dan planeta zemlje

Dan planeta Zemlje 2020: priroda nije otkazana!

 

Posljednjih nekoliko tjedana gotovo je sve stalo. Većina onoga što čini svakodnevnicu suvremenog čovjeka je otkazano. U svojim stanovima, koji se sada doimaju poput kaveza, ljudi su dobili priliku za promišljanje. Oni koji će dopustiti da proces ode dublje od pukog pospremanja materijalnih stvari zasigurno će razmišljati o našoj povezanosti s planetom na kojem živimo.

Na današnji dan Dan planeta Zemlje obilježava se po 50. put. Uvijek do sada bio je povezan s nekim motom što je to što treba biti u fokusu zaštite u tom periodu. Tako je i ove godine, kada je tema klimatske promjene i akcije koje je potrebno provoditi kako bi one što manje utjecale na okoliš i čovječanstvo. Vjerujem da se danas većina nas ipak slaže da su klimatske promjene stvarne. Svakodnevno svjedočimo posljedicama globalnog zagrijavanja, od otapanja polova i permafrosta do buktećih požara diljem planeta, blijeđenja koraljnih grebena, izumiranja divljih vrsta pa i trenutne pandemije virusa za što veliki dio znanstvenika naglašava da se događa upravo radi zadiranja čovjeka u divlje ekosustave.

dan planeta zemlje

Priroda nije otkazana!

Prije samo nekoliko mjeseci scenarij u kojem svijet staje činio se nemogućim. Sada živimo u toj stvarnosti za koju smo mislili da je nemoguća. U samo nekoliko tjedana dogodile su se promjene diljem planeta koje su zabezeknule mnoge. Zrak se iznad Kine i Italije pročistio, nakon 30 godina iz Indije se vidi Himalaja, onečišćenje zraka koje nastaje zbog izgaranja fosilnih goriva je zbog pada prometa na rekordno niskim razinama, divlje životinje hodaju po gradovima…

Ono što se nameće kao zajedničko svim ovim događajima je „isključivanje“ čovjeka iz cijele priče. Ali, mi nismo izvan priče. Još važnije mi nismo iznad priče. Čovjek je jedno sa svime što nas okružuje. Nema piramide vrijednosti na čijem vrhu sjedi (ego)čovjek. Postoji samo krug života čiji je (eko)čovjek dio. Priroda je naše prirodno okruženje. Kada prepoznamo da smo svi jedno, da su nam svima snovi i čežnje, nade i strahovi slični, tada možemo uvidjeti da smo svi povezani u čudu zvanom postojanje u krilu naše majke Zemlje.

dan planeta zemlje 2020

Naš planet je Raj

S tolikom lakoćom uzimamo svijet u kojem živimo zdravo za gotovo. Tražimo neke velike vanjske podražaje, događaje, putovanja, kako bi se ispunili i dali svrhu svom postojanju. Lijepo je doživjeti nešto što ćemo snimiti i zabilježiti fotografijom, dijeliti na društvenim mrežama ili čuvati u albumima. Ali zaboravljamo na doživljavanje, na čudo, na ushićenje, na zajedništvo – na onaj meki dodir koji nas povezuje s našim domom – sa Zemljom. Ako se ne sjećate kad ste zadnji put čuli šapat prirode sad je pravo vrijeme da joj pružite priliku i osluhnete njene tajne.

dan planeta zemlje 2020

Zemlja nam je podarila dom i upravo onoliko koliko nam je dostatno za život pun izobilja. Čak i kada pomislimo da nam nedostaje mnogo toga, naposljetku spoznamo da imamo baš sve što nam je potrebno. Naš planet je raj. Naša Majka nam daje sve resurse kako bismo živjeli u obilju, napredovali intelektualno, razvijali se tehnološki, uzdizali se duhovno, dijelili ljubav bezgranično i jednostavno bili dobro.

dan planeta zemlje 2020

Neka Dan planeta Zemlje bude svaki dan

Svjetlo je u svemu. Mi smo tu da čuvamo to svjetlo. Ono nam je dano da nas i u najmračnijim predjelima sigurno odvede na drugu stranu, da naša lutanja budu vođena plamenom života. Zašto ne bismo s tim plamenom u srcu spalili stare navike i napravili mjesta za nove, ekološke, prirodnije, holističke pristupe našem životu i na taj način se zahvalili našoj Zemlji. Evo nekoliko ideja:

1. Otvorite oči! Probudite se! Pozdravite život u njegovoj punini!
2. Zahvalite se što imate priliku biti tu.
3. Budite povezani, budite svoji, budite pošteni, budite ljubazni, budite puni ljubavi.
4. Sjetite se savršenstva prirode. Probajte osluhnuti i čuti govor prirode.
5. Razmislite što jedete i otkuda dolazi hrana na vaš stol. Nabavljajte lokalnu i ekološki uzgojenu hranu ili napravite vlastiti vrt pa makar i na prozoru ili balkonu.
6. Štedite električnu energiju, vodu…
7. Odrecite se jednokratne plastike, a postupno svu plastiku probajte zamijeniti drugim materijalima.
8. Odvajajte i reciklirajte otpad. Popravljajte. Smanjite konzumerizam. Starim stvarima podarite novo ruho. Budite kreativni.
9. Ako kupujete novo vodite računa o tome gdje je i na koji način proizvedeno. Nemojte podupirati mega kompanije kojima je profit glavna nit vodilja.
10. Osvijestite svoje posebno mjesto u tkanju života i trudite se da vaš otisak na svijetu bude pozitivan i za dobrobit zajednice.

dan planeta zemlje 2020

Kao biolog zaista vjerujem da osim znanstvenog pristupa proučavanju prirode postoje i visoko moralni, etički i nadasve duhovni razlozi proučavanja prirode i povezanosti s njom. Pronađite tu nit koja vas spaja s cjelinom. Tada ćete uvidjeti da je baš svaki dan Dan planeta Zemlje.

 

Indira Juratek

 

 

Foto: Unsplash, Pexels

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.