parallax background

“Five senses, five blessings”: Mindfulness meditacija za dnevni „reset“ i tjelesni mir

usporavanje
ZEN tarot – Usporavanje
srpanj 25, 2022
david pejić
Važno priznanje domaćoj ekološkoj proizvodnji – David Pejić u finalu izbora za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU
srpanj 25, 2022

 

Za drugu polovicu srpnja možemo reći kako označava sredinu ljeta, dani su dugi i vrući, a naša tijela, ako su u sinkronizaciji s prirodom, teže odmoru i povlačenju za žege sredinom svakoga dana.

Sredina ljeta i sredina ljetnoga dana, simbolično nam daju prostora za povlačenje k sebi, makar na trenutak, daju nam prostora za emocionalni i fizički uvid u naše trenutno stanje i komunikaciju s nama samima: „Kako sam danas i sada u ovom trenutku?“ i „Kako je moje tijelo?, Osjećam li kakvu tenziju ili senzaciju i što moje tijelo treba u ovom trenutku?“. Pomoću ova dva jednostavna pitanja vježbamo svakodnevno komunicirati s nama samima, što dovodi do boljeg poznavanja sebe, svojih potreba i lakšeg emocionalnog izražavanja, jer često intelektualno ne možemo raspoznati kako se trenutno osjećamo i što trebamo, no tijelo je puno osjetljivije i inteligentnije nego što mislimo i uvijek zna kako se osjeća i što treba, mi samo trebamo osluškivati poput svjedoka i prihvatiti ono što nam pokušava reći.

Bilo da ste na odmoru, na moru, na rijeci, u šumi, u uredu ili u svome domu, osjećaj za „reset“ sredinom dana je prisutan u vašemu tijelu, samo ga trebate osluškivati. Ono što je ujedno predivno i čarobno u isto vrijeme je da nam priroda i naše biće daju sve što nam je potrebno da bi pronašli svoj mir, u svakom danu, neovisno o okolnostima pa tako i u životu. Sve što vam je potrebno za ovu mindfulness meditaciju, ako se nalazite u prirodi, ste vi sami i vaša želja i fokus. Ukoliko nemate mogućnost odlaska u prirodu, meditacija ima i svoju kućnu verziju, jednako učinkovitu.

Kako je i sama priroda, a i naš život ciklički i sve uvijek započinje tamo gdje nešto završava, bez pauze i vremenskog „gapa“, tako i nas i naša osjetila mogu ciklički, uvijek iznova vratiti u ponovni odnos s našim tijelom i donijeti nam mir.

meditacija

Mindfulness meditacija za dnevni „reset“ i tjelesni mir: “Five senses, five blessings”

Pronađite mirno mjesto gdje nećete biti ometani od strane drugih ljudi, poželjno sredinom dana, kada odlučite pružiti si kratko vrijeme za dnevni „reset“ i komunikaciju sa sobom. Ukoliko ste na moru, pronađite neko osamljeno mjesto uz more, u hladu, gdje imate pristup moru i gdje ćete biti neometani otprilike 15 -tak minuta. Na jednak način možete pronaći mjesto za meditaciju u šumi ili kraj rijeke/potoka/jezera. Ako nemate pristup prirodi, bilo koje voće i objekt koji ćete moći dodirnuti rukama, predlažem lavor/zdjelicu s vodom i cvijet/će koje ste netom prije ubrali ili kupili (organsko), ako nemate cvijeće, ružina vodica ili par kapi eteričnog ulja će također poslužiti.

Kada ste pronašli odgovarajuće mjesto za meditaciju, sjednite se u uspravan položaj, ako ste u mogućnosti, turski sijed. Polagano zatvorite oči i umirite se. Fokus usmjerite prvo na dah. Udah…izdah…udah…izdah…probajte produbiti dah svakim udahom i raditi izdah koji je dug i spor. Kada osjetite da se uspostavili konekciju sa svojim tijelom, meditacija može započeti.

1. SLUH

Krenut ćemo sa sluhom. Započnite osluškivati zvukove oko sebe. Što čujete? Probajte razabrati i najsitniji, najtiši zvuk. Ako ste na moru, fokusirajte se na čaroban zvuk valova, koji sam po sebi ima iscjeljujuće benefite, fokusirajte se na zrikavce, zvuk vjetra u krošnjama drveća, pokoji galeb u daljini…možda daleki žamor ljudi…pretvorite se u svjedoka, čiji je zadatak u ovom trenutku postojati i upijati zvukove svijeta oko njega.

