parallax background

Menstrualna čašica: sve što ste željeli znati o njoj

boje aure
Boje aure: veliki vodič kroz boje aure i njihovo razumijevanje
7 svibnja, 2021
afirmacije za zdravlje
20 afirmacija za zdravlje
8 svibnja, 2021

 

Menstrualna čašica fleksibilna je posudica koja se umeće u rodnicu za vrijeme menstruacije kako bi se u nju sakupila menstrualna krv, a karakteristika koja ju uz praktičnost i kvalitetu drži na vrhu liste najčešćih higijenskih proizvoda je ta što ekološki pogoduje prirodi.

Menstruacija je normalna tjelesna funkcija i znak reproduktivnog zdravlja žene, a manjak kvalitetnih i povoljnih higijenskih proizvoda žene primorava na konzumaciju ne kvalitetnih. Proizvodi manje kvalitete često znaju biti uzrok prokrvljavanja na odjeću, a također su se pokazali i kao predispozicija za razne vaginalne infekcije. U zemljama s dominantnim udjelom malih i srednjih primanja, najčešći proizvodi koji žene koriste tijekom menstruacije su:
– Jednokratni ulošci
– Tamponi
– Vata
– Odjeća.

menstrualna čašica

Crtež: Dajana Kocijan

Menstrualna čašica: što je menstrualna čašica i zašto je dobar izbor za menstrualnu higijenu

Kao održiva i efikasnija alternativa takvim higijenskim proizvodima pojavila se menstrualna čašica. Ona se jednako kao i tampon stavlja u rodnicu, ali se krv sakuplja u posudicu koja može pohraniti čak 10-38 ml krvi što je ekvivalent trima većim tamponima.

Tijekom menstruacije čašicu je potrebno ispirati svakih 4-12 h, ovisno o jačini krvarenja, a ako se čuva i održava na ispravan način može se upotrebljavati višekratno kroz dugi niz godina. Pozitivni učinci njezina korištenja odražavaju se i na reproduktivno zdravlje žene, ali i na zdravlje planete budući da može u potpunosti eliminirati korištenje jednokratnih higijenskih proizvoda koji godišnje akumuliraju ogromne količine otpada. Ovakav napredak u poboljšanju osnovnog proizvoda koji ženi služi kao najvažnija potpora za vrijeme krvarenja od velike je važnosti, jer žene u prosjeku tijekom jedne godine provedu oko sedamdeset dana krvareći.

menstrualna čašica

Većina čašica proizvedena je od stopostotnog medicinskog silikona koji štiti vaginalnu pH-vrijednost i mikrobiom te kao takav nema negativne učinke na reproduktivni sustav.

Mogu ju koristiti sve djevojke i žene koje imaju menstruaciju, ali se ne preporuča ženama koje:
– Imaju/su imale upalu rodnice ili vrata maternice
– Su nedavno imale kirurški zahvat u području rodnice, vrata maternice ili maternice
– Nikada nisu bile spolno aktivne zbog prisutnosti djevičnjaka.

menstrualna čašica

Pozitivni učinci korištenja menstrualne čašice

U 2019. godini provedeno je istraživanje na temu učinka menstrualne čašice na temelju studija koja su ispitivala iskustva žena o korištenju menstrualne čašice, učestalosti prokrvljavanja, pristupačnost menstrualnih čašica, njihovu sigurnost prilikom korištenja, troškove te kakav utjecaj imaju na okoliš.

Na temelju istraživanja, definirani su sljedeći pozitivni učinci korištenja menstrualne čašice:

– Korištenje čašice nije povezano s niti jednom abnormalnosti unutar rodnice ili grlića maternice
– Korištenje čašice nije povezano s rizikom od povećanja infekcija u reproduktivnom traku; dapače, nekoliko studija je pokazalo da se smanjio udio kandidijaze kod žena koje su je koristile
– Smanjena je rasprostranjenost bakterijskih infekcija među ženama koje koriste časicu u odnosu na žene koje koriste jednokratne uloške i tampone
– Sindrom toksičnog šoka koji uzrokuje streptokoka bio je identificiran u samo jednom slučaju
– Samo 20 % ispitanica je potvrdilo nelagodu prilikom korištenja menstrualne čašice – bol i nelagoda vrlo su subjektivni budući da ih može uzrokovati anatomija zdjelice koja je kod svake žene drugačija i njoj specifična
– Prokrvljavanje je jednako ili manje nego prilikom upotrebe jednokratnih uložaka i tampona
– Uočena je smanjena količina vaginalnih infekcija
– Zbog intenzivnog naglašavanja važnosti higijene ruku prilikom korištenja čašice i skraćivanja noktiju ispod kojih se najviše nakupljaju bakterije, uočilo se povećanje higijene i osvještenosti za istu među mlađim djevojkama
– Ostvaren je pozitivan ekonomski učinak budući da je čašica cjenovno prihvatljiva većini žena
– Udobnije su te ne dovode do suhoće u rodnici koja je česti slučaj prilikom korištenja tampona
– Smanjio se godišnji otpad koji se akumulirao jednokratnim ulošcima.

menstrualna čašica

Izazovi pri korištenju menstrualne čašice

Uz pozitivne, definirani su i neki izazovi pri korištenju menstrualnih čašica:

– Pražnjenje menstrualne čašice na javnim mjestima i školama – u takvim slučajevima praktično je uz sebe imati mini higijenski set koji će olakšati promjenu čašice
– Potreban je određeni period da se umetanje i vađenje čašice uvježba i postane manje stresno, a više instinktivno, jer ako čašica nije pravilno umetnuta postoji mogućnost prokrvljavanja.

Zbog toga što su u ponudi razne vrste i veličine menstrualnih čašica, poželjno je  prije kupovine savjetovati se s ginekologom/icom o individualnim karakteristikama ili se možete učlaniti u Facebook grupu u kojoj se možete informirati o svim ključnim informacijama kako odabrati odgovarajuću čašicu. Iako je jedna čašica sasvim dovoljna, dvije čašice su se pokazale vrlo praktične u slučaju kada čašicu trebate promijeniti na javnom mjestu te ako dolazi do osjetnih promjena u visini cerviksa za vrijeme menstruacije zbog čega su potrebne dvije veličine.

menstrualna čašica

Ključni faktori za odabir odgovarajuće čašice su:
– dinamičnost svakodnevnih aktivnosti
– visina cerviksa (grlića maternice)
– intenzitet krvarenja,

a neke od čašica koje su se kvalitetom istaknule u recenzijama su:
INTIMINA: Lily cup, dostupne i u dm prodavaonicama
ECCO Verde: Masmi, Natu, OrganiCup
– Muller: Lunette, MeLuna, Masmi
Bio&bio i ljekarne: Moon cup
Menča.eu: Merula, Yuuki

Iz sveopćeg dojma može se zaključiti da će svakoj ženi/djevojci period prilagodbe teći drugačijom brzinom i lakoćom, jer svaka ima različiti prag intolerancije nelagode i anatomiju zdjelice. No, nelagoda je dio krivulje prilagodbe čiji će se intenzitet smanjivati s vremenom, a nadomjestit će ga neke od pozitivnih promjena kojima sve veći broj žena svakodnevno svjedoči.

 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.