9 principa kako održivo sakupljati samoniklo bilje

 

Sakupljanje samoniklog jestivog i ljekovitog bilja divna je aktivnost. U prirodi si, povezuješ se sa snagama šuma, livada, voda, osjetiš njihov mir, udišeš svježi zrak i još k tome sakupljaš zdrave plodove prirode za svoj dom.

Osobno, sakupljanje samoniklog bilja mi donosi jednu od najvećih radosti na svijetu. Tu se osjećam slobodno i snažno. Prekrasan je osjećaj znati se prehraniti iz prirode i živjeti zdravo i u skladu s prirodom. Uz to, svo samoniklo bilje besplatno je i svakome jednako stoji na raspolaganju. Sve su ovo dobri razlozi za sakupljanje samoniklog ljekovitog i jestivog bilja. No, pri sakupljanju samoniklog bilja važno je imati na umu nekoliko osnovnih pravila. Kako bismo svi (uključujući i buduće generacije) mogli uživati u dragocjenom bilju, važno je da ga sakupljamo na način koji čuva prirodne resurse i štiti okoliš. Zato vam ovdje predstavljam devet principa kako održivo i odgovorno sakupljati samoniklo bilje.

9 principa kako održivo i odgovorno sakupljati samoniklo bilje

1. Sakupljamo samo biljke koje dobro poznajemo

Ovo pravilo vrijedi za bilo koju biljku koju želimo sakupljati: moramo ju sa 100 % sigurnošću znati prepoznati. Naime, postoje i otrovne biljke te je važno da znamo što radimo kada koristimo određenu biljku. Često biljke liče jedna na drugu i zato preporučam da se najprije jako dobro upoznate sa samoniklim ljekovitim i jestivim biljkama prije nego što ih konzumirate. Ponesite knjige o samoniklom bilju na izlete u prirodu. Ako vam nedostaje znanje ili samopouzdanje, zamolite nekoga tko se razumije u samoniklo bilje da vam pomogne ili posjetite moje radionice samoniklog bilja!

Alternativno, možete kupiti ljekovito bilje za čaj u ljekarnama, drogerijama ili od iskusnih travara, koji uz to znaju pripremiti razne ljekovite pripravke i kozmetiku od biljaka.

2. Sakupljamo samo onoliko koliko nam treba

Drugo pravilo sakupljanja samoniklog jestivog i ljekovitog bilja nalaže nam da beremo samo onoliko koliko nam zaista treba. Možemo ubrati nešto bilja za sušenje i za zimsku zalihu, ali nipošto više od onog što će nam trebati kroz jednu godinu. Naime, biljke s vremenom gube ljekovito djelovanje te ih ne bi trebalo skladištiti na dulje vrijeme. I naravno, iz poštovanja prema prirodi uzimamo samo ono što nam je zaista potrebno i čuvamo prirodne resurse. To također znači da nikad nećemo ubrati sve biljke na jednom području kako bismo osigurali da se biljka i dalje može razmnožavati i održati.

3. Čuvamo zaštićene i ugrožene vrste

Kao ljubitelji prirode, podrazumijeva se da ne sakupljamo zakonom zaštićene ili ugrožene vrste. Ako se radi o ugroženoj vrsti, postoji mogućnost da ju kupite u biljnoj ljekarni, ali pritom obraćajte pozornost na deklaracije o održivoj berbi.

4. Ostavljamo korijen biljke

Korijen biljci omogućava preživljavanje. Kako bismo sačuvali biljku, preporuča se pažljivo odrezati ili ubrati gornji dio biljke i ostaviti korijen u tlu. Na taj način, biljka se sama ponovno može regenerirati. Ako vam je potreban korijen određene ljekovite biljke, pripazite da uvijek ostavite nekoliko primjeraka u tlu. Tako možemo računati na to da će biljka nas i druge životinje koje se njome hrane ponovno obradovati iz godine u godinu.

5. Bilje sakupljamo na čistim područjima

Izbjegavajte zagađena područja. Nemojte sakupljati biljke uz jako prometne ceste ili uz poljoprivredne površine tretirane pesticidima ili umjetnim gnojivima. Samoniklo bilje ne stavljajte u plastične vrećice već u košare ili platnene vreće.

