parallax background

Cerviks i prakse za buđenje cerviksa

endometrioza
“Život s endometriozom” – film u kojem 9 žena prepričava svoje potresne ispovijesti dugogodišnje borbe s ovom bolešću
13 travnja, 2022
jack gulaš
Jack gulaš – gulaš s voćem kao glavnim sastojkom
14 travnja, 2022

 

Ne pričamo baš puno o cerviksu. Možda zato što ga ne vidimo golim okom, možda zato što uz njega često vezujemo nelagodna stanja i bolesti, a možda zato što baš i nemamo često prilike slušati i učiti o njemu.

Cerviks je donji dio (grlić) maternice koji strši u vaginu. Cerviks može biti mekan (poput zatvorenih usana) ili čvrst (poput vrha nosa), ovisno o tome u kojoj ste fazi ciklusa. Tokom menstruacije je spušten (kako bi se krv lakše izlila), a tokom ovulacije visoko (kako bi penetracija bila lakša i oplodnja uspješnija – nije li priroda ovo predivno složila? 🙂

Cerviks je portal između vanjskog i unutarnjeg svijeta, on i doslovno u sebi sadrži kodove života i smrti: kroz njega sjeme ulazi u maternicu kako bi se u njoj začeo (i kroz njega rodio) život, a iz njega također istječe menstrualna krv i krv od pobačaja.

cerviks

Foto: Freepik

Cerviks je i završna točka jednog od najmoćnijih živčanih puteva u našem tijelu: vagusnog živca. Nervus vagus je jedan od 12 kranijalnih živaca (i najveći parasimpatetički živac) koji izlazi iz baze naše lubanje i probija se kroz većinu glavnih mjesta u našem tijelu kao što su dušnik, srce, pluća, trbuh, maternica, a završava se u cerviksu. Upravo se kroz cerviks možemo povezati sa svim ovim mjestima na tijelu, a korištenjem glasnica (glasa) u isto vrijeme, uz pomoć vagusa aktiviramo i cerviks (zato je užitak intenzivniji kad koristimo glas, a i porod „lakše ide“ kad se koristimo glasom koji otvara cerviks).

Sve ovo su i više nego dovoljni razlozi da makar probude interes i pitanje „što da radim s njim, sad kad sve ovo znam“? Ideja može biti doći do užitka cervikalnog orgazma, ali i jednostavno osvijestiti taj predivan dio tijela o kojem najčešće opće ne razmišljamo.

cerviks

Foto: Freepik

Prakse za buđenje cerviksa

1.Buđenje svijesti

Umirite se, dišite duboko i disanjem opustite tijelo. Spustite svijest u svoju zdjelicu, osvijestite cerviks (zamislite ga na dnu vaše maternice, duboko u sakralnoj regiji). Što vam „govori“, kako se osjeća? Ispočetka vjerojatno nećete imati pretjerane senzacije i informacije, no svakodnevnim ponavljanjem i svjesnim osjećanjem ovog područja tijela, svijest i senzacije u cerviksu će se sve više buditi i razvijati.

2. Dodir

Koliko je liječnika i ljubavnika tokom života dotaklo vaš cerviks? Želite li vi za sebe (preuzeti) ovo iskusvo – osjećanja, osnaživanja, povezivanja sa svojim svetim centrom? Dotaknite svoj cerviks prstima ili alatima (dildo, yoni štap, yoni jaje). Osjetite ga i primjetite kakve senzacije izaziva vaš dodir: utrnulost, bol, nelagodu, užitak? Pitajte svoj cerviks što vaš želi reći, kakve informacije ima za vas.

cerviks

3. Pokret

Cerviks živi u našoj sakralnoj čakri, a nju, kao i korijensku, budimo pokretom. Ples je najbolji odabir za buđenje senzualnosti, seksualnosti i osjeta u sakralnoj regiji.

Također živimo u kulturi koja previše sjedi, što dovodi do energetske stagnacije zdjelice. Naš cerviks voli imati puno krvi koja teče unutar i oko njega, a najbolji način za prokrvljenje cerviksa je pokret iz kukova. Zato raspalite muziku i pokrenite se, gibajte kukove, skačite, veselite se, povežite se sa svojom zdjelicom i cerviksom 🙂 Uživajte u svojoj ženstvenosti i mističnosti onoga što ne vidite, ali itekako možete zamisliti.

 

 

Maja Mačković 

– Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels, Unsplash, Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.