parallax background

Stvaraj, kreiraj, budi Ti – Stvaranje autentične realnosti, baš po tvojoj mjeri

prisutnost
ZEN tarot – Biti prisutan
27 rujna, 2022
David Pejić je najbolji ekološki poljoprivrednik u Europi!
27 rujna, 2022

 

Znaš li kada si bila mala/li pa si maštala/o…kada odrastem, ja ću drugačije od svojih roditelja, brata, sestre, skrbnika, bake ili djeda… ja ću po svom, baš onako kako meni paše i kako mene usrećuje…stvorit ću si svoj mali svijet u kojem ću stvarati i raditi ono što me volja!

Sjećaš li se toga?…za neke od nas to su bili mali trenutci maštanja u danu…a za neke svakodnevnica u kojoj nam je upravo to maštanje davalo snagu za ići dalje… Otkrit ću ti tajnu…taj trenutak je došao! Taj trenutak je ovdje i zove te, viče na sav glas „Heeeeeeeeeej, probudi se!!!“ Odrasla/stao si! Svijet te čeka! Čeka na tvoj osmijeh, tvoju toplu riječ, tvoj zagrljaj, tvoj svijet čeka da ga upotpuniš, oslikaš, dodaš mu boje, mirise i začine te stvaraš upravo ono o čemu si maštala/o!

budi dobro

„Smisao čovjekova života je spoznati samoga sebe!“ (Sokrat)

Ono što moraš znati je… svatko od nas je odgovaran za izgradnju svoje sreće i svog mikrosvijeta u koji će utkati dijelove sebe, svojih snova, svih vrlina i mana i biti u potpunosti svoj, autentičan. Ono što nam naša draga, mistična filozofija tvrdi tisućama godina je: Moja stvarnost je drugačija od tvoje i od svačije druge…što ti pokušavam reći je da svatko živi svoju istinu i svoju realnost koja je autentična toj osobi i ovisi o njenoj prošlosti, vjerovanjima, stavovima, proživljenim iskustvima i trenutnim okolnostima. Jednostavan primjer je jedan običan kišni ljetni dan. Zamisli situaciju u kojoj si isplanirao/la izlet u prirodu i piknik sa svojim prijateljima. Plan vam je pješačiti kroz predivne proplanke, kako bi došli do divnog modro plavog jezera, kako bi se kupali i jeli zajedno sve ono što ste dan prije pripremili. Sve ti je spremno, jučer si pripremio/la tri vrste jela, oprezno ih pospremio/la u posude za ponijeti, tenisice za planinarenje su spremne, ruksak, voda, rezervna roba, kupaći, ručnik…imaš sve! Nisi vidio/djela svoje prijatelje popriličan broj tjedana i napokon se izlet događa, nakon više puta bezuspješnog planiranja…pišete si u grupu kako ste uzbuđeni i kako je sve spremno te se za par sati nalazite i krećete u avanturu! Ono što se događa čim stižete na početak planinarske staze je snažna kiša, koja kao da je došla niotkuda i narugala se vašim planovima, nebo se namrčilo, a vjetar krenuo sve jače fijukati…kao da vas priroda vragolasto podsjeća da nemate kontrolu nad njom i da budete otvoreni za nenadane promjene planova, rute i cjelokupnog dana…Pomalo u šoku od kuda kiša, tužnjikavi jer ne ide sve po planu i jer ne znate kada će kiša prestati sjedite u autu s prijateljima i „dumate“ što sada…u tom trenu zove vas vaš stric, inače veseli čovjek, zamišljenog pogleda i smiješnih brkova, prije svega vrijedan poljoprivrednik, no zadnjih mjeseci iznimno skroman, tužan čovjek kojemu pred očima polja pate i gase se, zbog nezapamćene suše…javite se u čudu zašto vas zove baš sada…javi se veseli glas, pomalo drhtav, pun uzbuđenja i kaže: „Heeeeeej! Ima li kiše kod vas? Ovdje pada! Napokon pada! Priroda je čudo! Smilovala se i daje vodu mojim poljima kao što nije zadnjih 12 tjedana! Zovem te da podijelim s tobom svoju sreću i zahvalnost prema današnjem danu! Život je nepredvidljiv!“…I zaista jest, nepredvidljiv i čaroban! Ono što možeš ovdje uočiti je kako dvije osobe, na jednak dan, jednako vrijeme i u jednakom trenutku mogu živjeti različite realnosti. Zato se fokusiraj na svoju realnost, jer ćeš nju samo ti uistinu živjeti i u potpunosti osjećati.

budi dobro

Kako kreirati svoju realnost u kojoj možemo biti autentični i ispunjeni?

