odeata

Subotom o dobrom: Odeata – ljupka keramika za ljepši dan

 

Ova godina nam je zaista pokazala kako je svijet zapravo maleno mjesto, ali i skrenula pažnju na važnost lokalnog povezivanja i podrške lokalnoj zajednici. Ne morate putovati na drugi kraj svijet kako biste pronašli izvrsne brendove, jer ih je naša zemlja puna.

Subotom o dobrom je nova #budidobro rubrika u kojoj ćemo vam predstavljati hrvatske kreativce i vizionare te njihove brendove.

odeata

Valentina Šeb

Upoznajte Odeata – ljupka unikatna keramika za ljepši dan

Vjerujemo da većina dan započinje nekim ritualom i napitkom. Je li to šalica kave ili toplog čaja, nije toliko bitno, ali ono što nam može navući osmijeh na lice i taj proces startanja u novi dan učiniti još ljepšim i posebnijim sigurno je omiljena šalica. Još ako je ta šalica unikatna, rukom i dušom izrađena, ne može ne biti dobro.

Valentina Šeb, umjetnica koja stoji iza hrvatskog brenda unikatne keramike Odeata, otrkila nam je da je njena priča s keramikom započela još prije dva desetljeća te da je odmah znala kako će to biti doživotna ljubav. Danas slobodna i neopterećena stvara predivno keramičko posuđe, koje će osvojiti svaku snenu i nježnu dušu.

odeata

„Sve je krenulo opušteno, bez ikakvih očekivanja i nadanja, glina je bila moje vrijeme i medij za izražavanje. Dogodilo se to da sam sve više provodila vrijeme u ateljeu stvarajući i jednostavno je hobi postao posao. Do prije nekog vremena izrađivala sam dekorativne keramičke predmete, a onda sam se odlučila na promjenu. Tako je nastala Odeata, mogu slobodno reći da je Odeata veliko osvježenje i kruna mog rada s keramikom.“

odeata

odeata

Valentina nam je otkrila kako je dugo izrađivala dekorativne keramičke predmete, a njen san je bio izrađivati posuđe od keramike i funkcionalne predmete za dom. U jednom trenu se odvažila i cijelo poslovanje zaokrenula za 180 stupnjeva te stvorila Odeata unikatnu keramiku.

„Odeata je filozofija o životnom putovanju, ljubavi, vještini, strpljenju, hrabrosti i ostvarenom snu. Objasnila bih to ovako: `Sve što zamislimo, postoji, jer da ne postoji ne bismo to mogli zamisliti`. Svatko od nas je drugačiji, jedinstven te živi svoj svijet i svoju priču, onu koju ja živim i pričam svojim stvaranjem je jedinstvena kao i ime.“

odeata

Kada je kreativnost u pitanju, uvijek volimo znati što je to što budi taj plamen i kreaciju u ljudima koji su svoj životni put pronašli upravo u kreativnom izražavanju, a Valentina za inspiraciju govori: „Volim spoj tradicije i modernog. Inspirira me život, prepoznavanje ljepote u malim stvarima, priroda je možda najdivniji izvor ljepote i inspiracije. Sve to i još mnogo toga provlačim kroz svoje filtere dok prenosim na keramiku. Poanta jest u tome da pronađem inspiraciju i izrazim sebe, a kad ljudi to prepoznaju i prihvate to je snažna nit vodilja.“

odeata

Znamo da izraditi predmet od keramike nije jednostavan posao, već dugotrajan, strpljiv i potpuno posvećen. Zamolili smo Valentinu da nam ukratko ispriča kako nastaje njena keramika.

„Proces izrade keramičkih predmeta zahtijeva prije svega strpljenje te traži ulaganje velike količine energije i kreativnosti. Svaki komad u obradi prolazi kroz mnogo faza i ne tolerira greške u procesu, a ako se u procesu pogriješi ta se greška vrati u neočekivanom trenutku. Glina pamti i vraća greške. Prvi korak je obrada gline, svaku glinu treba dobro pripremiti za oblikovanje odnosno rad, zatim se modelira, suši oko sedam dana, obrađuje u biskvitu i pali prvi puta. Kad je prvo paljenje gotovo slijedi oslikavanje odnosno glaziranje, nakon sušenja glazure slijedi drugo paljenje. Keramika se peče u posebnim pećima za keramiku u odstupanjima od 1000 C°-1250C °, ovisno o tome koju glinu palimo. Završni korak je nanošenje zlata koje se pali u trećem paljenju na oko 750 C°. U teoriji možda to zvuči komplicirano, ali u praksi uz puno rada i strpljenja stvari idu svojim tokom. Proces izrade jednog predmeta traje oko petnaest dana.“

odeata

odeata

odeata

Valentina u izradi keramike koristi kameninu i glinu, a glazure i boje za završnu izradu su ekološki prihvatljive i potpuno sigurne za izradu keramike koja se koristi u svakodnevnom životu.

I za kraj, sve u životu je ljepše kada to imamo s nekim podijeliti pa tako i Valentina dio svoje divne priče dijeli sa svojim suprugom koji joj je velika tehnička pomoć.

„Kreativan je u donošenju rješenja za lakšu proizvodnju tako da modele i kalupe izrađujemo sami. Imamo neke predmete koji su ručno izrađeni od početka do kraja. Sve radimo u malim serijama, oslikavamo svaki komad zasebno tako da je posuđe unikatno.“

odeata

odeata

odeata

Ponudu brenda Odeata možete vidjeti na web stranici odeata.com, Instagram profilu @odeata_ceramics ili FB profilu.

 

O drugim zanimljivim i inspirativnim hrvatskim brendovima čitajte u rubrici SUBOTOM O DOBROM. 

 

Foto: Marija Pustički, Izvor: Odeata

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.