parallax background

Prijedlozi ljetnih aktivnosti za djecu i roditelje

Pun Mjesec u Vodenjaku – nešto neobično i drukčije
1. kolovoza 2023.
Baba Ganoush – tradicionalni namaz levantske kuhinje
3. kolovoza 2023.

 

Ljetni dani zovu nas da provodimo vrijeme u prirodi dok uživamo u hladnijim temperaturama šume ili osvježenjima u moru, bosim stopalima dok istražujemo tlo, slušanju zrikavaca, potrazi za krijesnicama, promatranju zvijezda padalica, pripremi laganijih obroka od svježega povrća i voća koje ljeto obilno daje.

Roditelji će se veseliti osjećaju lakoće, opuštenosti, noćnim kupanjima, kampiranjima, promatranju zvjezdanoga neba, čitanju knjiga na moru, dok će djeca uživati u slobodi od obaveza, učenja i užurbanoga ritma svakodnevice, igrama s vodom, istraživanju morskoga dna, sladoledima i novim, zabavnim avanturama s roditeljima.

Ljeto je idealno vrijeme za povezivanje s djecom kroz igru, zabavu i nove doživljaje.

U nastavku teksta pronađite deset aktivnosti koje ne zahtijevaju puno truda, vremena i novaca, a stvorit će nezaboravne uspomene.

10 ljetnih aktivnosti s djecom

1. Provedite večer u vrtu ili na balkonu i zajedno promatrajte noćno nebo ispunjeno zvijezdama. Nemojte zaboraviti zaželjeti želju kada ugledate zvijezdu padalicu!

2. Djeca obožavaju igre s vodom. Možete im ponuditi posudu punu vode u kojoj će oni kupati svoje igračke ili im možete napraviti senzoričku zdjelu s vodom u koju ćete dodati voće koje vole jesti ili pak ono koje još nisu isprobali što će ih potaknuti da isprobaju nove okuse ili možete dodati kap deterdženta za posuđe i mikserom napraviti pjenu pa ih potaknuti da traže predmete u zdjeli s vodom, a možete i zalediti sitne figurice i pustiti dijete da samo osmisli igru s njima. Mogućnosti s vodom je bezbroj.

3. Vruć, ljetni dan provedite u šumi. Pripremite podlogu za ležanje, najdražu hranu, osvježavajući napitak, slikovnice i knjige. Dok ste u šumi možete obratiti pažnju na životinje i biljke u svojoj blizini, a ako ste sa sobom ponijeli pribor za crtanje, možete ih i naslikati.

4. Kada idete na plažu, sjetite se uzeti sa sobom flomastere / tempere / vodene boje koje ćete upotrijebiti za oslikavanje kamenčića. Kamenčiće možete iskoristiti za igru križić-kružić, domino, memory, učenje brojeva, slova, oblika, dok vam crtanje emocija i likova na kamenčićima može poslužiti za osmišljavanje priča. Pustite mašti na volju!

5. Napravite domaći sladoled. Narežite bananu i voće po želji, izmiksajte te zajedno napunite smjesom kalupe za sladoled. Ovo će djeci biti najdraži sladoled jer ste ga zajednički napravili!

6. Ako se nalazite na plaži na kojoj ima školjaka, skupite ih pa odnesite obitelji i prijateljima kao suvenir s ljetovanja.

7. Zamrznite vodu pomiješanu s jestivom bojom i slikajte njome. Razrijedite tempere vodom pa ih slamkom pušite na papir i tako stvarajte mala umjetnička djela. Vaši radovi ostat će vam kao prekrasna uspomena na zajedničko ljeto.

8. Posjećujte knjižnicu, posuđujte slikovnice koje vam se sviđaju i provedite mirne trenutke u čitanju. Možda vas inspiracija ponese pa osmislite i vlastitu slikovnicu.

9. Okušajte se u kampiranju. Možete i u svome vrtu postaviti šator u kojemu ćete provesti uzbudljivu noć za pamćenje.

10. Lezite na tlo, promatrajte oblake i razgovarajte o oblicima na koje vas podsjećaju. Promatrajte zajedno more i potičite kod djece znatiželju pričajući im priče o morskim stanovnicima. Okušajte se u ronjenju i proučavanju morskoga dna.

Pokušajte biti prisutni dok upijate nove doživljaje, uživajte u dječjim pričama, pitanjima i smijehu, potičite radoznalost i maštu, meditirajte, čitajte, slikajte, istražujte nova mjesta, pišite dnevnik najljepših uspomena i prepustite se trenutku gdje god se nalazili.

 

Ako vas zanimaju slične teme posjetite našu rubriku SVJESNO RODITELJSTVO. 

 

Petra Matulić Žeravica

– Majka dvoje djece odgajane u duhu povezujućeg roditeljstva, kreatorica “Moje kutijice moći” za osnaživanje djece, autorica slikovnice “Puž koji je promijenio svoju kućicu”, ljubiteljica educiranja u području  osobnog razvoja, roditeljstva i dječjeg razvoja, IG @osnazivanje.djece

 

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.