6 načina kako svakodnevno vježbati samopoštovanje

 

Ljubav prema sebi nije čarobna energija koja će nam jednog dana pokucati na vrata i ući u našu svijest. Ljubav prema sebi svakodnevne su male aktivnosti koje na svjesnoj razini odlučujemo napraviti za sebe jer zalaganje za sebe uvijek je odraz toga da vjerujemo u vlastitu vrijednost i da zaslužujemo onaj osjećaj ponosa i ispunjenosti na kraju svakog dana.

Promjena starih obrazaca, poput jače ljubavi prema sebi, ne mora uvijek biti složena ili dugotrajna. Rad s dnevnim mikro odlukama moćan je način da uravnotežite još dublji, izazovniji posao koji iziskuje svaka nova promjena.

Isprobajte sljedeće prijedloge kad god poželite veću dozu ljubavi prema sebi u danu.

6 načina kako svakodnevno vježbati samopoštovanje

1. Upoznajte unutarnjeg kritičara

Onaj, nikada uspavani glasić koji svi imamo u glavi, vrlo često voli ukazivati na naše pogreške i nedostatke, kritizirati nas i degradirati samu našu bit. Osvještavanjem unutarnjeg kritičara stavljamo se u poziciju promatrača koja nam može pomoći da se neidetificiramo sa svim tim unutarnjim negativnim kritikama. Unutarnji kritičar ili ego, nema lošu namjeru već nas zapravo želi zaštiti perfekcionizmom gdje je sve pod “kontrolom”. Za lakše odvajanje od svakodnevnog kompulzivnog samokritiziranja, nadjenite kritičaru neko ime i prozovite ga svaki put kada osvijestite da se aktivirao, a potom ga pitajte da li se rješenje može pronaći na neki ljubazniji i uravnoteženi način.

2. Dopustite si odmor tijekom dana kao podršku fizičkom tijelu

Svaki put kada odvojite nekoliko minuta tijekom dana za pauzu i brigu o svom tijelu, podsjećate se koliko ste važni, a to je čin pune ljubavi. Odmor ne mora nužno značiti ležanje ispred televizije već može biti:
– priprema zdravog međuobroka – u rubrici Dobra hrana možete pronaći široki izbor obroka za svačije nepce
– bolja fizička briga o sebi – o pokretu i 3 besplatna online programa čitajte na Feel Good pokret
– njega tijela – pripremite vlastiti SPA kod kuće kao idealni način brige o sebi

samopoštovanje

3. Neka vaš način razmišljanja inspirira vaše postupke

Rad s afirmacijama u prvom licu može pomoći u reprogramiranju podsvjesnog uma što može biti vrlo inspirativno i autentično. Ponekad su najsnažnije afirmacije najjednostavnije, poput: “Ja stvaram ljubavne odnose u svom životu” ili “Učim biti sama sebi majka i njegujem sebe”. Inspiraciju za afirmacije pronađite na sljedećim linkovima:

– Afirmacije za zdravlje
– Afirmacije za početak dana
– Afirmacije prije spavanja
– Afirmacije za ljubav prema sebi

4. Ne umanjuj vlastitu vrijednost u odnosu na druge

U redu je šaliti se na račun vlastitih nedostataka ili priznati manu pred drugima jer se tako aktivira samoprihvaćanje istih, ali učestalim naglašavanjem određenih mana možemo nesvjesno uvjeriti um u nešto što je bilo samo prolazni period. Isto kako možemo uvjeriti sebe, možemo uvjeriti i druge, odnosno učestalim naglašavanjem određene stvari usmjerava se fokus na nešto što do tada možda nitko nije niti primijetio osim vas. Stoga, osvijestite trenutak kada šala ili “javno” prihvaćanje prelaze granicu (ne)samopoštovanja i zaustavite se. Također, ne umanjujte vlastitu vrijednost, talente ili vrline pred drugima samo da bi se netko drugi osjećao ugodnije, potvrđeno ili veliko. Volite sebe, založite se za sebe i budite ponosni na sve što ste učinili i prevladali, dok druge susrećite s milošću i poniznošću.

ljubav prema sebi

5. Naučite druge ljude kako da se prema vama odnose s poštovanjem

Uvijek učimo druge ljude kako se ponašati prema nama na način na koji se ponašamo prema sebi, što bi drugi ljudi mogli podsvjesno početi i odražavati, a postavljanjem granica u našim odnosima također učimo druge kako da se prema nama ponašaju s određenim granicama. Ovo bi se moglo postići tako da nježno i s ljubavlju prozivate dobrog prijatelja ili partnera kada su nepristojni prema vama ili vas odbacuju.

samopoštovanje

6. Kreirajte prostor u svom životu

Prostor vam pomaže da se povežete s vlastitom energijom i vlastitim emocionalnim iskustvom. S ovog utemeljenog, osnaženog mjesta donosit ćete odluke – čak i one male, poput toga trebate li ostati i odmoriti se ili otići na druženje. Stvaranje prostora moglo bi izgledati kao da odvojite malo vremena, barem 15 minuta svaki dan, za vođenje dnevnika ili meditaciju, a što sve možete učiniti za sebe početkom svakog novog dana pisali smo na Feel Good jutra.

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

Photos: Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.