Ako ste u šumi ili negdje drugdje u prirodi ili kod kuće, na jednak način osluškujte zvukove oko sebe, s pažnjom, fokusom i strpljenjem, bez očekivanja i davanja ikakvog suda. Krenite s najprepoznatljivijim zvukovima, prema sve manjim, tišim i nejasnijim…možda završite s osluškivanjem vlastitih organa, želuca ili srca. Kada osjetite mir slušanja okoline i osjećaj prelaska svakodnevnoga „ja“ sa sto briga i ciljeva na pameti, u praznoga svjedoka, čiji je zadatak trenutno mirovati i slušati, vrijeme je za sljedeću fazu.

meditacija

2. NJUH

Njuh nam daje novi uvid u ono što se događa ovdje i sada, drugu, jednako snažnu dimenziju sadašnjeg trenutka. Ono što trebamo znati o njuhu je da nam je osjetilo njuha direktno povezano s mozgom, gdje čestice iz zraka koji udišemo dolaze direktno do mozga, jer je put između vanjskog svijeta i mozga najkraći i najdirektniji kroz nos. Utjecajem na mozak imamo direktan utjecaj na naše tijelo i emocije te je olfaktorna memorija iznimno dugotrajnija od intelektualne pa ćemo se tako puno brže sjetiti određenog trenutka iz djetinjstva iz npr. situacije gdje udišemo miris svježih kiflica, nego kad nam netko istu tu situaciju prepričava riječima.

Započnite svoj fokus prebacivati sa sluha na njuh, polagano i nježno. Promatrajte prvo način na koji udišete i izdišete, a zatim krenite na olfaktorno putovanje. Što osjetite od mirisa? Ako ste na moru, fokusirajte se na miris mora, miris slanih stijena, miris borovih iglica ili možda nekog mediteranskog bilja u blizini…na jednak način kao i kod sluha, fokusirajte se na svaki prepoznati miris zasebno i s pažnjom.

Ako ste negdje drugdje u prirodi fokusirajte se na detekciju mirisa, što god osjetite…miris drveta, šumskoga voća, zemlje, vode, lišća…

Ako ste kod kuće, pripremite lavor s toplom (ne vrućom) vodom prije početka meditacije, u koji ćete ukapati par kapi najdražeg eteričnog ulja ili razlomiti latice cvijeta ili uliti malo ružine vodice. Približite glavu posudi s vodom i lagano udišite miris koji osjetite, zatvorenih očiju. Fokusirajte se na put mirisa iz vanjskoga svijeta k unutrašnjosti vašega tijela. Dišite duboko i sporo.

meditacija

3. DODIR

Kada smo završili s njuhom, prelazimo na fazu dodira. Ako ste u prirodi možete se fokusirati na dodir bilo koje stvari u prirodi koju odaberete, od grančice, češera, borove iglice, stijene, debla drveta, vode iz rijeke/jezera/potoka ili mora. Ako ste kod kuće, fokusirajte se na dodir tople vode mirišljave vode koju ste pripremili te voćke koju ste odabrali za ovu meditaciju, budite razigrani, prelijevajte vodu iz jedne ruke u drugu, osjetite latice pod prstima ukoliko ste ih dodali u vodu ili površinu vaše voćke koju ste odabrali za kasnije kušanje. Zatvorite ponovo oči ukoliko ste ih otvorili te se fokusirajte na površinu predmeta koji dodirujete, obline i brazde, teksturu, temperaturu pod rukama, gustoću predmeta ili vode te sveukupni osjećaj na koži. Ako se fokusirate isključivo na dodir s vodom ili morem, fokusirajte se na gustoću vode i granicu između vlastitog tijela i kože i vode (ako ste na moru ili rijeci/jezeru, ovaj dio meditacije možete iskoristiti za skok u more/vodu i iskustvo plivanja koje još niste doživjeli, s potpunom prisutnošću i fokusom na osjetilo dodira s elementom vode).

meditacija

4. OKUS

Kada dovedete eksploraciju dodira pri kraju, fokusirat ćemo se na osjetilo okusa. Lagano otvorite oči i posegnite za voćem ili vodom koju ćete konzumirati.

Okus nam daje još intenzivniju konekciju s vanjskim svijetom od dodira, zbog unošenja hrane u naše tijelo, direktno kroz usta i osjeta dodira vanjskoga svijeta iz unutrašnje perspektive tijela.