Kada shvatiš da je zaista sada tvoj trenutak da kreneš stvarati svoju realnost, sljedeći korak je odgonetnuti kako. Moram ti naglasiti da smo svi mi ovdje kratko i svatko od nas traži svoj smisao i svoju realnost dok smo živi, no postoje alati koji nam mogu pomoći na tom putu, vratiti nas na pravi put, a jedini pravi put je put k sebi. Za početak bit će ti potreban papir ili još bolje bilježnica koju ćeš posvetiti svom rastu i olovka.
3 jednostavne smjernice koje će ti pomoći na tvome stvaranju bolje svakodnevnice i postizanju istinskih želja, a samim time kvalitetnije realnosti baš za tebe:

1. POSTAVI SI TRI PITANJA!

Kao i u svemu u životu, krenimo od nule, u ovom slučaju, praznoga papira. Podijeli papir na tri dijela i postavi si tri pitanja: Što želim postići? (odredi si područje, npr. ljubav, karijera, zdravlje ili nešto drugo…), Čega se bojim i što me koči u tome?, Kako ću do toga doći? (ovdje probaj postaviti jasne korake i ideje kako biti svakim danom sve bliže svome cilju).

U redu je ako bilo koje pitanje ostane neodgovoreno, daj si vremena, promisli i vraćaj se ovim pitanjima iz dana u dan! Neke ćeš odgovore putem mijenjati, dodavati, brisati…to je sve dio procesa, bitno je samo da se uvijek iznova vraćaš chekiranju svojih želja, ciljeva i potreba, kako one ne bi pale u zaborav!

2. VIŠE STVARAJ, MANJE KONZUMIRAJ!

Nije lako oduprijeti se konzumerizmu u ovo ludo kapitalističko doba, no probaj svjesno smanjiti konzumiranje, a povećati stvaranje u svakome danu! Što to znači? Sljedeći put kada dođeš kući, umorna/an s posla, umjesto klasičnog scrolanja po društvenim mrežama ili sjedenja pred televizorom, pokušaj se fokusirati na stvaranje. Stvaranje može biti povratak svom hobiju iz djetinjstva, slikanju, pisanju pjesama, izradi nakita, plesu, pečenju najdražeg kolača, a može biti i subjektivno stvaranje, kao na primjer stvaranje mira u svom domu (energetsko čišćenje, meditacija u tišini svoga doma, ne korištenje svjetala, već svijeća, topla kupka…što god vam stvara mir u duši) ili pak stvaranje jake emocionalne konekcije s partnerom pa umjesto da oboje buljite u tehnologiju, odlučite uz čaj prije spavanja detaljno si ispričati kako vam je prošao dan i kako ste zaista danas. Isprobaj i primijeti razliku, kako se osjećaš nakon scrolanja, nakon cijelog dana, a kako nakon što si stvorio/la nešto što ti hrani dušu prije spavanja?

budi dobro

3. VRATI SE BILJEŽNICI!

Nerijetko jurimo kroz život nesvjesni svoga tijela, svojih osjećaja i emocija pa tako ni ne primijetimo dok obavljamo svakodnevnu rutinu koliko smo na primjer tužni, pod stresom ili su nam socijalne baterije potrošene. Ono što će ti pomoći da ostaneš u vezi sa samim sobom je tvoja bilježnica osobnoga rasta, upravo ova u kojoj si odgovorio/la na tri postavljena pitanja iz prvog koraka. Piši, piši, piši…bez previše razmišljanja i mozganja…i piši svaki dan! Uzmi si period od mjesec dana, svaki dan zapiši datum i što god ti je taj dan na umu, prelij na papir! (osjećaje, strahove, što si radio/la, što ćeš raditi, čemu se veseliš, na čemu si zahvalan/na, što te boli…sve iz glave!). Na ovaj način ćeš kao prvo, očistiti glavu od svega što se u njoj kreće iznimnom brzinom, zatim smanjiti samim time anksioznost te biti u stalnom odnosu sa samim sobom, jer ćeš pisanjem preliti nesvjesno u svjesno i shvatiti kako se zaista osjećaš taj dan i što trebaš!

I zapamti, uvijek je najteže krenuti! Neka ti ovo bude znak za započeti svoj put stvaranja vlastite autentične realnosti, baš po tvom…udah…izdah….ahhhhhh…i kreni! Svijet te čeka!

 

 

Rebeka Kardoš

– Studentica zadnje godine plesne psihoterapije, plesna voditeljica i diplomirana politologinja. Zaljubljenica u prirodu, holistički život i yoga učenica. Moj cilj je pomoći što više ljudi vratiti se k sebi, a s time i k prirodi, te probuditi u njima strast i ljubav prema sebi, svome tijelu, duši i životu.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.