djevica horoskop

Venera u Raku: Pasji dani su gotovi

 

Jeste li čuli za izraz ,,pasje vrućine’’? Siguran sam da jeste… to su oni teški, sparni dani sredinom ljeta, kada baš ništa ne radite (a i nemate volje), već samo gledate vrući zrak kako treperi u daljini. Izraz je internacionalan, na engleskom jeziku glasi ,,dog days’’. Čak postoji i pjesma grupe Florence and the Machine ,,Dog days are over’’ .

Ali zašto baš ,,pasje’’ vrućine? Zašto nisu mačje ili kokošje? Ne, ovo nema veze s tim što psi otegnu jezik do poda kad su velike vrućine u tijeku, već izraz vodi porijeklo još od drevnih Egipćana i kasnije Rimljana. Sve u stvari ima veze sa zvijezdom Sirius (i napokon ovaj tekst dobiva vezu s astrologijom!). Sirius je najsjajnija zvijezda na našem noćnom nebu, a pripada zviježđu Veliki pas (Canis major). Zato je neki zovu pasja zvijezda. Još su Egipćani primijetili da se Sirius uzdiže nad horizontom u drugoj polovini sedmog i tijekom osmog mjeseca našeg kalendara, što je bilo vrijeme najvećih vrućina, a nakon toga bi dolazio period kiša i plavljenja Nila, što im je omogućavalo održavanje usjeva. Baš zbog tog razloga je Sirius zauzimao posebno mjesto u njihovim religijskim svetkovinama, a kasnije su to preuzeli Rimljani, koji su najvrelije dane u godini nazvali ,,dies caniculares’’ ili u prijevodu pasji dani.

Ali, što znači ,,pasji dani su gotovi’’? Pasji dani predstavljaju period hibernacije, dane u kojima se ništa ne dešava, dane u kojima je glavna aktivnost borba sa sparinom. Kraj pasjih dana označava početak nove ere, nove mogućnosti, nagle promjene i preokrete u životu, nalete sreće od kojih sami možemo bježati i kriti se, jer ne znamo kako se nositi s novom energijom.
Nekako mi se čini da je čitava 2020. godina prepuna pasjih dana. I tu ne mislim samo na meteorološku pojavu, već na stagnaciju i hibernaciju koja nas prati od početka godine.

venera u raku

Sirius se ovih dana uzdiže na horizontu u jutarnjim satima, prati ga i Venera kao jutarnja zvijezda. Venera gradi (ili je gradila ovih dana) seriju značajnih aspekata. Tu su trigon s Neptunom iz znaka Riba, opozicija prema stelijumu u Jarcu (Jupiter, Pluton, Saturn) i nešto kasnije kvadrat prema Marsu u Ovnu.

Svi znamo da je Zvončica mala vila iz priče o Petru Panu, kojoj probleme zadaju svakodnevne aktivnosti ,,velikih’’ ljudi kao što je zatvaranje vrata. Pitanje koje se postavlja je: ,,Što bi se desilo kada bi i Zvončica postala velika?’’ Bi li i njena magija bila veća i jača ili se njena magija krije upravo u njenoj veličini? Jer jednom kad odrasteš i postaneš ,,veliki’’ izgubiš dodir s magijom.

Venera u Raku: šamanka koja crpi moć iz vlastitih korijena

Upravo je ovo slikovit prikaz Venere i njenih aspekata. Neptun jest planeta iluzije i obmane, ali je i planeta magije, inspiracije i kreativnosti. Jupiter je planeta širenja, ali gdje je granica? Kako da shvatimo kada smo odrasli i prerasli neke stvari u životu? S druge strane, Saturn je planeta forme, strukture i granica, označava pad u materiju i tok vremena. Sekstil između planeta u Saturnovom znaku Jarca i Neptuna u svom domicilnom znaku, Ribama, se može smatrati sretnim i povoljnim aspektom, jer će Neptun inspirirati Saturnove svakodnevne rutinske poslove i pristupati im na drugačiji, kreativan način, dok će Saturn oblikovati nasumične ,,neptunovske’’ trenutke inspiracije i dati odličnu ideju da dovede do realizacije. A u ovom trenutku, katalizator svih tih procesa je upravo Venera u Raku! Sve ideje vezane za kuću, proširenje porodice, preuređenje doma, kupovinu nekretnine ili preseljenje dobivaju svoj ,,vjetar u leđa’’. Pasji dani su stvarno gotovi, vrijeme je da se aktivirate i preuzmete inicijativu.

