parallax background

Dobra vijest: Znanstvenici su nadomak razvoja cjepiva protiv alergije na pse

marokansko varivo s lećom
Marokansko varivo s lećom
23. siječnja 2022.
Zvijezda donirala 100.000 kuna Hrvatskoj zajednici za sindrom Down
24. siječnja 2022.

 

Znanstvenici su po prvi put umjetno potaknuli imunološku toleranciju čime su uspjeli identificirati kandidate za one dijelove molekule koji čine alergene za pse, što znači da bi uskoro mogli imati “cjepivo protiv alergije na pse”.

Do sada je identificirano sedam različitih alergena za pse, a alergeni su molekule ili molekularne strukture koje se vežu na antitijela i proizvode neobično jak imunološki odgovor koji bi inače bio bezopasan. Od sedam identificiranih alergena samo je jedan, Can f 1, odgovoran za većinu alergijskih reakcija na pse – nalazi se u tkivu jezika pasa, žlijezdama slinovnicama te psećoj koži.

Sljedeći korak znanstvenika je identificirati epitope alergena Can f 1 – epitopi su determinante antigena, odnosno specifični dijelovi antigena koje prepoznaje imunološki sustav i koji stimuliraju ili “određuju” imunološki odgovor.

alergija na pse

Da bi se identificirala “kristalna struktura” Can f 1 proteina u cjelini, korištena je kristalografija X-zraka te je otkriveno da je uzorak savijanja proteina na prvi pogled iznimno sličan trima drugim Can f alergenima. Potrebno je provesti daljnji eksperimentalni rad kako bi se suzili kandidati, ali nalazi sugeriraju da je razvoj hipoalergenog cjepiva protiv Can f 1 – cjepiva za alergiju na pse – nadohvat ruke, a principi koji stoje iza takvog razvoja cjepiva mogli bi se koristiti puno šire u borbi protiv različitih alergija.

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

Photos: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.