parallax background

10 nijansi kreativnosti: Pitali smo ilustratore

Veganski mramorni banana kuglof
15. studenoga 2020.
Kako iskoristiti dobrobiti biljnog ricinusovog ulja
16. studenoga 2020.

 

Vjerujemo da biti dobro možemo samo onda kada dopustimo da se ono iskonsko naše izrazi kroz nas. Tu kreativnost svi imamo u sebi, ona je iskra koja ljude kroz tisućljeća pokreće. Probuđena kreativnost otvara vrata mističnom iskustvu.

Kako kaže Osho energija kreativnosti nema formu niti strukturu, a opet sve forme i strukture proizlaze iz nje. Kreativnost izranja iz sklada i jednote s božanskim, s onim mističnim i nedokučivim. Tada je kreativnost radost kreatoru i blagoslov ljudima.

Novom #budidobro rubrikom 10 NIJANSI KREATIVNOSTI želimo čuti što je kreativnost za vas, kako ju živite, kako stvarate. Želimo i pokazati da je kreativnost baš sve čemu dopuštamo da raste iz nas, jer tada smo najbliži božanskom, tada smo kreatori, tada smo bogočovjek.

Nije bitno koji oblik kreativnost poprima – je li to pjevanje, slikanje ili sadnja vrta, kuhanje… Ono što je važno je biti otvoren za ono što se želi izraziti kroz nas.

Do sada smo u ovom zanimljivom putovanju ugostili fotografedizajnere nakitafood blogere i keramičare te glazbenike, a danas smo pitali ilustratore Na koji način im kreativno izražavanje pomaže da budu dobro?

U nastavku pročitajte što su nam odgovorili, ali posjetite i njigove IG profile i uživajte u njihovim predivnim ilustracijama, crtežima, slikama, muralima, jednostavno – umjetnosti!

Ines Milčić – Pekmezmed

Kreativnost, izražavanje ili kreacija ili stvaranje je nešto iskonsko u svima nama. Stvaramo i kreiramo da bi živjeli i napredovali. Tako i ja kreativnost ne doživljavam drugačije nego ono što mislim zaista da je – osnovna ljudska potreba. I baš kao što je normalno da se malo krećemo pa malo odmaramo tako je normalno i da smo kreativni. Kad sam prihvatila da je kreativnost (i sve ostalo) sastavni i neizostavni dio života koji se kao i sve drugo pojavljuje u mijenama onda sam se zaista počela osjećati dobro. Ali taj trenutak kad osjetim da se u meni rađa ideja i preplavi me osjećaj (zvučat će jako egoistično) kao da sam u ovom trenu stavljena na zemlju da to realiziram – e onda bi vrištala od sreće i jedva čekam da to nešto i napravim iako možda nije namijenjeno za ništa ili to nešto neću moći unovčiti. Taj osjećaj radosti zbog stvaranja je jedan od najdubljih i najljepših osjećaja koje znam i on mi svaki put poboljša život za jedan level. Takve osjećaje često imam i kad vidim neke “tuđe” radove i kreacije. To je ta energija koja nađe put do nekoga kome je potrebna. Nema ljepše stvari od svjesnog kreativnog izražavanja bilo koje vrste.

pekmezmed

@pekmezmed

Asja Boroš

Kreativno izražavanje mi na više načina pomaže da budem dobro. Moje ilustracije su prije svega moji “dnevnički zapisi”. Svaki dan nacrtam nešto što odražava kako se osjećam ili o čemu razmišljam taj dan, a crtež popratim kratkim tekstom ili riječju koja to dodatno naglašava. To mi pomaže da bolje razumijem sebe i svoje unutarnje procese, da preradim nešto što me muči ili da se ohrabrim kad mi je to potrebno. Taj proces mi omogućuje da budem kreativna i u drugim sferama života. Osim toga, jednostavno uživam crtajući, uživam u ispunjavanju svojih svjetova jarkim, šarenim bojama, uživam stvarati igrajući se i na taj način uvijek ostajem inspirirana. Crtanje, a i svaki drugi način kreativnog izražavanja je stvarno lijek za dušu.