6. Vrijeme sakupljanja samoniklog bilja

Postoji nekoliko pravila kada je najbolje sakupljati samoniklo bilje:
• Cvjetove sakupljamo tik pred punu cvatnju tijekom sunčanih dana. Tada je najveća koncentracija eteričnih ulja.
• Ostale biljke najbolje je skupljati prije nego što odu u cvijet i sjeme.
• Sočne bobice potrebno je pažljivo brati – idealno tik pred punu zrelost jer će još nakon branja dozrijevati.
• Biljke bi trebalo sakupljati samo u suhom stanju. Dakle, ako su još mokre od rose ili kiše, treba pričekati da ih sunce osuši.
• Korijen ljekovitog bilja sakuplja se na proljeće ili jesen. Pažljivo ga iskopajte, očistite, operite vodom i osušite.
• Nakon branja, ljekovito bilje treba koristiti što prije moguće. Ako ga ne možete preraditi ili iskoristiti odmah, možete ga osušiti i skladištiti za kasniju upotrebu.

7. Kako sušiti bilje

Nemojte prati bilje prije sušenja (osim korijenja). Pažljivo ga rasprostrite na čistoj površini u što tanjem sloju. Kao podlogu, možete koristiti papir ili drvo. Neke ljekovite biljke, kao primjerice gospinu travu, možete osušiti tako što ih svežete u buket i objesite.

Druge pak biljke ne bi uopće trebalo izlagati svjetlu dok se suše. Zato se preporuča biljke sušiti na tamnom, suhom mjestu na svježem zraku (ne mora biti topli zrak).

Tek kada su potpuno suhi svi dijelovi biljke, možete ih pripremiti za skladištenje. Uzmite u obzir da tijekom sušenja i skladištenja biljka uvijek gubi dio svog ljekovitog djelovanja. Najjače ljekovito djelovanje ima svježa biljka.

8. Kako skladištiti samoniklo bilje

Sušeno bilje spremamo u staklenke ili druge posude s čvrstim poklopcem. Ako imamo veće količine bilja, također ga možemo spremiti u platnene vreće ili karton. Ne zaboravite napisati etiketu s imenom i datumom spremanja. Skladištite ih na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Redovito provjeravajte stanje biljaka kako bi se spriječila pojava plijesni ili štetočina.

Okvirni rok trajnosti ljekovitog bilja:
– Bezmirisne biljke: dvije godine
– Aromatične biljke: godinu dana
– Korijenje: tri godine
– Biljke u ulju ili alkoholu: nekoliko godina
Napomena: biljke se i dalje mogu koristiti nakon što prođe ovaj rok, ali će im ljekovito djelovanje biti smanjeno.

9. Poštujmo prirodu

Za kraj, možda najvažnije od svih pravila: odnosimo se prema prirodi s poštovanjem. Čuvajmo prirodu jer bez nje ne bi bilo ni nas. Mi u biti jesmo dio prirode!

Konkretno, to također znači da ne smijemo sakupljati ljekovito bilje u zaštićenim područjima kao što su nacionalni parkovi. Poštujmo netaknutu prirodu i održimo ju zdravom i čistom.

Priroda je beskrajno darežljiva. Daje nam sve što nam je potrebno za život. Zato joj najbolje možemo uzvratiti zahvalnošću i dubokim poštovanjem.

Sakupljanje samoniklog jestivog i ljekovitog bilja kao izvor zdravlja i radosti

Sakupljanje samoniklog bilja može biti izvor velike sreće – svaki boravak u prirodi daje nam pregršt razloga za zahvalnost. Uz to što nam ljekovito i jestivo samoniklo bilje može biti izvor fizičkog zdravlja, sakupljanje bilja u prirodi je također vrlo povoljno za naše psihičko zdravlje. Naime, svaka šetnja prirodom smiruje i pozitivno utječe na psihu. Uz ovih 9 savjeta kako održivo i odgovorno sakupljati ljekovito bilje, sigurna sam da ćete uživati u šetnjama prirodom i da ćete se vraćati kući s košarama punim zdravog i korisnog samoniklog bilja!

Ako želite naučiti više o samoniklom jestivom i ljekovitom bilju i na licu mjesta naučiti kako sa sigurnošću prepoznati i koristiti bilje, bilo bi mi izrazito drago da mi se pridružite na mojim radionicama samoniklog bilja. Polaznici se na radionicama u Zagrebu upoznaju s 10 ljekovitih i jestivih biljnih vrsta koje su u to doba u sezoni. Nakon radionice svatko dobije e-book s opisima, slikama i receptima za svaku biljku, a ima pristup i Facebook grupi za potporu u prepoznavanju bilja. Zimski ciklus radionica započinje 17.2.2023. Prijaviti se možete ovdje.

 

 

Naomi Bosch

plentiful-lands.com

IG @plentiful_lands

Foto: Unsplash, Marija Mikulić

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.