mandale

Dobra knjiga: Zaljubi se u svoj život

 

Jeste li znali da orao može živjeti i do 70 godina? To ga čini pticom s najdužim životnim vijekom. Međutim, ta dugovječnost ima svoju cijenu.

Poput čovjeka i orao, u svojim četrdesetima, prolazi kroz krizu srednjih godina kada odlučuje hoće li umrijeti ili se, na određeni način, ponovno roditi. Njegove duge i elastične kandže ne mogu više loviti plijen, a dug i oštar kljun postaje savijen. Krila mu otežaju i počinju zapinjati za trup što mu onemogućava let. Orao tada može ili umrijeti ili proći bolan proces promjene koji traje 150 dana. Ako izabere promjenu, uputi se na vrh planine i smjesti u gnijezdo gdje prvo kljuca kljunom o kamen sve dok mu kljun ne otpadne. Potom strpljivo čeka da mu izraste novi s kojim iskljuca stare kandže i čeka da mu narastu nove. Na kraju, kljuca svoja stara otežala pera i kad mu narastu nova kreće u novi život koji može potrajati još tridesetak godina.

zaljubi se u svoj život

Zaljubi se u svoj život, Ivana Novačić 

Legendu o orlu možete pročitati na početku knjige Zaljubi se u svoj život Ivane Novačić, akademske glazbenice i profesorice glazbene kulture, zvukoterapeut D.ST. (Diploma Sound Healer) te učiteljice i praktičarke theta healinga, joge i reikija (vlastita naklada, 2018.).

Navedena priča vrlo slikovito opisuje proces promjena koje i čovjek prolazi u određenoj životnoj dobi. Da bismo u životu promijenili nešto s čim smo nezadovoljni ili ostvarili nešto čemu težimo i što nas ispunjava, nerijetko moramo napustiti čvrsto ukorijenjena uvjerenja, negativne misli, loše navike pa čak i ljude kojima smo okruženi. Najvažnije je donijeti odluku o željenoj promjeni, a onda ćemo otkriti odnosno, osjetiti i koje metode će nam u tome pomoći.

Autorica je knjigu nazvala priručnikom savjeta, vježbi, tehnika i zvukova za unutarnje putovanje te u njoj predstavlja cijelu paletu najrazličitijih metoda od vježbi disanja, meditacije, vizualizacije, crtanja mandala, korištenja glasa (pjevanje) i zvuka (tibetanske zvučne zdjele, zvučne vilice…) te kristala u terapijske svrhe.

Njena je želja upoznati čitatelja s vježbama, metodama i tehnikama koje je i sama isprobala te se uvjerila u njihovu učinkovitost, a sve one primjenjuju se u svrhu uravnoteženja i unaprjeđenja općeg psihofizičkog stanja pojedinca.

mandaleAutorica je izradila i set od 45 autoriziranih energetskih karata nazvanih Vorteks mandale koje prikazuju slike odnosno mandale (na sanskrtu cijeli svijet ili sveti krug), a njihovo korištenje ima za cilj lakše razumijevanje i primjenu nekih od tehnika opisanih u knjizi. Iako tematski predstavlja zaokruženu cjelinu, pojedina poglavlja mogu se samostalno čitati i prakticirati ovisno o osobnim preferencijama i trenutnim mogućnostima čitatelja da se posveti sebi.

Osluškivati svoj unutarnji glas i aktivno djelovati u smjeru ostvarenja svojih želja vodi nas prema življenju života u koji se lako zaljubiti, a ova knjiga može poslužiti kao bogat izvor korisnih savjeta na tom putu.

U nastavku možete vidjeti neke od mandala s pratećim objašnjenjem.

Vorteks mandale/energetske karte

Mandala OPRAŠTANJE
Opraštanje i otpuštanje
Koncentracijom na sliku otvaramo se za opraštanje i spremni smo otpustiti sve ono što nas je povrijedilo, a više ne služi našem najvišem dobru. Energija mandale uvlači nas u svoj vorteks, pomaže nam da se oslobodimo emocionalnog tereta i otvorimo novim doživljajima. Na taj način podiže našu vibraciju.

mandala

Mandala OBILJE
Blagoslov obilja
Koncentracijom na sliku otvaramo se za primanje i prihvaćanje svih vrsta obilja. Energija mandale uvlači nas u svoj vorteks, otvara nas za nove darove i Blagoslove koje zaslužujemo i pomaže nam da manifestiramo obilje u svim aspektima svog života.

mandala

Mandala UNUTARNJE DIJETE
Divljenje čudima života
Koncentracijom na sliku budimo naše unutarnje dijete koje često biva zanemareno zbog proživljenih trauma i zahtjeva koje svakodnevica sa sobom nosi. Energija mandale uvlači nas u svoj vorteks i omogućava nam da se otvorimo čudima života, kako bi na sve oko sebe gledali s divljenjem i zahvalnošću očima malog djeteta.

mandala

Mandala MAJKA ZEMLJA
Ravnoteža
Koncentracijom na sliku otvaramo se mudrosti Majčice Zemlje koja unatoč izazovima uvijek ostaje prisebna, mirna i uravnotežena. Energija mandale uvlači nas u svoj vorteks i omogućava nam da se umirimo, uravnotežimo i staložimo. Podiže našu vibraciju.

mandala

 

Tihana Malenica Bilandžija

– psihologinja, sistemska konstelatorica, coach i trenerica u području osobnog i organizacijskog razvoja; autorica stranice Inspiracija.net

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Foto: Ivana Novačić

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.