Kako jačati samopoštovanje i preoblikovati perspektivu

 

Samopoštovanje se stalno mijenja tijekom našeg života i iako je uvijek važno, nije ga uvijek tako lako pronaći.

Stalni utjecaj okoline sve više standardizira čovjeka prema iskrivljenim uvjerenjima o vlastitoj vrijednosti te otežava shvatiti fundamentalnu srž i ljepotu svake individue, a to je različitost.

Kako jačati samopoštovanje i preoblikovati perspektivu

Zašto svi moramo prozivati vlastite pozitivne, koliko i negativne, strane

Vrlo često zapinjemo u petljama negativnih povratnih informacija koje pojačavaju ograničavajuća uvjerenja o nama samima. Kritični unutarnji monolog može započeti već od ranog djetinjstva, stvarajući tako betonska uvjerenja i stavove manifestirane u adolescentskoj dobi, a za koja vrlo često nismo niti svjesni od kuda ona potječu.

Veliku važnost u suzbijanju kritičkog mehanizma igra pohvala. Istina je da konstruktivna kritika stimulira dodatno učenje, uočavanje prostora za napredak i stagnirajućih uvjerenja, ali pohvala je jednako potrebna za osobni razvoj. Ona stimulira dobar osjećaj i olakšava osobi da osvijesti produkt vlastitog truda iako se krajnji rezultat ne mora uklapati u nečiji standard kvalitete.

Ako smo u djetinjstvu bili izloženi kritikama, vrlo je vjerojatno da ćemo taj kritički razgovor nastaviti voditi sami sa sobom u odrasloj dobi, a neki će ga i nesvjesno početi projicirati i na ljude oko sebe, jer je to zapravo od rane dobi za njih normalan oblik komunikacije.

Jedna stvar koju možete učiniti u ovom slučaju je da pokušate postići više ravnoteže između isticanja pozitivnih i negativnih stvari o sebi i onoga što ste učinili.

Možete razmišljati o svojim snagama zajedno s izazovima, aktivno dozivajući stvari koje cijenite i prepoznajete o sebi s namjerom.

Kako započeti

Svakodnevni ritual identificiranja vlastitih pozitivnih ponašanja i kvaliteta može pomoći utišavanju unutarnjeg kritičara.

Noćnom rutinom, prije spavanja, pokušajte identificirati što je danas prošlo dobro i zbog čega ste ponosni te što vam je s druge strane predstavilo izazov ili nije ispalo onako kako ste naumili.

Ljepota ove vježbe pomaže nam da preoblikujemo programiranu perspektivu. Naš se mozak lako usredotočuje na negativno, jer smo evoluirali u oprezu i strahu pokušavajući obraniti vlastiti opstanak od raznih nedaća. Ova praksa također može pomoći u modeliranju činjenice da svi s vremena na vrijeme zeznemo stvari, što je sasvim u redu, pogreške su samo dio života.

Za ponijeti sa sobom

Svi griješimo, ali prelako se zarobljujemo u analizama negativnog te zaboravljamo dobro što činimo. Samopoštovanje napreduje kada smo zaista iskreni u svojim potencijalnim područjima poboljšanja, ali i cijenimo vlastite snage. Također, strah koji igra veliku ulogu u manifestiranju nepoželjnih pogrešaka pokušajte percipirati kao faktor za jačanje hrabrosti. Imaš svako pravo bojati se, ali prije svega, odvaži se i budi hrabar.

 

Više o temama LIFE COACHINGA & PSIHOLOGIJE čitajte ovdje. 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.