12 znakova kako znati je li doista vrijeme za razvod

epci rides
„Epic Rides“ stiže u Njivice: Upoznajte ljepote Hrvatske biciklom i sjajno se zabavite
4 travnja, 2022
vježbe
Vježbe za torakalni dio kralježnice
5 travnja, 2022

 

Što je to ljubav? Koliko često se to pitamo i imamo li odgovor na to pitanje? Ono što je sigurno je da svaka individua ljubav definira na temelju vlastitog iskustva, ali to je zapravo i odgovor. Ne postoji jedna definicija koja vrijedi za sve, ne postoji jedna percepcija i ne postoji jedna manifestacija ljubavi.

Ljubav je umijeće – vještina. Vještina koja iziskuje kontinuirano učenje i disciplinu jednako kao i kada po prvi put počnemo učiti neku novu aktivnost. Ako želimo saznati kako se ovladava novom vještinom, moramo ju spoznati i kroz teoriju i kroz praksu kako bi naposljetku ona postala dio naše intuicije.

Erich Fromm: “U činu ljubavi, u davanju sebe, u činu prodiranja u drugu osobu pronalazim sebe, otkrivam sebe, otkrivam nas oboje, otkrivam čovjeka. Jedini put potpunog spoznavanja je u činu ljubavi, a taj čin nadilazi misao i riječ.”

Ono što nam je evolucijski “usađeno” u DNK je biološka potreba za sjedinjenjem budući da o njoj ovisi opstanak ljudske vrste, dok ljubavna sposobnost u adolescentskoj dobi ovisi o karakternom razvitku osobe. Istinska je ljubav izraz produktivnosti i ona implicira brigu, poštovanje, odgovornost, koncentraciju, strpljenje, razumijevanje i trud. Ona je aktivno nastojanje za srećom i rastom voljene osobe gdje to nastojanje izvire iz vlastite sposobnosti da se voli. Ali, nažalost, mnogima je još pojam ljubavi apstrakcija koju povezuju s kratkotrajnim rudimentarnim osjećajem ushićenja poput početne zaljubljenosti, čina sklapanje braka i rađanja djece – sve van toga je rutinizirano.

razvod

Distorzija ljubavi u bračnoj zajednici

Jedan od čestih razloga pucanja odnosa je to da se odnos promatra kroz početni, intenzivni doživljaj zaljubljenosti između dvoje stranaca. To je također nešto što smo od djetinjstva nesvjesno integrirali u mentalnu sliku odnosa kroz romantične filmove u kojima su se često prikazivali samo zanosni trenuci.

Međutim, početni osjećaj intimnosti po prirodi je kratkotrajan jer ljubljena osoba više nije stranac, ushićenje splašnjava, a uvjerenje da smo u potpunosti upoznali partnera u konačnici psihološki aktivira dosadu. Da bi se spasio osjećaj ushićenja, partneri se često odlučuju za sklapanje bračne zajednice jer su uvjereni da će to eliminirati njihove individualne ili interpersonalne konflikte. Takva tendencija ukazuje na to da brak postaje objekt snivanja koji ulijeva nadu da će se konflikti, dosada i nepovjerenje između partnera promijeniti njegovim sklapanjem što brak drži na klimavim nogama već u samom začetku.

Drugi učestali problem s kojim se danas sve više susrećemo je da se ljubav počela promatrati kroz posjedovanje supružnika te da se ljubav uspostavlja njegovim posredstvom, a ne posredstvom vlastite sposobnosti da volim i investiram. Jednom kada se pronađe supružnik, vjeruje se da se sve ostalo odvija samo od sebe što stvara privid i ljubav ograničava isključivo na pasivnu ili aktivnu simbiotsku povezanost.

razvod

a. Mazohistička osoba – pasivni oblik simbiotske povezanosti
Osoba želi postati sastavni dio druge osobe, u potpunosti odbacuje vlastiti integritet i podložna je podčinjavanju. Ovisi o partneru, pasivna je i nikada ne mora donositi odluke jer se u potpunosti oslanja na partnera.

