parallax background

Sjeme dobra: Zimsko planiranje vrta (1. dio)

29. siječnja 2021.
nina kraljić
Nina Kraljić najavljuje novitete u svom glazbenom izričaju
29. siječnja 2021.
walden život u šumi
Dobra knjiga: kultna knjiga Walden – život u šumi poziva na buđenje i promjenu
29. siječnja 2021.

 

Prošle godine sam prvi put zasadila vrt. Točnije, prvi put sam zasadila išta u svojih 30+ godina, što samo govori koliko sam kao čovjek bila odvojena od onoga vitalnog što nas hrani. Uzgoj hrane tek nedavno postao je mainstream, prihvatljiv i dostupan i u gradskim uvjetima. Više nema etiketu nečeg čime se bave samo „ljudi na selu“, na što se gleda pomalo i sa podsmijehom. I evo ti gradskog djeteta, prvi puta sadi vrt u nevjerojatnoj 2020.!

Bilo je to dobro iskustvo za mene. Trebao mi je odmak od stresnog posla i dodir s nečim živim i normalnim. Posao za koji sam se školovala počeo me frustrirati, činilo mi se da ne služi ni društvu ni meni koliko bi trebao, osjećala sam veliki umor, zamor i cinizam. Uz pandemiju, potrese i opći kaos u svijetu koji sve teže emocionalno podnosim, trebao mi je svježi zrak, sunce i da radim nešto s rukama. Puno sam čitala o tlu, biljkama, idealnim uvjetima… Posvetila sam godinu ranije istraživanju, podilazeći svojem bolesnom perfekcionizmu koji mi ne da da se samo prepustim – ne, sve mora biti savršeno, od prve. Ono što me prethodna sezona u vrtu naučila je upravo suprotno, da popuštanje i prepuštanje, fleksibilnost i opuštenost mogu imati puno efekta. Vrt je – bez sumnje – pridonijelo mom osobnom rastu, a posebno me naučio strpljivosti (što je vrlo teško za jednog Ovna). Iako i dalje držim da malo dobre informiranosti i istraživanja nije nikome naštetilo.

sjeme dobra

Godina je bila plodonosna za jednog početnika: blitvu, patlidžan i papriku jeli smo do kasnog listopada, dok je bogata sezona rajčica i krastavaca završila u rujnu. Bilo je tu i nešto kupusnjača, hrpa sitnih mrkvica koje sam preblizu posijala i nisam prorijedila. S graškom i grahom se nisam proslavila, ali pčele su uživale u cvjetovima, kao i u ogromnom boraču, lavandi, smilju i ružmarinu. U kasno proljeće je niknula i mala cvjetna livada, sve što ptice nisu pozobale tijekom zime. Od hrpe sjemena bosiljka, niknula je samo jedna mladica, ali ta je stasala u pravo drvce s obiljem mirisnih listova. Zato je menta od početka „ludovala“ po svom dijelu gredice. Budući da nisam upotrebljavala pesticide, imala sam problema s lisnim ušima, a puževe sam uspjela kontrolirati ručno zahvaljujući visokim gredicama. Prirodnim pripravcima i principima bioraznolikosti većina biljaka uspjela se othrvati štetnicima. Neke koje sam gotovo “otpisala“ živnule su kasnije u sezoni. Nije gotovo dok nije gotovo! Ukratko, shvatila sam što funkcionira, a što ne, što je lako za uzgojiti i što više koristimo u kuhinji. Da se razumijemo, i dalje sam početnik i imam puno za učiti. No početna barijera je probijena i iako sam uzela zimsku pauzu, želja za novim razdobljem sadnje i branja plodova je u meni.

sjeme dobra

Prije par tjedana počela sam ponovno planirati vrt te u isto vrijeme saznala da moj životni partner i ja iščekujemo prvu bebu. Rodila se ideja da povežem ta dva procesa, početak uzgoja novog vrta i početak rasta prave male nove osobe. Odlučila sam da će ovo razdoblje preda mnom biti nova prilike za igru, učenje, kao i refleksiju na sve što nas okružuje i kako se vratiti korijenima naše biologije, posebno ženske biologije.

sjeme dobra

U zadnje vrijeme mi se stalno provlači misao: “Živjeti u skladu sa svojom biologijom.” Je li to providnost – ne znam. Toliko sam dugo bila odvojena od svoje ženske biologije, razumjela je samo marginalno, iz udžbenika. Mislim da je nikad pravo nisam živjela, cijenila, istražila na osoban način. Smiješno, zar ne, posebno za jednog biologa?

Prošla 2020. je imala ime: Godina Osvješćivanja. Ova godina ima novo ime: Godina Transformacije. Voljela bih da mi se pridružite u ovom novom iskustvu, bilo da ove misli uzmete kao inspiraciju za sadnju vrta (makar i balkonskog), meditaciju o vlastitim željama, žensko osnaživanje ili samo kako biste potrošili malo vremena dok pijete jutarnju kavu. U slijedećem dijelu podijelit ću s vama koje sjemenje sam odabrala, plan sadnje te nove ideje za njegovanje bioraznolikosti u svom organskom vrtu, kao i misli o majčinstvu.

 

Eva Luna

– Okolištarka po struci, potajno želi biti Superwoman za rješavanje svjetskih problema. Pokušava krenuti od sebe. Ovisnica o knjigama i čaroliji, zaljubljena u mudrost Prirode i Svemira.

 

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.