Ožiljci od akni stvar su prošlosti: evo kako ih ukloniti!

FOMO – propuštamo li nešto u životu?
23. siječnja 2023.
Jednostavna vježba disanja za smirivanje uma i tijela
25. siječnja 2023.

 

Ožiljci od akni čest su estetski problem u svakoj dobi.

Hormonalne akne s kojima muku muče tinejdžeri za sobom ostavljaju trajna oštećenja na licu i tijelu. No akne u odrasloj dobi i njihove posljedice sve su češći problem i žena i muškaraca.

Hormonalne promjene, nepravilna njega kože, loš izbor kozmetike ili zdravstveni problemi mogu u svakoj dobi uzrokovati akne. Čak i kad ih se riješimo, kao uspomenu na licu i tijelu ostavljaju vidljive posljedice oštećenja kože – ožiljke. Oni izgledaju poput udubina na koži i popraćeni su crvenilom, a čak ni kozmetika visoke pokrivne moći ponekad ne može pomoći pri njihovu prikrivanju.

Naravno, te je nepravilnosti, kao i sve druge svoje savršene nesavršenosti, sjajno prihvatiti! No dobro je znati da se uz dosege moderne medicine i najtvrdoglaviji problemi na koži mogu uspješno riješiti.

Ožiljci od akni iz perspektive stručnjaka

O popularnim metodama uklanjanja ovih ožiljaka razgovarali smo s dermatovenerologom dr. Jane Basarovskim, vlasnikom poliklinike Derma Studio. On putem Instagram profila @moj.dermatolog često odgovara na razne upite svojih pratitelja pa zna da se s problemom akni muči sve više odraslih. “Pažljivim i educiranim pristupom aknama, dakako, trajna oštećenja je moguće prevenirati, ali kada se to ne dogodi – problemu je moguće doskočiti”, ističe doktor.

Upozorava da se u metode uklanjanja najbolje upustiti tek nakon stručnih konzultacija kojima će se definirati procesi i očekivanja tretmana, jer je svako tijelo individualno i zahtjeva personalizirani pristup.

Dermapenom protiv ožiljaka od akni

Jedna od najpoznatijih metoda u borbi protiv ožiljaka uopće svakako je popularni Dermapen – praksa bockanja kože mikroiglicama kako bi se koža što bolje regenerirala.

Kako mikroiglice pomažu koži da se riješi nepravilnosti?

Iglice stvaraju sitne ozljede, a tijelo odgovara pojačanom proizvodnjom kolagena i elastina koji obnavljaju oštećeno područje. Riječ je zapravo o jako staroj ideji u modernom ruhu. Praksa bockanja kože sa sličnim ciljem odvijala se i u antičko vrijeme.

Obnavljanje kože od posljedica akni uz pomoć kemijskog pilinga

Jednako popularan tretman u borbi protiv ožiljaka je i kemijski piling koji uz pomoć visoke koncentracije kiselina čisti kožu te uklanja mrtve stanice. Tako na površinu izlazi novi, zdraviji sloj kože.

Dva spomenuta tretmana sjajno djeluju i u kombinaciji!

Dok kemijski piling čisti gornji sloj kože, dermapen stimulira proizvodnju kolagena i elastina koji su ključni za borbu protiv ožiljaka. Kombinacija tih dviju metoda daje optimalne rezultate kod uklanjanja svih kožnih nepravilnosti.

Zašto nam je s aknama potrebna stručna pomoć?

Imajući na umu kako je u posljednje vrijeme kemijsku eksfolijaciju i bockanje mikroiglicama popularno raditi i sam kod kuće, podsjećamo vas da je ove invazivne metode neophodno raspraviti sa stručnjakom! On će vam znati reći koja kombinacija metoda kako prevencije tako i uklanjanja najbolje odgovara vašoj koži te koliko ju često smijete koristiti.

I, naposljetku, zapamtite – prevencija je najvažnija! Pojedine se ožiljke nikad ne može u potpunosti ukloniti. Zato vam doktor Basarovski savjetuje da posjetite dermatologa u samom početku pojavljivanja problema na koži, kako bi se spriječila duboka i velika oštećenja.

Za prevenciju i korekciju svih kožnih nepravilnosti, javite se našem stručnom timu dermatologa!

 

 

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.