Mazohistička osoba odvojena je od same sebe i ljubavnim odnosom se štiti od zastrašujućeg osjećaja samoće tako što postaje sastavni dio druge osobe. Time se odnos ne zasniva na slobodi i autentičnom razvoju već na rehabilitiranju zavisnog partnera koji se još nije oslobodio obrasce infantilne povezanosti.

b. Sadistička osoba – aktivni oblik
Osoba čini supružnika sastavnim dijelom sebe. Ona zapovijeda, uzdiže se, omalovažava, izrabljuje i vrijeđa, a prije svega želi biti obožavana, dok su znakovi ekstremnog sadizma manifestiraju kroz namjerno nametanje patnje drugom ljudskom biću. Sadističku osobu proganja karakterološka potreba za dokazivanjem jer je emocionalno ostala dijete.

U oba oblika simbioze sjedinjenje se ostvaruje bez integriteta, a prisutnost pasivnog oblika ne isključuje postojanje aktivnog oblika i obrnuto.

Time možemo zaključiti da se funkcionalnost braka gubi u trenutku gubitka osobnog, individualnog integriteta jer ljubav je dijete slobode, a ne dijete dominacije. Ljubav je dezintegrirana unutar bračne zajednice u trenutku kada supružnici postanu robovi odnosa i kada ona više ne funkcionira istinski i produktivno, a odnos se isključivo svodi na zadovoljenje potreba jednog supružnika.

razvod

12 znakova kako znati je li doista vrijeme za razvod

Razvod braka vrlo je težak psihološki i emocionalni čin, ali jednako tako je i ponekad najbolje rješenje. Plašt je to koji obuhvaća mnogo sudionika, zajedničkih temelja i vrlo često baš to bude razlog odustajanja i nastavak dugoročne patnje nefunkcionalne zajednice. No, bol i tuga koja se ostajanjem dugoročno integrira u bračnu svakodnevicu, puno su teži i traumatski nego razilaženje.

Svaki razlog za razvod braka po važnosti se razlikuju od para do para, odnosno motivator razvoda braka kod jednih ne mora značiti da će inicirati razvod kod drugih. Stoga je bitno ne uspoređivati vlastitu obiteljsku situaciju i stanje odnosa s tuđim, svim naporima nadići društvene standarde ako se ne osjećate dobro i spoznati da je ova odluka stvar vlastitog izbora.

Razvod isto tako sa svim svojim implikacijama neuspjeha, gubitaka i odbacivanja predstavlja jaki udarac na samopoštovanje pojedinca, no ukoliko su isprobane sve tehnike za spašavanje braka, patnja je dugoročna, a bračna medijacija nije uspjela ili se odbija od strane supružnika, u redu je tražiti razvod braka. Oživljavanje nesretnog ili neispunjenog braka počinje prije svega sa željom da se stvari promijene, a ako oba supružnika nisu zainteresirana za rad na braku i nisu motivirana unutarnjom željom za promjenom, možda je vrijeme za odlazak.

Gdje god se nalazili u procesu donošenja odluka, u nastavku su neki znakovi da je možda vrijeme za rastanak.

1. NASILJE 

Znakovi koji se nikako ne smiju zanemariti odnose se na nasilje, bilo da se radi o fizičkom, emocionalnom ili verbalnom nasilju. Često pojam nasilja/zlostavljanja vežemo samo s fizičkim, no nasilje su i grube riječi, vrijeđanje, omalovažavanje te ostale ne fizičke radnje kojima se želi u vama probuditi osjećaj manje vrijednosti.
Život u prijetećem, stresnom okruženju, gdje smo konstantno u strahu od opasnosti može dovesti do znatnog iscrpljenja organizma i negativno utjecati na mentalno zdravlje. U slučaju gdje je aktivan bilo kakav oblik nasilja, vrlo je bitno da skupite hrabrosti i zatražite pomoć od bližnjih ili obližnjih skloništa i savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja.

