ZEN tarot – Svijest

 

Većina karata iz špila Oblaka je ili gotovo poput crtića ili puna briga. To je tako jer je utjecaj našeg uma na naše živote generalno ili smiješan ili tiranski.

Ali karta Svijesti pokazuje ogroman lik Buddhe. On je toliko velik da je obuhvatio sve izvan sebe, cijeli Svemir, a nad njegovom glavom otvara se čista praznina. Ovaj Buddha predstavlja svakoga tko postane majstorom uma i tko je u mogućnosti koristiti ga kao slugu, što mu i je svrha.

Dolazimo iz nepoznatog i krećemo se prema nepoznatom. Doći ćemo opet; bili smo ovdje već tisuće puta i bit ćemo još tisuće puta. Naše esencijalno biće je besmrtno, ali naše tijelo, naše utjelovljenje je smrtno. Okvir u kojem jesmo, naše kuće, tijelo, um, načinjeni su od materijalnih stvari. Oni će se umoriti, ostarit će, umrijet će. Ali tvoja svijest, za koju Bodhidarma koristi riječ ne-um; Gautam Buddha je također koristio riječ ne-um; je nešto iznad tijela i uma, nešto iznad svega, taj ne-um je vječan. Taj ne-um dolazi do ekspresije i onda iznova odlazi u nepoznato.

Ova promjena iz neznanog u znano i obrnuto ponavlja se kroz vječnost, a prekinuti se može jedino prosvjetljenjem. Tada je to tvoj posljednji život – tada se više ne vraćaš. Kada postaneš svjestan sebe nemaš se potrebu vraćati u školu života. Lekcija je naučena i odlaziš izvan zabluda. Tada se prelazi iz nepoznatog, ne u poznato, već u neshvatljivo.

Kada se ova karta pojavi u čitanju to znači da je sada dostupna kristalna jasnoća, odvojena i ukorijenjena u dubokoj tišini koja se nalazi u srži tvog bića. Nema više potrebe da iz perspektive uma ovo razumiješ – razumijevanje koje sada imaš je egzistencijalno, cjelovito, u harmoniji s pulsom samoga života. Prihvati ovaj veliki dar i dijeli ga.

zen tarot

 

OSHO ZEN tarot je putokaz koji ti pomaže osvijestiti točku postojanja u kojoj se sada nalaziš i nudi odgovor na pitanje – kuda dalje? Za osobno čitanje javi se na indira@budidobro.com

 

Indira Juratek

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.