Kako pjevanje poboljšava zdravstveno stanje organizma

majstor
ZEN tarot – Majstor
kolovoz 13, 2019
harmonija
ZEN tarot – Harmonija
kolovoz 14, 2019

Pjevanje je multimodalna zdravstvena aktivnost, jer sadrži razne komponente. Među ostalima podrazumijeva emotivno izražavanje, a znamo kako je ono dobro za mentalno zdravlje.

Istodobno omogućuje društvenu interakciju koja može pridonijeti da se pojedinac manje osjeća izoliranim.

Glazba, a pjevanje naročito, koristi se kao terapija kod osoba suočenih s demencijom.

Daisy Fancourt s londonskog UCL-a tvrdi kako se u tijelu dok pjevamo odvijaju razne promjene. “Smanjuje se hormon stresa, poput kortizola, a zamijetili smo i razliku u razini endorfina koji se dovode u vezu s raspoloženjem. Među osobama koje idu na koncerte, bez obzira je li riječ o klasici ili rocku, znanstvenici su otkrili sličnu razinu smanjenja razine stresa.”

pjevanje

Znanstvenici ističu i prednosti pjevanja u grupi te dobrobiti od pjevanja za pacijente s kroničnim plućnim bolestima, od astme do karcinoma pluća.

Dok pjevamo duboko dišemo, što pojačava protok krvi u organizmu pa se pojačava i djelovanje endorfina.

Na Sveučilištu u Goeteburgu su bili ustanovili kako se ljudima koji pjevaju u grupi sinkroniziraju otkucaji srca i proizvodi oksitocin (“hormon ljubavi”) i dopamin. Voditelj istraživanja Bjorn Vickhoff je pojasnio: “Pjevanje je oblik kontroliranog disanja, jer udišete prije fraza glazbene izvedbe, a između istih izdišete. To daje vrlo sličan učinak poput disanja za vrijeme joge. Pomaže da se opustite, a postoje naznake i da poboljšava rad srca.”

 

Izvor: geek.hr 

Foto: Unsplash

Comments are closed.

X

Newsletter

Prijavi se na newsletter i budi u toku s najnovijim objavama