ZEN tarot – Ljubavnici

vaga horoskop
Vaga – Šarm i diplomacija
23 rujna, 2022
dobre navike
Zajednički izazov – stvorimo zajedno dobre navike
24 rujna, 2022

 

Ono što zovemo Ljubavlju je čitav spektar odnosa, od zemlje do neba.

Na zemaljskoj razini, Ljubav je seksualna privlačnost. Strast. Mnogi od nas ostaju zauvijek zaglavljeni na toj razini, jer postavljanje uslova stvorilo je okove očekivanja i represije naše seksualnosti. Zapravo, najveći problem sa seksualnom ljubavlju je što ona nikada ne traje. Jedino ako prihvatimo ovu činjenicu možemo slaviti Ljubav onakvu kakva ona zaista je – poželjeti joj dobrodošlicu kad je i pozdraviti ju kada to više nije.

Najniži oblik Ljubavi je seks – to je fizička razina. Najviše pročišćenje zemaljske Ljubavi je suosjećanje. Seks je ispod Ljubavi, suosjećanje je iznad Ljubavi, Ljubav je zapravo u sredini.

Rijetki su koji zaista znaju što je Ljubav. 99 % ljudi nažalost misli da je seksualnost Ljubav – ali ona to nije. Seksualnost je vrlo animalna, sigurno ima potencijal da preraste u Ljubav, ali to je samo potencijal. Ako postaneš oprezan i budan, meditativan, tada seks možeš preobraziti u Ljubav. A ako tvoja meditativnost postane potpuna, apsolutna, tada Ljubav možeš transformirati u suosjećanje. Seks je sjeme, Ljubav je cvijet, ali pravi miris je suosjećanje.

Sam Buddha je suosjećanje opisao kao Ljubav + meditacija. Kada tvoja Ljubav nije isključivo strast za drugim, kada tvoja Ljubav nije samo potreba, kada tvoja Ljubav postane dijeljenje, kada nije prosjak već car, kada tvoja Ljubav ne traži nešto za uzvrat već samo daje zbog radosti darivanja – tada dodaj meditaciju i čisti miris se oslobađa. Tada se rađa suosjećanje – najviši fenomen.

Kako starimo, počinjemo uviđati da prava Ljubav postoji izvan seksualnosti i da ju odlikuje unikatna individualnost onog drugog. Tada počinjemo shvaćati da nam naš partner nalikuje gotovo kao da se promatramo u zrcalu, reflektirajući u odrazu neuočljive aspekte našeg dubljeg ja i potiče nas da postanemo cjeloviti.

Ovakva Ljubav ima temelj u slobodi, ne u očekivanjima ili potrebi. Njena krila nas nose sve više i više prema univerzalnoj Ljubavi koja je Jedno sa svima nama.

zen tarot

OSHO ZEN tarot je putokaz koji ti pomaže osvijestiti točku postojanja u kojoj se sada nalaziš i nudi odgovor na pitanje – kuda dalje? Za osobno čitanje javi se na indira@budidobro.com

 

Indira Juratek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.