amazona požar

Amazona – zašto gori kolijevka kisika ili prane?

 

Zahtjevima prema savršenstvu društvo čovjeka pretvara u roba. Tako je brak vrsta zahtjeva koji uvjetuje, ali iz kojega je potrebno stvoriti ne-vezanost kroz ljubav. To je jako teško zbog ega, jer on stvara krivu sliku o ljubavi i on brak često koristi za svoje polje na kojem se bori za nadmoć.

Oslobađanje uvjetovanja znači da smo razumjeli fenomen ljudske svijesti kakva ona jeste. Primjerice, Jungova terapija ili joga na Istoku, predstavljaju razumijevanje složenih čvorova i njihovo odvezivanje ili oslobađanje uvjetovanja.

amazona požar

@viajantedaimaginacao

Ljutnja ili zašto gore pluća svijeta?

Primjerice, ljutnja je uvjetovanje, ona je naučena. Društvo nas nauči ljutnji, jer njen uzrok je natjecanje. Postoje, naime, društva koja se nikada ne ljute. Ljutnja je naučena dok je ljubav prirodna emocija. U nekim dijelovima Indije i na otočjima Tihog oceana, ima malih zajednica u kojima ne postoji nadmetanje. Naravno, oni zbog toga u očima Zapadnjaka ne mogu biti napredni po našim mjerilima, jer naš napredak se mjeri količinom, ne kvalitetom. Oni nisu konkurentni. Zato što nisu konkurentni, oni nisu ljuti, nisu ljubomorni.

Iako imamo stvarne dokaze, ne postoji nikakva šansa da se to spriječi, a onda se ne možemo čuditi zašto gori Amazona. Ona je rezultat duha natjecanja koji se ne može zaustaviti niti na jedan drugi način nego na plućima svijeta koja pokazuju ono što čovjek udiše. Simbolički duh je dim u jyotishu Rahu – iluzija i strast koja je jaka, a u sebi nema nikakvu stvarnost. Ona je projekcija nedostižnog oca kojeg ego želi zadovoljiti kako bi mogao biti na tronu na kojem stoluje moć.

Kvantna fizika i psihoterapija dokazuju povezanost svijesti i materije, ali čovjekov um je još vezan za materijalistički pristup stvarnosti iako je prema fizici materije samo polje energije.

aadhi___2

Kako očekivati promjene ako su unutarnje vrijednosti i dalje materijalne?

Amazona kao kolijevka kisika ili prane, predstavlja proces odumiranja čovjeka koji je zaluđen dimom ili projekcijom želje za materijalnim ispunjenjem. Ljudi se zalažu za ekologiju, a unutarnje vrijednosti ostaju materijalne, kako onda očekivati promjenu? Neće se dogoditi, jer kada se ugasi požar doći će nova prirodna katastrofa, ali čovjeku nikako nije jasno da je on ovaj planet svojim natjecanjem i željom da bude bolji od susjeda doveo do ovog stanja. On ne može vidjeti da je četvrtina biljaka i životinja nestala, da hrana ili biljke jako teško uspijevaju prirodnim putem i da je planet doveo do samog ruba. Buktinja je simbol ljutnje, čovjekove frustracije i umora od natjecanja s vlastitim demonima ili osjećaja neuspješnosti koji je toliko jako i precizno ugraviran u čovjeka.

Osjećajem srama, čovjek malo pomalo postaje potpuni zarobljenik ove slike. Ona je postala toliko golema da ju je teško zaustaviti, jer ovakav pristup stvarnosti za čovjeka predstavlja umor od nemogućnosti da dosegne vlastito ili izmišljeno savršenstvo.

Prava revolucija neće se dogoditi ako sadimo drveće već ako smo se usmjerili na revoluciju koja je usmjerena na preodgoj iskrivljenih mišljenja, a onda se automatski mijenja način života i navike u kojima su skriveni svi odgovoriti, ali i problemi.

 

Nikola Žuvela

– Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

 

Više o jyotishu saznajte na Vedski jyotish

Foto: Unsplash, Instagram

Psiholog, filozof, jyotish savjetnik i terapeut. Vodi stranicu vedski-jyotish.net

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.