parallax background

Bor je simbol životne snage i besmrtnosti

Brusketi s domaćim namazom od bundeve
4 prosinca, 2022
BUDI DOBRO ADVENTSKO DARIVANJE: Knjiga “Pjesma nad pjesmama iz Ulice Palermo”
5 prosinca, 2022
 

U adventskom smo vremenu. Kamo god krenuli ovaj mjesec posvuda ćemo viđati ukrašene i osvijetljene borove. Ne istražujući zašto uopće kitimo bor, potražila sam ima li bor simboliku i u drugim kulturama i onda kada ga se ne veže za blagdan Božića. I evo što sam pronašla.

 

Zbog trajno zelene krošnje i nepokvarljive smole, na Dalekom istoku bor je simbol besmrtnosti.

Borove sjemenke, iglice i smola, jedina su hrana daoističkih besmrtnika; od nje im tijelo postaje lagano i može poletjeti. Ako se smola cijedi niz deblo i prodre u tlo, za tisuću godina niknut će čudesna gljiva fu-ling, koja također pribavlja besmrtnost.

 

 

Isti je taj simbolizam razlog što se u Japanu od bora i čempresa grade šintoistički hramovi i izrađuje obredni pribor.

Tako je i u Kini: u tajnim kineskim društvima bor se nalazi na vratima Grada vrba ili Kruga neba i zemlje, boravišta besmrtnosti.

U umjetnosti se pojavljuje kao simbol životne snage; u književnosti evocira očekivanje.


 

 

U Kini je često bor udružen s drugim simbolima dugovječnosti - tvori trijadu s gljivom i ždralom ili bambusom i šljivom.

U Japanu je bor i simbol nepokolebljive snage. Simbol je i ljudi koji usprkos pritiscima sa svih strana brane svoje mišljenje, kao što bor odolijeva naletima vjetra i oluje.

Prema šintoističkoj predaji božanstva (kami) žive u krošnjama stabala pa Japanci na Novu godinu postavljaju dva bora podjednake veličine na ulazna vrata da bi privukli kame i njihova dobročinstva.


 

 

Dioniz često u ruci poput žezla drži češer, koji izražava trajnost biljnog života, ali i nadmoć Boga nad prirodom.

Češer prikazuje zanos životne snage i slavlje plodnosti. Orfici su posvetili Dionizu kult s misterijima, prema kojem su Boga proždrli titani, a on zatim uskrsava - simbol je vječitog povratka bilja i života općenito.


 

 

Izvor: Rječnik simbola; Jean Chevalier - Alain Gheerbrant

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.