Dobra vijest: Interakcija s prirodom dokazano pridonosi osjećaju blagostanja

Kozmički ritual Svete Noći – Tajne transformacije
1 siječnja, 2023
kava
Nekoliko ideja kako jutarnju kavu pretvoriti u radosni ritual
1 siječnja, 2023

 

Zapitate li se ponekad kako pogled na prirodu dobiva svoj sjaj ljepote? Znamo da pogled na prekrasne krajolike uključuje sustave nagrađivanja mozga, ali kako mozak pretvara vizualne signale u estetske? Zašto planinski vidik ili oblake koji prolaze doživljavamo kao lijepe?

Istraživački tim s Instituta za empirijsku estetiku Max Planck istražio je kako naš mozak prelazi od pukog viđenja krajolika do osjećaja njegovog estetskog utjecaja.

priroda

U svojoj studiji, istraživački je tim predstavio umjetničke pejzažne video zapise za 24 sudionika. Koristeći funkcionalnu magnetsku rezonancu (fMRI), mjerili su moždanu aktivnost sudionika dok su gledali i ocjenjivali videozapise. Jedan od autora nalaza objavljenih u časopisu otvorenog pristupa Frontiers in Human Neuroscience kaže:

“Očekivali bismo da će estetski signali biti ograničeni na moždane sustave nagrađivanja, ali iznenađujuće, otkrili smo da su već prisutni u vizualnim područjima mozga dok su sudionici gledali videozapise. Aktivacije su se dogodile tik uz regije mozga korištene u prepoznavanju fizičkih značajki u filmovima, poput rasporeda scene ili prisutnosti pokreta.”

priroda

Viši autor Edward Vessel sugerira da ovi signali mogu odražavati rani, elementarni oblik percepcije ljepote: “Kada vidimo nešto iznad naših očekivanja, lokalni dijelovi moždanog tkiva stvaraju male ‘atome’ pozitivnog utjecaja. Kombinacija mnogih takvih signala iznenađenja u vizualnom sustavu čini estetski privlačno iskustvo.”

S ovim novim saznanjima, studija ne samo da pridonosi našem razumijevanju ljepote, već može pomoći i razjasniti kako interakcije s prirodnim okruženjem mogu utjecati na naš osjećaj blagostanja. Rezultati bi mogli imati potencijalnu primjenu u raznim područjima gdje je važna veza između percepcije i emocija, kao što su klinička zdravstvena skrb i umjetna inteligencija.

 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

Photos: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.