
• U superiornim fazama jantra apsorbira cjelokupnu pažnju meditanta i on više ne može znati je li jantra u njemu ili je on unutar jantre – to je stanje nedualnosti

Jantre su snažni alati koji nam pomažu u postizanju viših stanja svijesti, ali se također mogu koristiti kako bismo bili usredotočeni tokom čitavog dana.

Pružaju žarišnu točku koja predstavlja prozor u apsolut.

Jantra je vrlo složen duhovni instrument u tantričkoj praksi (SADHANA). Može smiriti i usmjeriti aktivnosti uma, a svojim pozitivnim auto-sugestijama ima blagotvoran utjecaj na zdravlje i psihičko blagostanje osobe.

 

 

 

Foto: Unsplash, Pinterest

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.