parallax background

Srpanj bez plastike: Možemo li kroz menstruaciju održivo?

emocije
Kako se nositi s vlastitim emocijama? Samoregulacija emocija kao važna roditeljska vještina
29 srpnja, 2022
shimmer
DIY: Napravi svoje shimmer ulje za tijelo
30 srpnja, 2022

 

Prije 11 godina u Australiji je pokrenut pokret “Plastic Free July”, koji se ubrzo proširio po svijetu. Kod nas je poznat kao “Srpanj bez plastike” i iz godine u godinu ovoj inicijativi se pridružuje sve više i više ljudi. Ideja pokreta je potaknuti ljude na smanjenje potrošnje plastike barem jedan mjesec u godini.

Već smo pisali o idejama kako možete reducirati plastiku u svakodnevnici, a danas želimo svratiti pozornost na još jedan važan moment ženskog života – menstruaciju i higijenske potrepštine koje se koriste prilikom ciklusa. Jeste li se ikada zapitali koja je to količina uložaka i tampona koja se godišnje ili na razini života jedne žene potroši za vrijeme menstruacije? Jeste li se zapitali koliko vas sve to košta? Potrudili smo se izvući neke statistike, a i poigrali smo se budžetom.

Jedna žena u prosjeku kroz svoj život potroši oko 17.000 uložaka ili tampona! 20 milijardi jednokratnih tampona i uložaka svake godine završi u otpadu! Svake godine se u SAD-u potroši oko 2 milijarde dolara na uloške i tampone.

Zanimalo nas je kolike su te brojke u Hrvatskoj. Kako većina žena menstruaciju ima od 13 do 50 godine života, prosječno 37 godina života provedemo u menstrualnim ciklusima. Ako gledamo prosjek da većina žena ima 12 menstruacija godišnje dolazimo do brojke od 444 menstruacije kroz život. Prosječno menstruacija traje 5 dana, čime dolazimo do brojke od 2220 dana koliko žena provede u vremenu kada su joj potrebne higijenske potrepštine – ulošci ili tamponi. Financijski gledano ako žena potroši 2 paketa uložaka kroz jedan menstrualni ciklus ispada da godišnje na uloške potroši 309,00 kn, što je na životnoj razini 11.455,20 kn. Ako se koriste tamponi brojke su veće, godišnje se radi o 597,60 kn, dok je to u prosječnom životnom vijeku 22.111,20 kn.

menstruacija

Menstruacija je sasvim prirodna pojava i trebamo ju prihvatiti kao normalan dio naših života o čemu smo puno pisali na portalu, ali možemo li ipak promijeniti naš odnos prema higijenskim potrepštinama? Možemo li kroz menstruaciju održivo – i okolišno i financijski? Imamo nekoliko ideja, koje donosimo u nastavku.

Ideje kako kroz menstruaciju održivo

Kao što smo gore naveli, većina žena prilikom menstruacije koristi jednokratne uloške ili tampone, no to nije jedino što postoji na tržištu. Voolva je hrvatski projekt koji zastupa, informira i istražuje žensko intimno i seksualno zdravlje. Podržavaju ga i obogaćuju suvremenim održivim proizvodima poput menstrualnih gaćica, čašica i uređaja za jačanje zdjeličnog dna, stimulaciju zadovoljstva i još mnogo toga. Pitali smo ekipu iz Voolve što bi nam savjetovale za održivi menstrualni ciklus, a njihov odgovor su menstrualna čašica i menstrualne gaćice.

menstrualna čašica

Menstrualna čašica

Menstrualna čašica fleksibilna je posudica koja se umeće u rodnicu za vrijeme menstruacije kako bi se u nju sakupila menstrualna krv, a karakteristika koja ju uz praktičnost i kvalitetu drži na vrhu liste najčešćih higijenskih proizvoda je ta što ekološki pogoduje prirodi. Kao i tampon menstrualna čašica se stavlja u rodnicu, ali se krv sakuplja u posudicu koja može pohraniti 10-38 ml krvi što je ekvivalent trima većim tamponima. Tijekom menstruacije čašicu je potrebno ispirati svakih 4-12 h, ovisno o jačini krvarenja, a ako se čuva i održava na ispravan način može se upotrebljavati višekratno dugi niz godina. Korištenjem menstrualne čašice u potpunosti iz svog života možete eliminirati jednokratne higijenske proizvode koji godišnje akumuliraju ogromne količine otpada.

Iako na tržištu postoje brojni proizvođači menstrualnih čašica, tvrtka INTIMINA poznata je po dugogodišnjem iskustvu i stručnom timu, a njihovi proizvodi se razvijeni prema najvišim međunarodnim standardima kvalitete i sigurnosti te poštuju i održavaju ravnotežu intimnog područja. Svi proizvodi napravljeni su od 100 % medicinskog silikona, što znači da su sigurni za tijelo, ne izazivaju iritaciju ili neugodne mirise i mogu se koristiti uvijek iznova što ih čini ekološki prihvatljivima.  Kako u prosjeku menstrualna čašica košta od 200 – 300 kn, zamislite koliko možete uštedjeti!

