ZEN tarot – Probudi lava u sebi

 

Današnja karta podsjeća nas na staru ZEN priču o lavu kojeg su odgojile ovce. Lav je bio uvjeren da je i on ovca, sve dok nije došao jedan stari lav i odveo ga do jezera da mu pokaže njegov prav odraz.

Mnogi od nas su baš poput ovog lava – sliku koju imamo o sebi nismo izgradili na vlastitom iskustvu, već na mišljenju drugih. Kada osobnost nametnuta izvana zamjenjuje osobnost koja je mogla izrasti iznutra, postajemo samo još jedna ovca u krdu, nesposobni da se krećemo slobodno i nesvjesni našeg vlastitog identiteta.

Sve dok ne odbaciš svoju osobnost nećeš uspjeti vidjeti svoju individualnost. Individualnost nam je dana od postojanja, osobnost nam je dana od društva. Osobnost je sociološka podobnost.

Društvo ne tolerira individualnost, jer autentični ljudi neće slijepo slijediti poput ovaca. Individualnost ima kvalitete lava. Ovce su uvijek u krdu, jer misle da je tako udobnije. Život u krdu daje prividan osjećaj sigurnosti.

Zapamti da smo svi rođeni kao lavovi, ali društvo je to koje nas prilagođava i stavlja u okvire ovaca. Društvo hoće robove, a ne ljude koji su apsolutno predani slobodi. Društvo želi robove, jer sve što društvo ima zahtjeva poslušnost.

Vrijeme je da pogledaš svoj vlastiti odraz u jezeru i napraviš što god je potrebno da slomiš obrazac koji te tjera da budeš ono što drugi od tebe očekuju. Pleši, trči, skači, frfljaj – što god je potrebno da probudiš uspavanog lava u sebi.

zen tarot

OSHO ZEN tarot je putokaz koji ti pomaže osvijestiti točku postojanja u kojoj se sada nalaziš i nudi odgovor na pitanje – kuda dalje? 

 

Indira Juratek

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.