priroda

Dobra vijest: Interakcija s prirodom dokazano pridonosi osjećaju blagostanja

 

Zapitate li se ponekad kako pogled na prirodu dobiva svoj sjaj ljepote? Znamo da pogled na prekrasne krajolike uključuje sustave nagrađivanja mozga, ali kako mozak pretvara vizualne signale u estetske? Zašto planinski vidik ili oblake koji prolaze doživljavamo kao lijepe?

Istraživački tim s Instituta za empirijsku estetiku Max Planck istražio je kako naš mozak prelazi od pukog viđenja krajolika do osjećaja njegovog estetskog utjecaja.

priroda

U svojoj studiji, istraživački je tim predstavio umjetničke pejzažne video zapise za 24 sudionika. Koristeći funkcionalnu magnetsku rezonancu (fMRI), mjerili su moždanu aktivnost sudionika dok su gledali i ocjenjivali videozapise. Jedan od autora nalaza objavljenih u časopisu otvorenog pristupa Frontiers in Human Neuroscience kaže:

“Očekivali bismo da će estetski signali biti ograničeni na moždane sustave nagrađivanja, ali iznenađujuće, otkrili smo da su već prisutni u vizualnim područjima mozga dok su sudionici gledali videozapise. Aktivacije su se dogodile tik uz regije mozga korištene u prepoznavanju fizičkih značajki u filmovima, poput rasporeda scene ili prisutnosti pokreta.”

priroda

Viši autor Edward Vessel sugerira da ovi signali mogu odražavati rani, elementarni oblik percepcije ljepote: “Kada vidimo nešto iznad naših očekivanja, lokalni dijelovi moždanog tkiva stvaraju male ‘atome’ pozitivnog utjecaja. Kombinacija mnogih takvih signala iznenađenja u vizualnom sustavu čini estetski privlačno iskustvo.”

S ovim novim saznanjima, studija ne samo da pridonosi našem razumijevanju ljepote, već može pomoći i razjasniti kako interakcije s prirodnim okruženjem mogu utjecati na naš osjećaj blagostanja. Rezultati bi mogli imati potencijalnu primjenu u raznim područjima gdje je važna veza između percepcije i emocija, kao što su klinička zdravstvena skrb i umjetna inteligencija.

 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

Photos: Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.