INTIMINA u svojoj ponudi ima nekoliko modela menstrualnih čašica LILY CUP, LILY CUP ONE, LILY CUP COMPACT, ZIGGY CUP… Mi smo najviše pažnje posvetili LILY CUP čašici, jer nam se čini optimalnom.

Evo razloga zbog kojih je Lily Cup pravi izbor:
– pruža do 12 sati neprestane zaštite, tijekom dana i noći
– umjesto da upija, ona sakuplja menstrualnu krv
– ne izaziva suhoću, iritacije, alergije i neugodne mirise
– toliko je meka i tanka da ju nećete osjetiti prilikom nošenja
– održava intimnu ravnotežu
– izrađena je od medicinskog silikona
– ne sadrži štetne kemikalije i izbjeljivače
– smanjuje količinu otpada – nema više tampona i uložaka u košu za smeće
– prikladna je za višekratnu upotrebu i može trajati godinama.

intimina lily cup

Menstrualne gaćice

Znate li da postoje menstrualne gaćice i da izgledaju izvrsno? Preko stranice voolvaoffical.com možete nabaviti održive WUKA menstrualne gaćice. Svaki par WUKA gaćica sprječava otpad veći od 200 jednokratnih proizvoda na odlagališta. Super je što ih nosite, operete i ponovno koristite. Još je bolje što održivi menstrualni proizvodi nisu luksuz.

wuka menstrualne gaćice

WUKA menstrualne gaćice izgledaju i pružaju osjećaj uobičajenog donjeg rublja, a ustvari su nepropusne gaćice koje u potpunosti upijaju menstruaciju i ne propuštaju krvarenje. Sve gaćice su ručno pakirane u planet-friendly, biorazgradive i kompostirajuće vrećice od kukuruznog škroba. Dostupne su u nekoliko modela – Ultimate Lace Hipster, Basic Hipster, Perform Midi Brief, Ultimate High Waist, Basic Thong Light. Osim modela, svaki dolazi i po jačini krvarenja pa možete birati lagano, srednje, jako, ultra jako.

Gaćice su izrađene od organskog pamuka s GOTs certifikatom. Voolva donje rublje iz kolekcije WUKA™ izrađeno je od najodrživijih tkanina, bez kompromisa i organski, što znači da je pamuk uzgojen bez kemijskih pesticida, kemijskih gnojiva i GM sjemena. WUKA gaćice su potpuna zamjena za tampone i uloške. Može ih se nositi do 8 sati. Gaćice srednjeg protoka zadržavaju najmanje 15 ml što je ekvivalent 2-3 tampona.

wuka menstrualne gaćice

Više o menstrualnim gaćicama te načinu održavanja možete pročitati ovdje.

Moje iskustvo

Kad sam prvi put čula za menstrualnu čašicu nisam vjerovala da to postoji. Istražila sam sve o njoj što se moglo, razgovarala s mnogo žena i baš sve su imale isto mišljenje – preporod u tim danima i ne bi se više nikada vratile na staro.

Dugo sam razmišljala o menstrualnoj čašici. Djelovala mi je prevelika i nije mi bilo jasno kako to može biti udobno i praktično. Bila sam u velikoj dvojbi kako otići van kuće s njom (ako ju uopće uspijem postaviti) i kako održavati higijenu. S godinama sam razvila dosta veliku osjetljivost na većinu menstrualnih uložaka, naprosto mi je koža prenježna i osjetljiva i ulošci koji imaju bilo kakvu plastiku ili sintetiku u sebi mi odmah izazovu iritaciju. Osim toga, nisam prevelika pobornica tampona, iako sam ih u nekim prilikama naravno znala koristiti i mnogo puta su mi dobro došli.

Prije otkrića stranice Voolva nisam znala da postoje i menstrualne gaćice. Vidjevši sav taj izbor, odlučila sam napokon dati priliku i menstrualnoj čašici i gaćicama. U nastavku pročitajte kako su me se dojmili.

Za početak – menstrualne gaćice su mi otkriće godine. Svima pričam o njima 😉 Iako imaju toliko dobru moć upijanja da ih se može koristiti i za najobilnijih dana menstruacije, meni najviše pašu od trećeg dana pa do kraja ciklusa. Udobne su, lijepo prianjaju, upijaju velike količine krvi, nema bojazni da će vam nešto negdje procuriti po odjeći i dovesti vas u neugodnu situaciju, s lakoćom vas „čuvaju“ cijelu noć. Ono što me dodatno oduševilo je što su napravljene tako da su suhe. Dio u menstrualnim gaćicama koji upija krv ima toliku moć upijanja da vas cijelo vrijeme nošenja drži na suhom. Osim toga, WUKA ima toliki izbor gaćica da svaka žena može pronaći model idealan za sebe i imati lijepe, a ako želite i sexy gaćice i za te dane.

wuka

Isprobala sam dva modela: Basics Hipster i Perform Midi Brief. Prve su mi više možda noćne zbog debljeg materijala i generalno oblika koji dosta toga pokriva. Perform Midi su gaćice u kojima želim biti svaki dan. Oduševio me taj mekani, na dodir svilenkasti materijal, visoki struk i lijepo ugodno rezan kroj. Idealne gaćice za one dane kad ne želite biti puni uložaka među nogama, a obukli biste nešto lijepo na sebe. Perform Midi Brief su moj apsolutni favorit. Ovdje možete vidjeti i ostatak ponude. Sigurna sam da možete pronaći idealan model za sebe i uvjeriti se i sami zašto mi je ovo otkriće godine.

