Susret s yogom: kad misliš da stvarno znaš sve joga te nečim iznenadi

 

Već nakon što sam uplatila drugu članarinu u yoga studiju znala sam – htjela bih biti yoga učiteljica. Istina, bila je to samo jedna od mojih ludih ideja, no činio mi se to kao posao iz snova i tada nisam zapravo vjerovala da bih JA ikada mogla postati ONA.

Moja tadašnja yoga učiteljica činila se tako mudra. Prije sata smo se uvijek doticale raznih tema, uvijek je imala odlične savjete, ali i poštovanje prema tuđim mišljenjima i stavovima koji su se razlikovali od njezinih.

Ja nisam bila takva. Imala sam vrlo krute stavove i već sam odlazak na yogu je za mene bio velik iskorak iz moje tadašnje zone komfora. No nešto u toj yogi tjeralo me da dolazim iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec i malo po malo osjetila sam promjene i u svom načinu razmišljanja. Bilo bi dobro spomenuti da sam tada studirala farmaciju – jednu od najstrožih znanstveno-orijentiranih medicinskih struka koja ne daje prostor spiritualnosti. Moje mišljenje o mnogim temama lagano je omekšavalo, sve dok se nije stvorio prostor za neke potpuno nove stavove.

Ispočetka sam, sjećam se, svima oko sebe pokušavala objasniti yogu na jedan logičan i znanstven način jer sam smatrala da samo tako mogu dokazati njenu vrijednost. To je moj znanstveno-orijentirani um tada zahtijevao i sramila sam se, nakon toliko godina negiranja spiritualnosti, pričati o osobnom spiritualnom iskustvu yoge.

Yoga je disciplina koja je, iako sada već postoji jako puno znanstveno-potkrijepljenih činjenica, ipak malo iznad znanosti, malo iznad istraživanja. Istraživanjem možemo mjeriti, na primjer, razinu hormona u krvi, aktivnosti ili neaktivnosti različitih dijelova mozga, mjeriti kapacitet pluća, ali nikada nećemo moći znati kako se zapravo osoba u danom trenutku zapravo osjećala. Također moramo biti svjesni da, kako o hormonima, tako o aktivnosti mozga, iako znamo više nego ikada – zapravo znamo vrlo malo i mnogo toga još uvijek uopće ne razumijemo. Stoga bi bilo bolje da se vratimo na čovjeka, na ono osobno iskustvo čitavog pojedinca. Pogledajmo osmjehe i meke poglede na kraju svakog sata yoge. Onu ogromnu zahvalnost ljudi koju na odlasku iz studija jednostavno moraju izraziti – ona će nam reći puno više o benefitima yoge nego bilo što drugo.

Svi smo mi pomalo kruti – netko fizički, netko mentalno, a često jedno i drugo ide ruku pod ruku. Yoga je disciplina koja nas polako mekša prvo na fizičkoj razini, onda na mentalnoj, a najkasnije na onoj najsuptilnijoj – spiritualnoj razini.

Moj put do yoga učiteljice koja danas jesam tekao je polako i s dosta otpora na svim navedenim raznima, no danas se ne sramim to izgovoriti. Da je tekao glatko, imao bi za mene daleko manju vrijednost. A ono najdivnije je to što kao yoga učiteljica i dalje ostajem ono što mi je najdraže – yoga učenica. Ta drevna, duboka učenja yoge nikada ne završavaju. Uvijek, i kad misliš da sad stvarno znaš sve – yoga te nečim iznenadi.

 

Marija Bagarić

– Farmaceutkinja i Yogini; Da bismo bili zdravi potrebni su zdravi odnosi između svih živih bića na planeti, a prvi korak prema tome je ljubav i poštovanje prema prirodi i svemu što nam ona pruža.

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.