Proslavite kreativnost, održivost i inovativnost na jedinstvenom događanju na kojem gostuje i prva regionalna biodizajnerica Maja Halilović

 

Posjetite posljednje ljetno izdanje Kreativnog boravka i prvo gostovanje Maje Halilović, inovatorice i biodizajnerice u Hrvatskoj, u subotu, 2. rujna 2023. od 11 do 20h u Vintage Industrialu, Savska 160.

Spoj umjetnosti, vještine i inovacija vraća se u Ljetni vrt Vintage Industriala sa širokim rasponom ručno rađenih proizvoda lokalnih obrtnika koji u svom kreativnom procesu daju prioritet održivosti i ekološkoj odgovornosti. Od jedinstvenih modnih komada, nakita, odjeće, torbi, slikarskog i pisaćeg pribora, umjetnina, ukrasa za dom i drugih neodoljivih sitnica, postoji nešto za svakog kupca. Otkrijte priče i inspiraciju iza kreacija, povežite se s istomišljenicima koji dijele strast prema ekološki prihvatljivom životu, njegujući osjećaj zajednice i zajedničkih vrijednosti.

Po prvi puta u Hrvatskoj svoj rad će predstaviti Maja Halilović – prva biodizajnerica s naših prostora. Njezin rad kombinira znanost i kreativnost, biologiju i dizajn te ispituje mogućnosti biomaterijala kao što su bakterije, ljuske jajeta i taloga kave od kojih izrađuje predmete koje ćete moći razgledati i kupiti i sami se uvjeriti u njihov potencijal i kvalitetu. U sklopu predavanja otkriti će nam što je biodizajn i kako biomaterijali postaju temeljni gradivni blokovi održivog oblikovanja. Govorit će o eksperimentima i primjeni u dizajnu te kako ovo područje može pridonijeti održivosti i ekološkom dizajnu.

Maja Halilović, biodizajnerica specijalizirana za istraživanje živog organizma SCOBY i biomaterijala iz organskog otpada. Dobitnica nagrade za inovativnu ideju za žensko poduzetništvo i pobjednica Balkan Green Ideas BiH za 2022. . Istražuje i mogućnosti otpada od kave kao vrijednog resursa koji se može prenamijeniti za stvaranje biodizela, visokokvalitetnih grijaćih tijela i biomaterijala. Njezina posvećenost biodizajnu i inovacijama dovela je do brojnih postignuća, a njezini radovi su izlagani u Londonu, Ljubljani, Brnu, Kölnu, Beogradu i u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, svoje dizajne izlagala je na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera Imm Cologne u sklopu platforme Pure Talents za predstavljanje mladih dizajnera.

Sudjelovala je i u programu Europske prijestolnice kulture BIOFABRIKA, u sklopu kojih je držala predavanja, radionice, izložbe te razgovore s umjetnicima, dizajnerima i znanstvenicima o biodizajnu.

Suosnivač je Bio Co Culture, projekta čiji je cilj educirati javnost o biodizajnu i bioumjetnosti diljem Balkana. Drži predavanja o istraživačkom radu na području biodizajna i radionice o proizvodnji biomaterijala. Također drži predavanja o klimatskim promjenama, greenwashingu, ekologiji i zero-waste praksi. Svojom stručnošću pomaže tvrtkama da prenamijene svoj otpad i pozitivno utječu na okoliš.

Ove godine sva svoja istraživanja usmjerila je na razvoj proizvoda od biomaterijala, a prvi je proizvod BIOSVIJEĆA od otpadaka ljuski jajeta.

Jedna od najuzbudljivijih komponenti biodizajna su biomaterijali – inovativni materijali stvoreni iz prirodnih izvora. Proučit ćemo kako biomaterijali poput kave, ljuski jaja, oraha i drugih neočekivanih resursa redefiniraju način na koji shvaćamo materijale i njihovu primjenu. Otkrijte kako ovi materijali postaju ključna komponenta održivog oblikovanja, istovremeno smanjujući ekološki otisak.

Maja će nam predstaviti i konkretne projekte koji koriste biomaterijale kao osnovu. Upoznat ćemo se s izazovima i uspjesima projekata s biomaterijalima poput kave, ljuski jaja, oraha, biodizela, biopeleta i čak bakterija.

Prikazat ćemo kako se ovi materijali pretvaraju u praktične i estetski zadovoljavajuće dizajnerske komade.

Posjetite nas, istražite nove trendove dizajna, prepustite se ekološki prihvatljivoj kupnji i podržite oblikovanje održivije budućnosti.

PREDAVANJE O BIODIZAJNU održat će se u 16h u prostoru Kreativne oaze, u dvorištu VIntage Industrial, Savska 160

Informacije možete pratiti i na Facebook eventu.

 

 

Tekst i foto: artizanat

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.