Link s popisom sigurnih kuća i savjetovališta

2. ŽELITE RAZLIČITE STVARI

Ako sa supružnikom ne dijelite istu misiju i viziju zajedničkog života, odnosno niste na istoj strani oko toga što želite od života, ima smisla razdvojiti se. Ponekad ljudi na početku veze govore da su spremni i da žele sve ono čemu zajedno maštate, no na kraju kada se dođe pred trenutak čina, oni se povlače. To je naravno problem jer se partner ne može uskladiti s vašim dubokim potrebama i željama što znači da postoji velika vjerojatnost da brak neće biti ispunjen.

razvod

3. BRAK UZROKUJE ZNAČAJNU NEVOLJU I STRES

Da bi brak bio toksičan ne mora postojati konkretan razlog razvoda, već on može biti vrlo jednostavan – odnos je loš i ne postoji održiva kompatibilnost. Često stres olako shvaćamo i ne razumijemo mehanizam po kojem on ostavlja tragove na naše sveopće zdravlje, kao i zdravlje i razvoj djece. Naime, Istraživanja su pokazala da parovi s više bračne napetosti imaju tendenciju doživjeti ubrzani pad zdravlja u usporedbi s ljudima u sretnim brakovima.

Vaše zdravlje – psihičko i fizičko – važno je pa ako ga zaštititi znači da ćete možda morati napustiti svoj brak, neka tako bude.

4. NEPOSTOJANJE INTIMNOSTI 

Nedostatak intimnosti u braku nije nepopravljiv, ali je često veliki razlog zašto se parovi razvode. Studija objavljena u časopisu Journal of Sex & Marital Therapy pokazala je da je nedostatak ljubavi ili intimnosti najčešće citirani razlog za razvod.

Primjetno, ne radi se samo o spolnom odnosu već postoje i mnoge druge vrste intimnosti koje se odnose na osjećaj istinske bliskosti jedno s drugim. Ako se ne možete (ili ne želite) osjećati blisko jedno s drugim, vrlo je teško očekivati da će se intimna povezanost, uzbuđenje i strast moći nadomjestiti s nekim drugim oblikom uzbuđenja.

5. KOMUNIKACIJA NIJE UČINKOVITA 

Loša komunikacija primarni je čimbenik odluka za razvod braka. Ako se stalno svađate i ne možete se verbalno povezati na učinkovit način, to nije nešto što biste trebali zanemariti. Komunikacijske vještine mogu se apsolutno poboljšati, ali treba obratiti pozornost na to jesu li napori da to učinite interpersonalne ili jednostrane.

razvod

6. NEDOSTATAK MEĐUSOBNOG POŠTOVANJA 

Od vitalnog je značaja imati odnos razumijevanja, poštovanja i povjerenja sa svojim supružnikom. Ako jedan ili oba partnera često ne poštuju drugoga, to također može biti razlog za razvod.

Institut Gottman na temelju provedenog istraživanja o odnosima, definirao je “apokalipsu četiri konjanika” koji dovode do razvoda braka. Naime, četiri konjanika su četiri komunikacijske navike koje povećavaju vjerojatnost razvoda, a to su kritiziranje, obrambeni stav, osjećaj napadnutosti koji onemogućuje održivu konverzaciju za rješavanje problema i prezir.

To znači da će se par koji koristi bilo koju od ove četiri navike bez uspješnog “popravljanja” tijekom vremena, sve manje okretati jedno drugom kako bi zadovoljili svoje potrebe za povezivanjem.

7. NEMA DUHOVNE ILI EMOCIONALNE POVEZANOSTI 

Postoje slučajevi i kada se dogodi da supružnik “preraste” drugog, što je zaista bolno, ali jednako važno za zdravu bračnu zajednicu. Ako supružnici nisu na istom emocionalnom i duhovnom putu, postoji velika vjerojatnost da će se njihovi putevi toliko razilaziti da će se početi prelijevati na sve segmente u zajedničkom životu od komunikacije, rješavanja problema, intimnosti i emocionalne povezanosti. Emocionalna nedostupnost partnera također može biti jedan od razloga zašto je u redu razvesti se.