asja boroš

@asjaboros

Slaven Lunar Kosanović

Smislen rad uz ostvarivanje želja i ideja kroz njega, uz pozitivan feedback, svakako pomažu čovjeku da se osjeća bolje. Kad je taj rad kontinuiran, kad si discipliniran i organiziran pa imaš svakodnevni tempo onda to postaje normalna stvar. To je slično kao i redovita zdrava prehrana, fizička aktivnost, komunikacija ili higijena, sve je nužno za zdravo funkcioniranje čovjeka.

lunar

@slavenlunar

Marina Mesar – OKO

Kreativni rad mislim da pomaže svima. Misli koje se gomilaju unutar naših glava trebaju neki ventil da bi nas pustile na miru. Najčešće ako čovjek kontinuirano ne radi zaglavi i počnu ga obuzimati negativne misli, pogotovo u vremenima kao sto je ovo oko nas. Često zaboravimo da je mozak kao i tijelo potrebno “istrčavati” da bi osjećali mir, kako onaj vanjski tako i onaj bitniji iznutra. Meni je studio uništen u potresu i to samo znači da su mi mogućnosti kreativnog izražavanja na koje sam navikla do sad drastično smanjene pa je nakon nekog vremena postalo opasno za um. Čitanje knjiga, gledanje filmova i crtanje manjih formata je kao neki oblik infuzije za sad. Studio se lagano završava, a to samo znači da ću ponovno moći uzeti potpuni zamah rada i jedva čekam da se to dogodi i da ponovno počnem “disati”. Tko zna što se sve nagomilalo u ovom prostoru i vremenu čekanja. Korisna je stvar imati malu bilježnicu i zapisivati i skicirati različite misli, koje onda kasnije samo izvlačim po potrebi. Predložila bi svima da to rade, jer se ne radi samo o crtanju ili slikanju već o čišćenju misli za neke nove ideje i rješenja u životu. Kako nas je naučio profesor na akademiji, crtajte grafičke motive kao kad ste bili djeca i učili pisati slova. Jedna stranica bilježnice, jedan motiv. Djeluje glupavo i besmisleno, ali vjerujte mi nije, jer se nakon nekog vremena mozak utiša i krenu konkretne misli, čim ruka počne automatikom crtati motive, mozak se u nekom stanju polu meditacije opusti od panike i stresa i krene raditi ono sto treba, konkretna logična mirna rješenja za dalje.

oko

@3oko

Maja Tomljanović

Od malih nogu sam bila umjetnički tip. Uvijek sam nešto crtala, šivala, krojila ili stvarala rukama i osjećala se dobro i ispunjeno. Jednostavno sam znala da moram nešto stvarati i to je postalo sasvim prirodan dio mene. A kada to što radiš, radiš iz srca i s ljubavlju bit ćeš dobro!
Istinski živim svoj san, radim ono što stvarno obožavam i zahvalna sam svaki dan, jer nisam odustala putem, jer sam slušala svoje srce kad je bilo najteže. Kreativnost me oslobodila straha od neuspjeha, jer kada ga prihvatiš kao dio života i stvaranja to te čini jačim i boljim u onome što radiš.

maja tomljanović

@majatomljanovic

Boris Bare

Kako mi kreativno izražavanje pomaže da budem dobro? Samim time da radim ono što volim već se osjećam dobro, dok smislim neki fora projekt osjećam se dobro i još ako taj projekt realiziram osjećaj je jako dobar isto tako sa stvaranjem i crtanjem. Ako nešto skiciram na papiru i tu skicu uspijem dogovoriti i nacrtati na zgradu od pet katova osjećaj je jako dobar i ja se osjećam dobro.

