parallax background

Praktični brainstorming zadatak s kojim ćete ostvariti ciljeve u 2022. godini

mačke autizam
Dobre vijesti: Mačke mogu pomoći djeci s autizmom
3. siječnja 2022.
DIY biljna kozmetika: Riža
5. siječnja 2022.

 

Početak svake godine odlično je započeti određivanjem ciljeva za narednu. Donosimo vam radni list pomoću kojeg ćete odrediti sve što želite ostvariti i akcije koje će vam pomoći da identificirate ponašanja koja vam služe ili ne služe.

Za početak, odredite cilj koji želite ostvariti i napišite ga na vrhu tablice. To može biti vaš glavni cilj za ovu godinu, ali radni list možete ispunjavati za koliko god ciljeva želite. Radni list možete precrtati na neki papir ili snimiti zaslon te pisati po njemu u nekom od photoshop programa.

Odredite sva trenutna ili moguća ponašanja koja vas mogu poduprijeti da ostvarite zadani cilj. Oni se zapisuju u jedan od pet stupaca. Kako bismo vam na primjeru približili objašnjenje, cilj koji ćemo prikazati je poboljšanje financijske situacije u 2022. godini.

praktični zadatak za ostvarenje ciljeva

Izrada Rafael Jaić

Praktični brainstorming zadatak s kojim ćete ostvariti ciljeve u 2022. godini

1. Akcije koje biste trebali prestati raditi. Osvijestite ponašanja koja vam apsolutno ne služe za postizanje cilja, a čak mogu biti i štetna. Te biste akcije trebali prestati raditi. Ako želite povećati financijsku imovinu, ovdje ćete zapisati troškove koji su apsolutno nepotrebni i kojih se trebate riješiti.

2. Akcije koje biste trebali raditi manje. Ovo se odnosi na ponašanja i navike koje su ponekad korisne, ali uglavnom oduzimaju previše vremena ili sredstava i potrebno ih je smanjiti. Primjerice, obožavate šopingirati, ali ste osvijestili da previše trošite na robu. Nećete potpuno prestati šopingirati, ali ćete odrediti budžet za svaki mjesec koji je prihvatljiv i iznad kojeg nećete ići.

3. Akcije koje trebate nastaviti raditi. To su akcije koje ste radili i do sada i znate da su korisna za postizanje vašeg cilja. Vrlo jednostavan primjer se očituje u štednji. Izdvajate dio mjesečnih primanja i stavljate ih sa strane za veću i bolju svrhu.

4. Akcije koje trebate raditi više. One se odnose na ponašanja koja biste trebali raditi češće jer vam mogu poboljšati izglede da postignete svoj cilj. Na primjer, to mogu biti drugi izvori prihoda, osim vaše plaće. Ako znate raditi nešto što drugi ne znaju, a potrebna im je vaša pomoć, ponudite svoje usluge i zaradite dodatno kako biste poboljšali svoje financije.

5. Akcije koje trebate započeti raditi. Svjesni ste da možete napraviti nešto što će vas približiti cilju, no zbog nekih razloga to odgađate. Te akcije mogu biti ključne za postizanje cilja, stoga ih je važno dobro razmotriti. U primjeru povećanja financijskih sredstava, možete započeti štednju ili investirati u nešto manje rizično. Osim toga, možete odlučiti kupovati stvari koje vam stvarno trebaju, prodati nešto što više ne koristite, a imaju vrijednost i sl.

ostvarenje ciljeva

Vjerujem kako će ovaj zadatak mnogima pridonijeti u ostvarenju cilja jer nakon što ste razmotrili mnoge stavke, sada na jednom papiru imate sve što biste trebali početi prakticirati. Izdvojite vrijeme i započnite 2022. hrabro i ambiciozno.

 

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.