Međunarodni je dan dječje knjige: ove slikovnice su nas osvojile

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena 2. travnja.

Na današnji dan se obilježava i rođendan nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!”, ove godine 11. put. Kampanju su pokrenuli knjižničari, pedijatri, odgojitelji, logopedi, učitelji da bi potaknuli hrvatske obitelji i sve odrasle da čitaju naglas djeci barem 15 minuta dnevno. Organizatori “Čitaj mi!” su Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo uz podršku UNICEF-a Hrvatska.

Svake godine je druga nacionalna sekcija IBBY-ja (International Board on Books for Young People – Međunarodno vijeće za dječju knjigu, čiji je i Hrvatska član) međunarodni pokrovitelj Međunarodnog dana dječje knjige te odabire temu i poziva istaknutog autora iz zemlje domaćina da napiše poruku djeci svijeta te ilustratora da osmisli plakat.

Ovogodišnji pokrovitelj je IBBY Japan (JBBY), a tema “Preploviti mora na krilima mašte“. Eiko Kadono, istaknuta japanska spisateljica i dobitnica nagrade “H. C. Andersen” za pisanje 2018. godine autorica je poruke djeci svijeta, dok je autor plakata japanski ilustrator Nana Furiya.

OVE SLIKOVNICE SU NAS OSVOJILE, A OSVOJIT ĆE I SRCA VAŠIH MALIŠANA

Danas je izbor slikovnica i knjiga za djecu zaista bogat, ali ipak neke se posebno ističu. Danas vam predstavljamo tri slikovnice autora Kobi Yamadae u izdanju Nakladničke kuće Planetopija, koje su nas osvojile, a sigurni smo da će i vaše mališane.

Kobi Yamada je višestruki autor bestselera New York Timesa uključujući nagrađivane slikovnice: Imam ideju i što sad s njom, Možda, Pokušaj (Planetopija, 2024.), What Do You Do With A Problem?, What Do You Do With A Chance?, Because I Had A Teacher, Because of You, Mom, Because of You, Dad, Finding Muchness and The Candy Dish. Njegove su knjige prodane u milijunima primjeraka, inspirirale su plesne performanse, simfonijsku izvedbu, mjuzikl i animirani film. Naslovi su mu prevedeni na više od trideset jezika. Ujedno je i predsjednik tvrtke Compendium, pisac, poduzetnik i idejni začetnik mnogih projekata i autor više knjiga za djecu i odrasle.

Imam ideju – i što sad s njom

Osim što je predivno ilustrirana, ova slikovnica govori o jako važoj temi – poticanju kreativnosti kod djece. Slikovnica pomaže djeci da prepoznaju svoje ideje, razvijaju ih i pretvore u nešto stvarno. Značajna, nježna i podržavajuća knjiga za djecu, ali i za odrasle koji će slikovnicu čitati djeci i zajedno s djecom.

Što radiš kad imaš ideju? Posebno ako je tvoja ideja neobična, odvažna, možda čak malo luckasta? Trebaš li je sakriti, napustiti ili pobjeći od nje? Bojiš li se da će joj se drugi smijati? Ovo je priča o dječaku koji je prigrlio svoju ideju, dao joj da raste i pretvorio ju u nešto divno.

Potaknite kreativnost u djetetu, osluškujte njegove ideje – ponekad se naizgled bezazlene misli mogu pretvoriti u nešto veliko, sjajno, hrabro i pametno, ma kako se isprva činilo teško ili nemoguće. Sve oko nas jednom je bila nečija ideja. Pomažući djeci da prepoznaju svoje ideje, razvijaju ih, pa čak i pretvore u nešto stvarno, razvijamo njihovo samopouzdanje i samopoštovanje. Ova će vam divna slikovnica za sve uzraste pomoći u tome!

Sve što možeš postati

Jedno je sigurno – ovdje si.

I zato što si ovdje… sve je moguće!

Poruka koju donosi ova knjiga svako će dijete ohrabriti da se počne promatrati novim očima i prepozna da u svijetu ima mnogo toga za njega. Još je važnije da će djeca uz ovu slikovnicu prepoznati svoj jedinstveni doprinos tom svijetu i shvatiti da je sve što rade vrijedno i važno. Knjiga koja prati jedno dijete u igri i istraživanju svoje okoline, u njegovim maštanjima i snovima gradi u djeci samopouzdanje i daje im poticaj da i sama isprobavaju, istražuju i okušaju se u nečemu novom.

Još jedna predivna slikovnica inspirativnog autora Kobija Yamade dio koja će oduševiti sve čitatelje bez obzira na dob, ovaj put oslikana suptilnim, snovitim ilustracijama umjetnice Gabrielle Barouch. Ponekad je dovoljno da se zapitamo što je sve moguće da bismo zapalili onu nama iskru uzbuđenja koja nas vodi prema našim snovima.

Pokušaj

Dio predivne trilogije bezvremenih slikovnica Kobija Yamade Pokušaj govori o dječaku koji, zadivljen umijećem majstora-kipara poželi i sam stvarati divote svojim rukama. Naravno da na početku ne ide onako lako kako to zamišljamo, no dječak je u starijem umjetniku dobio ne samo uzor nego i mentora koji ga da je ustrajnost jedini put prema postignuću i izvrsnosti. Pokušati uvijek iznova, opet i opet, nije uvijek lako, ali nagrada je velika, a svaki neuspjeh će nas očvrsnuti i oplemeniti.

Sofisticirano ilustrirana, kao i klasik Imam ideju – i što sad s njom i Sve što možeš postati, Yamadina knjiga donosi nadahnuće i mudrost u formi bliskoj djeci, ali i odraslima.

Bit će trenutaka kada ćeš sumnjati u sebe. Možda ćeš htjeti i odustati. Ali ako vjeruješ – ako vježbaš i budeš uporan – možeš postići nevjerojatno.

 

 

Foto: PR, Freepik

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.