boris bare

@bare.boris

Hana Tintor

Prvo, mislim da je važno moći biti “ne dobro”. I biti dobro s tim da nismo dobro. Nerijetko mi iz “ne dobrog” proizađu jače ideje. Ponekad mi se dogodi da osjećam tešku emociju i ne mogu joj jasno definirati uzrok, ne znam ju racionalizirati pa ju pustim iz olovke i na taj si ju način objasnim. Ili barem približim. Pa ju crtam u strip, vodim s njom dijalog, napravim joj neku spačku i onda se skupa smijemo ili – pobijedim. I budem bolje. U mom je slučaju crtanje najčešće ono čemu se okrenem ako nisam dobro. Na taj mi je način prirodno vući iz podsvijesti u svjesno. Crtam i da zamrznem trenutke u kojima se ljudi prepoznaju i osjete svoju emociju. Ne znam koju, niti u koliko mjeri, ali već je i to korak boljitku.
Mislim da je važno za sve – koje god struke bili – da imaju svoj kreativni filter. Svakom je čovjeku stvaranje prirodno i potrebno – i dio je onoga zbog čega jesmo dobro. Ponekad je dovoljno od preostalih namirnica u frižideru napraviti fjiasko od ručka i servirati ga kao u najskupljem restoranu, plesati, pretumbati namještaj u stanu ili se evobašdanas tretirati kao što bi tretirali najvoljeniju osobu.
Kreativno izražavanje su sitnice koje mi mijenjaju svakodnevnicu, a time i kako se osjećam.

hana tintor

@hanatintor

Ninjatiger Magic Bringer

Kako mi kreativno izražavanje pomaže da budem dobro? Pa, pomaže jako puno. Bavim se ilustracijom i tetoviranjem, ali crtam od uvijek. Crtanje mi je uvijek bilo jako bitno, a pošto sam anksiozna i ne baš često organizirana osoba (nije da se hvalim :), crtanje mi je bila neka vrsta “osobne terapije”, neki ritual koji mi je radio dobro, jednostavno sam se bolje osjećao dok crtam, nije postojalo ništa osim mene, markera i papira. Iako i dan danas crtanje ima taj terapeutski učinak na mene, živim isključivo od crtanja tj. to mi je posao. Crtajte i budite dobro 😉

ninjatiger

@ninjatigermagicbringer

Tea Jurišić –  Kvar Ilustration

Bez kretivnosti se ne mogu zamisliti, zato jer od malih nogu ispunjavam različite oblike papira i formata crtežom, slikom, kolažem.
Moja mama čuva račun iz 1993. godine po kojemu sam kao dijete iscrtala površinu apstraktnim, šarenim motivima.
Kreativnost za mene ne znači onaj trenutak kada se sjedne za radnu površinu i počne kreirati ilustracija, taj proces ne staje i neprestano je u pokretu.
Kroz događaje, upoznavanje ljudi, putovanja, kreativnost je najčešće u mojoj glavi, gdje vizualni podražaji potiču proces stvaranja nečeg novog.
Na kraju dana, u svom umu već imam gotove radove koje samo prelijem na papir. To nisu čak niti skice, ja svoj rad vidim gotov dok još nije ni započet.
To je jedna djetinja igra koja me neprestano čini fokusiranom i zadovoljstvo koje mi taj proces pruža me čini ispunjenom i sretnom osobom.
Kreativnost i stvaranje me formiralo kao čovjeka i činjenica da se iz ničega može stvoriti toliko velika narativna priča mi pruža nevjerojatno zadovoljstvo.

tea jurišić

Jadranka Lacković – ojomagico

Dobro sam jedino ako crtam. Slikam. Stvaram.
U mom životu isprepleće se privatno i poslovno. Imam i nemam radno vrijeme. Ako ne crtam za sebe crtam drugima, ali stalno nešto stvaram.
U teškim životnim trenucima “vadilo” me je jedino crtanje. Kada ne mogu izreći nešto riječima učinim to tušem i perom. Olovkom. Kistom. Zvuči kao cliche, ali eto, tako je. Ne mogu zamisliti dan bez crtanja. Činim to čak i kada nisam svjesna. Ostavljam tragove na zamagljenim staklima, u pijesku, slažem lišće, oblutke, memoriram trenutke. Ne znam je li mi to oduvijek dolazilo prirodno ili je naučeno nakon svih tih godina školovanja na području likovne umjetnosti, ali danas mi je crtanje bitno kao i disanje. Jedno bez drugoga ne ide.

ojomagico

@oojomagicoo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.