aklea neon

Aklea Neon: Granica je linija koja definira i odvaja osobni prostor u odnosu na ostatak svemira

 

Daughters of Kali, originally. Bijesna sam i super mi je ta emocija, jer je tako aktivna. A srednjak? Kada ga nekom pokažem to znači da sam si dozvolila da mi granica bude debelo prekoračena. Kad sam u srednjoj imala problema s prištićima mama bi mi rekla da su to moji “mali bjesovi” koji izlaze van. Ovih dana ga bolje kanaliziram pa mi ne ostavlja ožiljke po licu i sve rjeđe diže prst u zrak.

U ovo vrijeme notornog gaženja preko granica ljudskosti i prava drugog čovjeka, u zadnja tri dana ponavlja mi se uzorak – konstanto srećem djevojke koje svoje granice zbog priučenog stida, srama i osjećaja manje vrijednosti svoje granice gutaju kao pijesak. Što smo to učile gledajući naše mame i bake? Moja babili je stavljala sebe na zadnje mjesto, davala didi upravljač, spavala na rubu kreveta i ljutila se kad bi joj išta kupili jer uzalud trošimo novce. Ovo ponašanje se veličalo i tumačilo kao velikodušno. Sada mi je jasno da je to stavljanje tuđih potreba prije svojih i primjer nezdrave granice. Neki od znakova da imaš nezdrave granice su: reći “da”, kada misliš “ne”, osjećaj krivnje kada kažeš “ne”, prihvaćanje tuđih vjerovanja i ideja kako bi bio prihvaćen, ne davanje do znanja nekome da te maltretira, fizički dodir ili seks kada to ne želiš, ne komuniciranje svojih potreba u odnosu… Znam jer sam sve i sama jednom radila, nešto radim još uvijek jer se ne uspijem “uhvatit” na vrijeme.

aklea neon

A što je granica? Granica je linija koja definira i odvaja tvoj osobni prostor, tvoju osobnu sreću, želje i potrebe i tvoju osobnu istinu u odnosu na ostatak svemira. A postavljali smo ih tijekom skupljana vjerovanja, mišljenja, stavova, prošlih iskustava i socijalnog učenja. Znači nešto što je “ok” za osobu OSOBNO i ono što “nije ok” za osobu OSOBNO.

Društvo ti ne može reći što su tvoje granice, prijatelji ti ne mogu reći što su tvoje granice, roditelji ti ne mogu reći što su tvoje granice – jedino ti možeš znati svoje granice. Iako ti ih realno, svi pokušavaju reći.

Najveći problem nije to što drugi prijeđu naše granice već što ih mi sami prijeđemo. Kad dopustimo nekome da prijeđe naše granice mi ih zapravo sami prelazimo.

Kako znaš je li ti netko prešao granicu? Po osjećaju. Osjećaji uvijek govore je li tvoja granica prijeđena ili ne. Ako je netko rekao nešto što te povrijedilo – prešli su tvoju emotivnu granicu. Kada nismo vjerni onome što osjećamo da je ok s izdajemo sami sebe. Kada to napravimo puno puta, u potpunosti gubimo vjeru u sebe, a granice nam počinju popuštati, jer više nismo sigurni što smo. Zato sam ja u dodiru sa svojim osjećajima svaki dan cijeli dan jer ako želim živjeti ovaj divan život u koji mi se sve transformira otkad sam počela slušati sebe – uvijek znam kako se osjećam, priznajem si zašto se tako osjećam i izrazim kako se osjećam. Kao što činim sada.

Kako se mijenja vrijeme, mijenjamo se i mi, a tako i naše granice. S novom vezom ili bebom u kući, tvoji osjećaji prema onome što želiš ili ne želiš promijenit će se. Npr. ako sam s tobom u vezi neko vrijeme i otkriješ mi neki svoj fetiš, vjerojatno je da ću biti u povjerenju da ga s tobom i isprobam. ALI ako mi u inbox dok još nismo postigli baš nikakvu razinu intime šalješ slike lika koji zavezan za stolicu liže stopala curi, samo ćeš me creep outati i zaslužiti block.

aklea neon

Onaj koji sam sebe ne sluša i ne poštuje što osjeća, krši svoje granice. Onaj koji ne poštuje što drugi osjećaju, krši tuđe granice. Pa npr. sve žene imaju radar za ljigavog lika, a svi ljigavi likovi znaju da su ljigavi, jer konstantno žive od silovanja granica žena koje zbog sustavnog uvjerenja misle da ne smiju reći “ne”, još više ako je taj ljigavi na poziciji moći. U glazbenoj industriji ih ima AJME. Neki dan me jedan od njih pitao da mu dam broj da mi može poslati neku fotku mene koju je ufotkao, ja samo mu rekla da mi ju može poslati njegova asistentica, jer ima moj mail. I dala sama sebi high five.
U ovo doba otvorenijih odnosa “spiritualci” čine isto predugim grljenjem, masiranjem, maženjem… kad sam tamo znat ćeš da sam tamo, jer ću ti jasno to pokazati, kad nisam – GET OUT OF MY ZONE. Ako toliko sve feelaš, ne kužim kako ne možeš feelati ovaj jasan impuls. I ne želim osjetiti kak se nisi zadnja četiri dana tuširao dok me dugo grliš, jer kao dio SVOJE osobne higijene odlučujem reći NE zagrljaju s tobom.

Kad ti idući put lik kaže da si histerična ili preemotivna ili emotivno nestabilna – reci: “moguće, jer si prešao moju osobnu granicu. Možda ju nisam dovoljno jasno definirala pa mi molim sada daj malo prostora ili podrške, a onda ću ti jasno reći gdje mi je granica da idući put ne dođe do eskalacije. I molim te, isto učini i ti u svakom trenutku.” I znaš šta je još super kad ovo počneš raditi – ne moraš nikog OGOVARATI, jer sve riješiš s ljudima u lice prije ikakvog konflikta.

Ako se netko osjeća prozvanim u ovim postovima, neka se osjeća. I neka se pita zašto sam mu s ovim riječima prešla granice. I baš me zanima, u ovih nekoliko dana ogromnih turbulencija i retrograda jeste pustili da vam se prelaze granice ili ste se tuneinali i zauzeli za sebe? Peace the mother fuck out.

 

Aklea Neon 

 

Intervju s Akleom Neon pročitajte ovdje. 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.