8.  JEDNA OSOBA SNOSI SAV FIZIČKI I EMOCIONALNI RAD 

Fizički i emocionalni segmenti braka odnose se na oba partnera te nikako nisu odgovornost jedne osobe. Ako jedna osoba sa svoje dvije ruke i jednom glavom obavlja posao koji tereti četiri ruke i dvije glave, opterećena je i iskorištena. Da se krov ne sruši potrebna su minimalno četiri zida.

9. POSTOJI NERAVNOTEŽA U FINANCIJAMA KOJA NIJE DOGOVORENA

Financije svake obitelji su različite, a neki parovi mogu biti sasvim zadovoljni što je jedna osoba uzdržavatelj. Ali ako se nalazite u ovakvoj situacija, a da ona nije dogovorena, to može postati brzi put do ogorčenja za osobu koja spaja kraj s krajem. Uz probleme s budžetom usko je povezano i nepromišljeno trošenje, kockanje i nezainteresiranost za financijski doprinos kućanstvu (averzija prema zapošljavanju jer je drugi partner dobrostojeći).

razvod

10. IZAŠLI STE IZ FAZE PORICANJA 

Mnogi parovi poricat će činjenice o nefunkcionalnosti braka i problemima sa supružnikom dok god se bore s vlastitim unutarnjim problemima. Unutarnja neravnoteža često dovodi do nesposobnosti da prepoznamo negativne obrasce koji su vanjskom faktoru vrlo očiti. No, u trenutku kada sebe postavimo na zemlju, lakše će se izaći iz faze poricanja i donijeti odluka koja doprinosi razvoju oba supružnika, ali u različitim smjerovima.

11. NE MOŽETE ZAMISLITI DA BUDETE SA SVOJIM SUPRUŽNIKOM DO KRAJA ŽIVOTA

Ako vas pomisao da se ništa ne mijenja plaši više od pomisli na odlazak, to je znak da je u vašem najboljem interesu krenuti prema razvodu.

12. BRAK SE NIJE POBOLJŠAO UNATOČ SVIM NAPORIMA

Legitimno ste iscrpili sve tehnike za spašavanje braka, bilo kroz terapiju parova ili jednostavno otvoreno razgovarajući o problemima s kojima se vaš brak suočava i ništa se nije poboljšalo, brak će vjerojatno nastaviti biti jako iscrpljujući.

Ako supružnik ne može prevladati ovisnost, narcističku svemoćnost ili želju za izrabljivanjem, takva se osoba nikada neće moću u potpunosti prepustiti promjeni, a stoga i voljeti. Često se uvjeravamo da naša ljubav može promijeniti drugu osobu, da se naš unutarnji razvoj i introspekcija mogu kroz brak reflektirati na supružnika, no ako kod supružnika ne postoji intrinzična motivacija za promjenom, niti jedan dobronamjerni čin neće ju potaknuti. Vi sami ne možete mijenjati drugu osobu ukoliko druga osoba odbija mijenjati svoje neprimjereno ponašanje.

Jednako kao što je za svađu potrebno dvoje, tako je i za održavanje odnosa potrebno dvoje i nije održivo ako u odnos dominantno investira samo jedna strana. Dugoročno je iscrpljujuće i otvara prostor za pitanje koliko ste zapravo kompatibilni sa supružnikom i na koji način mislite da će taj odnos funkcionirati u budućnosti? Poštovati supružnika znači dopustiti mu rasti i razvijati radi njega samog i na njegov vlastiti način, a ne da bi služio drugog. Ako te ljubim, onda se osjećam istovjetnim s tobom.

 

 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

IZVORI:

https://www.gottman.com/about/research/

https://www.mindbodygreen.com/articles/four-horsemen-gottman-research

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.