parallax background

Što je TRE®: Tension & Trauma Releasing Exercises

maja posavec
Femme Nouvelle festival vol. 3 – uskoro ćemo u VIB uživati u slavlju ženskog kantautorstva
svibanj 18, 2022
podrijetlo
Dobra knjiga: Podrijetlo – Kako je povijest Zemlje stvarala povijest čovjeka
svibanj 18, 2022

 

TRE® Tension & Trauma Releasing Exercises, jedna je manje spominjana, ali vrlo moćna tehnika koja pomalo ulazi i u bolnički sustav. U nastavku saznajte što je ova tehnika te kome je namijenjena.

Što je zapravo TRE?

TRE® je serija vježbi koje pomažu tijelu pri otpuštanju u mišićima duboko pohranjenog stresa, tenzije i traume. Vježbe na siguran način aktiviraju prirodan mehanizam refleksa vibriranja, drhtanja ili trešnje koji oslobađa mišićnu napetost i smirujući živčani sustav. Prilikom aktivacije ovog mehanizma u sigurnom i kontroliranom okruženju, tijelo se potiče da se vrati u stanje ravnoteže.

Osnivač tehnike TRE®

Nakon višegodišnjeg iskustva rada s traumom dr. David Berceli razvio je vježbe za otpuštanje napetosti i traume kao metodu koja pomaže otpustiti duboku napetost pohranjenu u tijelu zbog traumatičnog iskustva ili kroničnog stresa.

tre

Zaboravljeni mehanizam – Svi sisavci se tresu

Kroz TRE® se uči zaboravljeni i potisnuti nevoljni mehanizam našeg tijela da izbaci stres. Svaki puta kad doživimo nekakvu vrstu stresa/traume instinktivna reakcija tijela je da počne vibrirati, drhtati ili se tresti. To je sasvim prirodno i potrebno tijelu kako ne bi unutar sebe „ugradilo“ reakciju na doživljenu traumu. Međutim, mi kao društvena bića smo zaključili da je drhtanje nepoželjna reakcija i da ju treba potisnuti, stoga ju namjerno zaustavljamo, čime traumu pohranjujemo negdje u tijelo. Ne čudi stoga što nakon određenog vremena na fizičkoj razini počinjemo razvijati tegobe koje prerastaju u „ozbiljnije“ bolesti.
Svi sisavci koriste ovaj mehanizam i ako imate kućnog ljubimca mogli ste primijetiti da ako doživi neku traumu ili stres počet će drhtati kako bi se tenzija u tijelu smanjila. Kod divljih je životinja ovaj mehanizam još izraženiji. Ako antilopu napadne veći grabežljivac i ona uspije pobjeći prvo će se neko vrijeme snažno istresati, sve dok ne izbaci stres.

Kako izgleda prakticiranje TRE-a?

Tijelo se prvo zagrijava setom laganih vježbi koje se mogu prilagoditi vježbaču ukoliko postoje fizičke prepreke. Nakon priprema i zagrijavanja osoba legne na pod i dopušta da tijelo samo krene s vibriranjem, drhtanjem ili trešnjom. Raspon pokreta može biti manji ili veći. Ako je raspon manji zahvaćaju se dublje pohranjene traume i vibriranje je nešto ugodnije. Ako je raspon veći oslobađaju se traume koje nisu toliko duboke. Najbolje je ne pokušavati zaustavljati pokret i pustiti da se tijelo samo oslobodi i samo promatrati što se događa. Sama trešnja traje oko 20 minuta nakon čega slijedi faza integracije.
Mnogi ljudi već nakon prvog tretmana svjedoče osjećaju olakšanja, ugode i staloženosti.

tre

Foto: Freepik

Kome je tehnika TRE namijenjena

TRE je korisna tehnika kompatibilna s mnogim drugim sustavima za otpuštanje stresa poput kiropraktike, masaže, vježbi disanja, raznih sportskih tehnika poput joge, mentalnih tehnika i slično. Mogu je koristiti svi, a posebno se preporučuje osobama koje:
– pate od nesanice ili imaju poteškoće pri usnivanju i spavanju
– osjećaju da su izložene velikom stresu
– se osjećaju anksiozno
– osjećaju kroničnu bol i napetost u tijelu
– su izložene psihičkom, fizičkom ili emocionalnom nasilju
– su izložene prirodnim katastrofama
– su izložene nekoj vrsti traume
– imaju dijagnosticiran PTSP

tre

Savjet za kraj

Iako je TRE vježbe lagano pronaći na YouTube-u, preporuka je da se ipak prvih par puta vježbanje odvije pod budnim okom licenciranog trenera kako bi vježbanje proteklo sigurno i opušteno. Isto tako vježbanje nije preporučljivo raditi više od 2 puta tjedno, jer je tijelu potrebna integracija iskustva nakon tremora za što je potrebno ponekad i par dana.

Napravite nešto za sebe i iskušajte TRE barem jednom, neće vam biti žao, a možda stvorite i jednu zdravu naviku.

 

Lana Mesić

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.