parallax background

Svijest i svijesni um su samo djelić stvarnosti i cijele slike

pečena zobena kaša
Pečena zobena kaša s breskvama
2. rujna 2021.
rad na sebi
Osobni rast – putovanje, a ne destinacija
3. rujna 2021.

 

Svijet svijesti je svijet ispunjen ograničenjima i zidovima s kojima se susrećemo svakodnevno. Primjerice, imate problem na poslu i želite naći novi posao, a znate da su vam vještine jako slabe i da nemate dovoljno snage naučiti zadane vještine.

Svijest može primiti ili spoznati mali broj predodžbi o životu iako je oko nas ocean mogućnosti kojeg znanstvenici u svemiru otkrili kao vakuum koji je pun energije. Stoga, sve ostale predodžbe moraju ostati u sjeni, daleko od očiju ljudi. Kada samo malo uđu u svijest pojavljuju se kao ljubavna razočarenja, bolesti, ekonomske krize ili ratovi.

svijest

Mi od mnoštva slika koje ulaze u svijest vidimo razmjerno malo slika, odnosno zamjećujemo samo brzo nizanje slika kao da gledamo film svakodnevno. Pažnja je, međutim, napor za koji nismo stalno sposobni, a možemo je vježbati meditacijom. Zato nismo sposobni shvatiti cijelu sliku o sebi. Zbog toga su velika područja mogućih percepcija trajno zanemarena i svijest se uvijek veže za ono malo društvenih predodžbi, ponašanja na čemu krojimo život i stvaramo dogme, poput one današnje koju temeljimo na materijalizmu i znanosti. Ako bismo toj slici svijeta dodali nesvjesne sadržaje – to jest sadržaje koji nisu još ili nisu sposobni biti u svijesti – i onda pokušali zamisliti čitav prizor, to je cijela slika od koje se mi grozimo. Nama je to nezamislivo svjesno, ali u nesvjesnom obliku ona je
činjenica i zato mi živimo u razmjernom mraku.

svijest

Svijest uzima samo djeliće stvarnosti. Ako se svijest isprazni od svih sadržaja koliko god je moguće, dolazimo do iskustva sadašnjosti ili ono što u zenu zovemo satori.

Nesvjesno nije spremište infantilnih i nižih moralnih sadržaja kako je to tvrdo Freud, već osnova za preobrazbu, ono je spremište mitologije, iskustva naših predaka, svih oblika života i načina kako da prebrodimo krize.

 

Nikola Žuvela

vedski-jyotish.net

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.