Mnogi će opisati Veneru u Raku kao njanjavu i dosadnu, ali ne zaboravite da je ona šamanka, ona koja crpi moć iz vlastitih korijena i uči iz svoje i iz porodične prošlosti. Učite na greškama svojih roditelja, djedova, baka itd. Ne mislim samo na greške u raspolaganju novcem, već i na greške u međuljudskim odnosima. Prema partnerima, rodbini, prijateljima, djeci… Univerzum nam u ovom trenutku pruža odličnu priliku za aktivno djelovanje i učenje usput.

U narednim danima čekaju nas još opozicija Venere prvo prema Plutonu, a onda prema Saturnu. Ja ću krenuti obrnutim redoslijedom. Opozicija Venere prema Saturnu najčešće donosi rušenje odnosa zbog drugih ljudi, depresiju, prisilnu distancu, potrebu za izolacijom, buđenje grijeha iz prošlosti i ,,mentalnu zakočenost” u nekom minulom trenutku kada smo pali na samo dno ili pokazali najgore od sebe. Ovo je i aspekt sukoba ljubavi i tradicije.

Ovaj aspekt se obično tumači kao povratak osoba iz prošlosti, pojava karmičkih ljubavi i sl. Vratiće se (ili su se već vratili), prijatelji iz djetinjstva, članovi porodice s kojima godinama niste imali kontakt, pa čak i ti nesuđeni partneri. Ovakva Venera želi da stvori prazan prostor, ona je zastala i gleda u prošlost, jer kad pomiri prošlost i sadašnjost, tek onda će moći pogledati u budućnost.

venera u raku

Opozicija Venere i Plutona je intenzivnija, ali kratkotrajnija. Pluton vas prodrma iz temelja, ostavi ožiljke, ali može jako brzo nestati. Ovo je aspekt oči u oči, Had i Perzefona, koja je svjesno pojela sjemenke nara i dozvolila da ju odvedu u podzemni svijet.

A što to u stvari znači? Ako ste sami, vrlo lako vas netko može ‘zaskočiti iz zasjede’ i možete ući u vezu. Oni koji su u dužim vezama ili brakovima, sutra mogu puknuti pod pritiskom i pod nekontroliranim naletom emocija i reći sve što ih tišti (jer Venera ulazi u kvadrat s Marsom – rasplamsane, nekontrolirane emocije). To će dovesti do prekida komunikacije s drugom stranom, što za nestabilne veze može biti početak kraja. Ako vam je ipak stalo da sačuvate taj odnos, maksimalno se potrudite da prešutite neke stvari ili da ih bar kažete na što blaži način.

Bilo da ste sami ili zauzeti, ako ste se prepoznali u ovom tekstu, onda sigurno duži vremenski period osjećate veliku emotivnu prazninu. Ali, nema potrebe da brinete – pred nama je još mnogo dinamičnih aspekata. Recimo, za koji dan nas očekuje pun Mjesec u Ribama, koji je jedan od blažih u ovoj godini, jer gradi pozitivne aspekte sa svim teškim planetima (konjunkcija s Neptunom, sekstil s Uranom i sa stelijumom planeta u Jarcu, s Marsom se ne vidi). On će probuditi našu magiju, o kojoj sam pisao na početku teksta. I najduža noć se završi svitanjem pa će se i vaša situacija u nadolazećem periodu pokrenuti i promijeniti.

U trenutku kada završavam ovaj tekst, tranzitni Mjesec je na zadnjem stupnju Jarca i sprema se preći pređe u Vodenjaku. U mom kraju se i vrijeme promijenilo, počela je kiša i oluja. Pasji dani su izgleda stvarno gotovi….

 

 

 

Miloš Tomić

Facebook Miloš Tomić Astrology 

 

Foto: Unsplash