parallax background

Simboli: važni sastojci duhovnog oblikovanja i snage u izgradnji društva

12. siječnja 2021.
stres
Ublažite stres aromaterapijom u okrilju vlastitog doma
12. siječnja 2021.
ljubavnici poligloti
Dobra knjiga: Ljubavnici poligloti
13. siječnja 2021.

 

Problem današnjeg čovjeka Jung vidi u njegovoj nemogućnosti da sagleda svoju sjenu (potisnuti dio naše osobnosti koji ima svoju autonomnost), zbog čega smo neprestano izloženi duhovnoj i moralnoj zarazi.

Primjerice, veliki utjecaj istočne misli ili pak komunizam koji svoje osnove ima u arhetipskom snu o Zlatnom dobu (ili Raju) gdje ima u izobilju svega za sve, a veliki pravedni mudri vođa vlada ljudskim rodom. Jung smatra da je taj moćni arhetip zahvatio ljude u svom infantilnom obliku, ali nikada neće iščeznuti iz svijeta pred samim pogledom s našeg nadmoćnog stajališta. Mi ga čak podupiremo svojom djetinjastošću, jer je naša zapadnjačka civilizacija zahvaćena istom mitologijom. Mi također vjerujemo u državu, blagostanja, sveopći mir, ravnopravnost ljudi, u čovjekova vječna prava.

Život se sastoji od suprotnosti i upravo je taj sukob u čovjeku naveo prve kršćane na to da čekaju i da se nadaju brzom kraju ovoga svijeta ili budiste da odbace sve zemaljske želje i težnje. Takvi životni odgovori bili bi pogubni da se kojim slučajem ne naslanjaju na duhovna i moralna načela što čine osnovni sadržaj obiju vjeroispovijesti i u stanovitoj mjeri ublažuju njihovo korjenito nijekanje svijeta. Mi smo u današnjem znanstvenom dobu suočeni s činjenicom da je psihijatar postao pogodan za pitanja što su nekoć pripadala u djelokrug teologa. Postoji jak empirijski razlog zašto bismo trebali gajiti misli koje se nikad ne mogu dokazati. On je u tom što se zna da su one korisne. Čovjeku su potrebne općenite ideje i uvjerenja koja će dati smisao njegovu životu i omogućiti mu da pronađe svoje mjesto u svemiru. On može podnijeti najnevjerojatnije teškoće kada je uvjeren da imaju smisla, a skršen je kada uz sve svoje nevolje mora priznati kako je sudionikom neke ”ludosti”.

Peublo Indijanci vjeruju da su sinovi Oca Sunca i to im uvjerenje podaruje perspektivu koja je dalekosežnija od njihove ograničene opstojnosti. Ona im pruža obilje prostora za razvijanje osobnosti i omogućuje im potpunost života. Njihov je položaj mnogo bolji od položaja čovjeka u našoj civilizaciji, koji zna da jest i da će ostati nevažni pojedinac bez ikakva smisla u svom životu.

simboli

Simboli i traženje dubljeg smisla

Osjećaj dubljeg smisla postojanja uzdiže čovjeka iznad potrošačkog globalizacijskog trenda. Jung smatra da mit koji nas obuzme čini nas većim od obična čovjeka. Sadržaji sna, po svojoj strukturi, su simbolični i tako imaju više nego jedan smisao. Simboli skreću pozornost na puteve koji su drugačiji od onih što ih shvaćamo sviješću i stoga se ti putevi odnose na nešto što je nesvjesno ili barem nije potpuno svjesno.

Znanstveni duh, koji svoje mišljenje temelji na logici i znanstvenom istraživanju, smetaju takve pojave kao što su simboličke misli. Problemi započinju s pojavom emocija koja izmiče svakom pokušaju psihologa da je obuhvati konačnom definicijom. Uzrok u tome vidimo u uplitanju nesvjesnog ili naše unutrašnjosti, odnosno krajnje se neugodno baviti činjenicama koje se ne mogu potpuno ili primjerno shvatiti. Nezgodno je kod tih pojava što su činjenice neporecive, a ipak se ne mogu izraziti intelektualnim pojmovima. Zato bi čovjek morao biti u stanju shvatiti sam život, jer život stvara emocije i simboličke ideje.

Današnji promatrač duše suočen je s cjelokupnim čovjekom i svime onim što on nosi, odnosno često je slučaj da je nemoguće upotrebljavati definicije i medicinska objašnjenja. Stoga se promatranje duše ne može naučiti iz udžbenika, ono se uči zbiljskim iskustvom. Također, pomaganje onome kome je potrebna duševna pomoć (a to je većina ljudi) ne ovisi samo o simbolima, već je potrebno proučavanje njegovog kulturnog podrijetla, što znači da je svaki čovjek slučaj za sebe. Intuicija je gotovo nužna u tumačenju snova i često može osigurati da ih sanjač odmah shvati, ali isto tako može izazvati lažni osjećaj sigurnosti. Samoobmana je vjerovati kako je ono što danas znamo sve što možemo znati. Ništa nije ranjivije od znanstvene teorije koja je prolazni pokušaj da se objasne činjenice, a ne samo vječna istina.

Čovjek je svjestan toga da simboli mogu izazvati duboki emotivni odaziv u nekih pojedinaca pa zbog tog psihičkog naboja djeluju kao predrasude. Takve simbole glupo je odbaciti zato što pri racionalnom rasuđivanju izgledaju besmisleni ili nevažni. Oni su važni sastojci duhovnog oblikovanja i bitne snage u izgradnji ljudskog društva. Kada se simboli potiskuju, njihova specifična energija iščezava u nesvjesnom s neizmjerljivim posljedicama.

 

Nikola Žuvela

vedski-jyotish.net

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.