Što se tiče menstrualne čašice odlučila sam se na LILY CUP. Kako iza sebe imam 2 poroda, za mene je veličina B, koja se preporučuje ženama koje su imale vaginalni porod ili imaju oslabljeno zdjelično dno. Korištenje menstrualne čašice se pokazalo mnogo jednostavnijim nego što sam se pribojavala. Kada ju stavite na dlan zaista izgleda veliko, ali laganim stiskom ona se spljošti i umeće se na vrlo sličan način kao tampon, osim što je ugodnije! Izrađena je od vrlo mekanog medicinskog silikona i doslovno sklizne, a kada ju pustite sama se otvori i namjesti. Naravno, u početku mi je trebalo malo prakse, jer sam ju prvi put preplitko postavila (iz bojazni da ju neću moći izvaditi), jednom sam ju preduboko postavila (malo sam ju teže izvadila, ali na svom kraju ima nekoliko zubića koje možete zakvačiti prstom i s lakoćom ju izvući van). Potrebno je malo prakse kako bi se ulovio taj pravi potez, ali vjerujte mi isplati se. Osjećaj lakoće i čistoće je izvrstan!

lily cup

lily cup B

Ono što kod mene osobno donosi ogromne bodove za korištenje i menstrualnih gaćica i čašice je priča s početka ovog teksta – svijest o tome kolike su zapravo ogromne količine menstrualnog otpada te koliku su to troškovi koje s lakoćom možemo izbjeći. Uvjerena sam da ovi proizvodi i bolje djeluju na zdravlje žene od npr. sintetičkih uložaka ili tampona za koje znamo da mogu izazvati vrlo teška medicinska stanja. Na voolvaoffical.com možete pronaći i druge tipove menstrualnih čašica i vidjeti koja bi bila idealna za vas.

Osim ovih održivih proizvoda za menstruaciju, jako sam sretna što sam u Voolva shopu pronašla i jedan uređaj koji vjerujem da trebaju sve žene koje su rodile – KegelSmart.

KegelSmart je prvi inteligentni uređaj za Kegelove vježbe na svijetu. Klinički su dokazani rezultati od 100 % povećanja snage zdjeličnog dna. Vježbe mišića zdjeličnog dna su glavna preporuka liječnika za sprječavanje problematike dna male zdjelice. Mišići dna male zdjelice dio su potpornog sistema koji podupire vitalne organe (mokraćni mjehur, debelo crijevo i maternicu).Mišići mogu biti oslabljeni tijekom trudnoće, poroda i menopauze.

Vjerujem da ste čuli za Kegelove vježbe, a možda ih i probali izvesti. Kegelove vježbe pomažu u jačanju mišića male zdjelice i prevenciji smetnji mokrenja te poboljšavaju vaginalnu elastičnost. KegelSmart ipak donosi jednu sasvim novu dimenziju ovim vježbama. Funkcionira tako da se postavi u vaginu i onda samo trebate svojim mišićima slijediti vibracije. Trening traje oko 5 minuta. Prema očitanoj snazi mišića, KegelSmart određuje početnu razinu vježbanja, a ukupno ih je 5. Jako mi je bilo zanimljivo koji se sve mišići aktiviraju prilikom ovog treninga.

Ako ste rodile, imate slabo zdjelično dno, želite poboljšati elastičnost vagine, pojačati osjet prilikom intimnosti ili ste u menopauzi, bilo bi mudro razmisliti o ovom proizvodu. Meni je jedino krivo što ga nisam otkrila odmah nakon poroda, ali ipak vjerujem da ni sada nije kasno jer rezultate već vidim i jako sam zadovoljna.

kegelsmart

kegel smart

Na voolvaoffical.com osim navedenih možete pronaći i druge proizvode za intimu higijenu i njegu, ali i za zabavu, poput vibratora.

Probudite vučicu u sebi i budite dobro kroz održivi menstrualni ciklus!

 

Možda želite pročitati i sljedeće povezane članke:

Menstrualna čašica – sve što ste željeli znati o njoj 

DIY: mini higijenski set za menstrualnu čašicu 

Što jesti u pojedinim fazama menstrualnog ciklusa 

Ženski krug: 4 faze menstrualnog ciklusa 

 

Indira Juratek

 

 

Foto: PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.