parallax background

Planiranje vrta: kako uzgojiti vlastite presadnice

mary may
Mary May objavila live video pjesme Grpwn Girl
ožujak 17, 2020
tapkanje
Strah i panika izazvani koronavirusom – tapkajte
ožujak 17, 2020

 

Kada govorimo o planiranju vrta, prva stvar o kojoj moramo voditi računa je što uopće želimo posijati i uzgojiti. Za razliku od sijanja direktno u zemlju presadnice su vrlo praktičan način da svojem povrću, voću i cvijeću omogućimo dobar početak rasta i vrlo visoku razinu klijavosti. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako uzgojiti vlastite presadnice. 

Postoji široka lepeza biljnih vrsta od kojih je moguće uzgojiti presadnice uz izuzetak nekih porodica poput grahorica i kukuruza kojima bolje odgovara sijanje direktno u zemlju. U mediteranskoj klimi presadnice se u zaštićenim prostorima mogu uzgajati i krajem veljače, a u kontinentalnoj tijekom ožujka. Ako i zaboravite pa to obavite u travnju, još uvijek ima dovoljno vremena za rast budući da će biljke u zoni pune vegetacije nadoknaditi razliku u početnoj veličini. Ako ste pak previše revni i presadnice zasijete prerano u vrlo hranjivi supstrat, postoji realna opasnost da će biljka potrošiti puno energije i izdužiti se te da će postati lomljiva i nestabilna. Uz to će im se korijenski sustav previše razviti i oviti se oko rubova posude. Kod takvih biljaka potrebna je puno veća pažnja prilikom presadnje, a korijen im je potrebno protresti i djelomično mu orezati rubove. Čak i u tim slučajevima postoji opasnost da u budućem razvoju teže postižu dobar urod zbog lošeg odnosa korijenskog sustava i tla u kojem rastu.

Kod izbora posuda za sadnju budite kreativni i izradite ih sami. Možete upotrijebiti role od wc-papira, kaširane novine ili slične sirovine. Prihvatljive su i posudice poput čašica od jogurta budući da ste oporabili plastiku, a nakon toga ju uvijek možete vratiti na reciklažu. Na kraju, ako nemate drugog izbora ili mogućnosti možete upotrijebiti i gotove tipske posude za višekratnu upotrebu.

sijanje

Supstrat za sijanje

Supstrat za sijanje mora sadržavati dovoljno, ali ne i previše hranjiva i imati dobra fizikalna svojstva poput umjereno praškaste strukture i dobre propusnosti vode.

U trgovinama postoje razne vrste namjenskih supstrata za uzgoj presadnica. Mogu se naći razne humusne mješavine, glistinac, ali i supstrati iz kokosovih vlakana. Vrlo dobra opcija je i da sami napravite supstrat. Za to trebate pomiješati zemlju iz vrta s fino prosijanim kompostom i sitnim pijeskom, a možete dodati i malo kamenog brašna i sitnog pepela. Ako u supstrat umiješate 10-20 % zemlje iz vrta gdje ih planirate kasnije presaditi one će na taj način već u posudi dobiti informaciju o tlu, a time će biti bolje prilagođene za kasnije presađivanje. Ovdje je prilika da iskoristite krtičnjake koji se često pojavljuju tijekom jeseni i zime. Iz njih možete dobiti fino razmrvljenu zemlju koju nije potrebno prosijaviti.

sijanje

Sijanje

Na dnu posude je obavezno ostaviti otvor za otjecanje vode kako bi se izbjeglo truljenje sjemenki i omogućilo disanje korijena. Dubina sijanja ovisi o veličini sjemenke, a pravilo je da se sjemenka posadi duboko barem za jednu svoju visinu. Samo vrlo sitne sjemenke poput bosiljka ili salate se mogu posipati po površini i prekriti s malo finog pijeska. Za veće sjemenke u sredini se napravi rupa duboka 0,5 cm do najviše 1 cm i u rupu se položi jedna do najviše tri sjemenke.

Supstrat se zalije prije sijanja te još malo nakon. Posude je nakon toga dobro prevući prozirnom folijom za kućanstvo ili položiti u zatvoreno klijalište uz vrlo malo provjetravanja. Na taj način imat ćete blago vlažnu zemlju koja je idealna za klijanje.

Kad sjemenke prokliju potrebna im je sunčeva svjetlost i moraju se premjestiti na svjetlo i prozračno mjesto, a ako ste stavljali foliju sada ju je potrebno ukloniti. Biljke se zalijevaju svaki drugi dan ili po potrebi, a to ovisi o supstratu koji stalno treba biti lagano vlažan. Kada razviju barem četiri razvijena lista i kad im stabljika ojača biljke su spremne za presadnju na otvoreno.

sjeme

Sjeme

Kako biste bili sigurni da su biljke koje uzgajate najbolje kvalitete preporučamo uzgoj presadnica iz kvalitetnog, permakulturnog, organskog i ekološki uzgojenog sjemena po mogućnosti starih i otpornijih sorti.

sjeme

 

Ivan Juratek

– Permakultura ne predstavlja samo brigu o okolišu, čovjeku i racionalnom korištenju resursa. To je i put osobnog razvoja kroz učenje od prirode i primjenu naučenog kroz sve aspekte života.

 

Foto: Unsplash, permacooltura.net 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.