Ukoliko ste na moru, možete nastaviti s fazom istraživanja okusa dok ste u moru, uzimajući malo mora u usta, lagano mućkajući ili izlaskom iz mora te konzumiranjem određenog voća. Također u šumi, ostaloj prirodi i kod kuće fokus je na odabranom voću ili vodi (ako ste u šumi, možda pronađete određeno šumsko voće, cvijet ili potok koji će vam poslužiti za eksploraciju osjeta okusa). Ukoliko ste odabrali određenu voćku, probajte se fokusirati na njezin okus maksimalno. Uzmite voćku u ruku te ju prvo pogledajte, pomirišite i dodirnite sa svih strana. Zatim ju približite ustima i osjetite dodir ustiju i odabranog voća, zatim ju lagano zagrizite te nemojte još nastaviti žvakati, već komad voća u ustima pustite na par trenutaka uz disanje kroz nos. Zatvorite oči i fokusirajte se na okus samoga voća, na dodir s jezikom i osjećaj u ustima, razmislite kada ste zadnji put jeli nešto i zaista razmišljali s punom pažnjom o tome što jedete i koji utjecaj ta hrana ima na vaše tijelo i um. Imajte pristup prema komadu voća u ustima kao prema nečemu što još niste nikada probali, prepustite se okusu, teksturi i osjećaju koji vam odabrano voće daje u ustima. Sada počnite žvakati, ali s potpunom pažnjom i strpljenjem, sporo i fokusirano na svaki zagriz. Kako se osjećate? Žvačite što je dulje moguće te zatim progutajte. Ostanite mirni i udahnite par dubokih udaha kroz nos te osjetite u potpunosti okus u ustima koji je još uvijek prisutan, no polako blijedi. Kada ste spremni otvorite oči.

meditacija

5. VID

Posljednje osjetilo je osjetilo vida. Nakon što ste otvorili oči, fokusirajte se na sve oko sebe što vidite. Krenite od velikih stvari, lako uočljivih pa sve do najsitnijih detalja. Na primjer ako ste na moru, krenite od mora, neba, borova, ručnika za plažu, vlastitog tijela pa sve do najsitnijih detalja poput pora u koži ili pora u kamenu, sitnog kamenja ili čak pijeska. Na jednak način odradite zadnju eksploraciju ako ste u šumi ili nekom drugom dijelu prirode, kao i kod kuće, krenite od velikih detalja prema što sitnijima. Ovu divnu meditaciju tjelesnog „reseta“ i vraćanja mira u tijelo, a time i um, završit ćemo zahvalnošću. Odaberite pet stvari koje vidite oko sebe ili na sebi na kojima ste uistinu zahvalni.

Na primjer: Hvala ti more što si tu za mene i sve ljude svijeta, hvala ti sunce što me griješ i sijaš neumorno, hvala vam noge što me držite, podupirete i dajete mi slobodu kretanja, hvala ti drveće, što mi daješ kisik i pružaš sklonište od jakoga sunca, hvala ti majko Zemljo što si mi potpora uvijek, što ti se mogu prepustiti i što nam daješ hranu i vodu i vjeruješ u nas da ćemo ti se vratiti i ponovno živjeti s tobom u skladu.

meditacija

Ova nas meditaciju uči kako stupiti uvijek iznova u kontakt sa svojim tijelom i okolinom, uči nas kako pronaći vremena za sebe i svoje potrebe i pokazuje nam moć naših pet osjetila, koja nas povezuju s okolinom, ali i nama samima te nam daju mogućnost povezivanja kroz pet faza, odnosno pet dimenzija, gdje smo svakim korakom sve bliže stanju mira i sve bliže sebi. Svojih pet osjetila možemo gledati kao pet različitih blagoslova koji su nam dani za stvaranje konekcija s prirodom, drugim ljudima, životinjama, svemirom, ali najbitnije samim sobom.

Uživaj u svakoj dimenziji ove meditacije, prepusti se i ne zaboravi da radom na sebi i stavljanjem svoje svijesti na višu razinu doprinosiš buđenju kolektivne svijesti, na taj način mijenjanjem sebe, mijenjaš svijet, korak po korak.

 

Rebeka Kardoš

– Studentica zadnje godine plesne psihoterapije, plesna voditeljica i diplomirana politologinja. Zaljubljenica u prirodu, holistički život i yoga učenica. Moj cilj je pomoći što više ljudi vratiti se k sebi, a s time i k prirodi, te probuditi u njima strast i ljubav prema sebi, svome tijelu, duši i životu.

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.